Revija Obramba september 2014

3,95 

e-Obramba

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: DAVID HUMAR, NAČELNIK ŠTABA V GŠ SV
DELOVANJE ESD V SVNKON 20 ISAF
12 SKRATKA

OSREDNJE TEME
18 ISLAMSKA DRŽAVA V SIRIJI IN IRAKU
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
21
LAZAR – 2
25 »COMBATGUARD« – IZJEMNI PLEZALEC

SPECIALIST
28 PILOT SE JE KATAPULTIRAL
– Nesreča hrvaškega lovca MiG-21
30 DO KONCA LETA ESKADRILJA 12 LOVCEV
34 ZNAMENITI EVROPSKI REVOLVERJI 1. SVETOVNE VOJNE
38 OSTROSTRELCI NA FINSKEM
– Finnsniper
43 BLIŽNJA PRIHODNOST BOJNIH VOZIL
– Kaj kdo kupuje

49 SODOBNI RUSKIREVOLVERJI IN »HIBRIDNI« STRELJAJOČI NOŽI
54 PREKO LONDONA V RAPPALO

KALIBER
59 VOJNOZGODOVINSKI MUZEJ ROSENAU/SONTAGBERG
63 POLAVTOMATSKE PIŠTOLE DRAYSE

INTERVJU: BRIGADIR DAVID HUMAR, NAČELNIK ŠTABA V GENERALŠTABU SV
Osrednji temi pogovora z brigadirjem Davidom Humarjem, ki se je v svoji karieri kalil na različnih dolžnostih in funkcijah, sta bili organiziranost generalštabov in pomen vojaških vaj. Kaj je pravzaprav obrambni štab, kaj je ključno pri delovanju generalštabov sodobnih vojsk ter zakaj je pomembno sodelovati na mednarodnih vojaških vajah ali jih organizirati, nam je brigadir podrobno pojasnil v petek popoldne, ko je bil delovni ritem že v zatonu, v prostorih načelnika štaba v Generalštabu SV pa je bilo še zelo živahno.

ISLAMSKA DRŽAVA V IRAKU IN SIRIJI
Spopadi v Iraku in širjenje tako imenovane Islamske države oziroma skrajnega islamskega sunitskega gibanja ISIL ali ISIS so v zadnjih tednih dobili čedalje več mednarodnih razsežnosti. To je bilo pričakovano, saj nenadne zmage fanatičnih borcev ISIL-a niso le razklale Iraka in izbrisale meje te države s Sirijo, ampak so temeljito pretresle ves Bližnji vzhod, posredno pa ves arabski in muslimanski svet. Da seveda ne omenjamo posledic za zahodni svet, še posebej za Združene države Amerike.

LAZAR-2
Po uspešni predstavitvi oklepnega transporterja/bojnega vozila pehote lazar 1 na lanskoletnih orožarskih sejmih IDEX 2013 v Abu Dabiju in beograjskem sejmu Partner 2013 so srbski proizvajalci pokazali še izboljšan in zapletenejši sistem 8×8 lazar-2. Gre za zelo izpopolnjen in izboljšan model oklepnega osemkolesnika, ki pravzaprav predstavlja praktično popolnoma novo vozilo, ki je pritegnilo pozornost tako javnosti kot strokovnjakov. Slednji so bili v ocenah tokrat precej prizanesljivejši kot pri predhodnem modelu lazar-1.

PILOT SE JE KATAPULTIRAL MiG-21bisD Hrvaških letalskih sil s serijsko številko 121 (c/n 75021145) je 5. avgusta 2014 ob 17.47 strmoglavil v Donji Lomnici pri Veliki Gorici med priletom na zagrebško letališče Pleso. Pilot, polkovnik Stanko Hrženjak, se je uspešno katapultiral brez poškodb, nekaj časa za tem pa je že bil prisoten na posebni tiskovni konferenci, ki jo je na letališču sklicalo hrvaško ministrstvo za obrambo.

SODOBNI RUSKI REVOLVERJI IN (HIBRIDNI) »STRELJAJOČI NOŽI«
Prve – za tiste čase sodobne – revolverje so v Rusiji vpeljali v oborožitev v carski vojski in policiji že konec 19. stoletja. Proces oboroževanja vojske in policije je potekal postopno: začel se je z nabavami revolverjev in streliva v tujini, končal pa z odkupom licence ter s proizvodnjo po tej licenci (revolverjev in streliva) v domačih tovarnah in delavnicah. Najprej so v sedemdesetih letih v ZDA odkupili večjo količino v oboroženih spopadih že uveljavljenih revolverjev tipa Smith & Wesson model 1871 kalibra 11,67 mm s 6 naboji v bobniču in (prazni) maso 1,22 kg, nato so – po odkupu licence – vse do konca stoletja nadaljevali z njihovo proizvodnjo v večjih serijah v ruskih tovarnah in delavnicah. Modela 1872 in 1880 (slika 1) sta imela enak kaliber, uporabljala sta enako strelivo in imela le malenkostno zmanjšano maso, ki je znašala 1,1 kg.

OSTROSTRELCI NA FINSKEM
Tekmovanje FinnSniper je že petnajstič zapored organiziral Ostrobothnia Sniper Association v tesni povezavi s Finsko vojsko. Dogajanje je bilo tokrat postavljeno na veliki poligon protiletalske obrambe v Lohtaji, kjer je Finska vojska nudila vso potrebno infrastrukturo: od padajočih tarč do nastanitve in prehrane. Organizacijo in pomoč je nudila tudi kopica prostovoljcev, katerih ni bilo nič kaj bistveno manj kot nastopajočih. Na to pustolovščino sva se z Matjažem podala z namenom narediti nekaj drugačnega in se predvsem naučiti se kaj novega. Pričakovanja so bila izpolnjena, sploh glede slednjega sva dobila nekaj zelo ostrih lekcij …

BLIŽNJA PRIHODNOST BOJNIH VOZIL
Po največjem sejmu vojaške tehnologije Eurosatory – vsako parno leto v Parizu – je mogoče z dokajšnjo gotovostjo napovedati smer razvoja industrije oklepnikov s poudarkom na mobilnosti in zaščiti. Ostali elementi bojnih vozil se menjajo kvečjemu na 4–6 let. V prihodnosti najbolje kaže številnim programom posodobitve obstoječih vozil, z upoštevanjem dejstva, da je zgodba z Afganistanom, zaradi asimetričnega vojskovanja z močno potenciranim MRAP-om, zanesljivo zaključena.

VOJNOZGODOVINSKI MUZEJ ROSENAU/SONNTAGBERG
Avstrija je država z bogato in burno zgodovino, kar se odraža tudi v vrsti zanimivih muzejev. Med muzeji z vojaškim orožjem vodilno mesto po številu in pomembnosti razstavnih predmetov vsekakor zaseda državni vojnozgodovinski muzej na Dunaju (Heeresgeschichtliches Museum Wien), vendar pa obstajajo tudi manjši muzeji z vrsto zanimivosti, vrednih ogleda. Enega takih muzejev, ki je v kraju Rosenau/Sonntagberg, smo si ogledali julija letos.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba september 2014”