Revija Obramba, februar 2015

4,10 

e-Obramba

Kategorija:

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: POLKOVNIK MIRAN FIŠER
– ZSČ in strateška vojaška rezerva
FOTOUTRINEK
– Okretni velikan – UAV izvidnik RQ-7 V Postojni
10 SKRATKA

OSREDNJE TEME
14 TERORISTIČNI NAPAD NA EVROPSKO DRUŽBO
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
17 MEDITERANSKI VARNOSTNI MOZAIK -2.
24 NEMCI SO ŠE VEDNO ZA TANKE

SPECIALIST
27 POVEZUJEJO BREGOVE
– Inženirci 1. brigade SV
30 5. GENERACIJA VOSJKOVANJA
– Nova ruska oblika vojskovanja v Ukrajini in posledice za latvijsko obrambno politiko
34 NAJUČINKOVITEJŠE LETALSKE SILE NA SVETU
36 ŠEST MESECEV, KI JE ZA VEČNO SPREMENILO LETALSTVO

40 DŽIP PONOVNO V VOJHAŠKEM POSTROJU
43 M26/M46 PERSHING
– Serija tankov T20
51 OBDOBJE STRAHU, TAKTIČNIH NOVOSTI IN TEHNIČNE INOVATIVNOST
– 70-let po koncu 2. svetovne vojne

57 UKRAJINSKA LEGIJA
– Bojne enote v 1. svetovni vojni
59 NOVE ALI STARE VOJNE ZVIJAČE IN KDO JIH ŠE POTREBUJE
– Nova knjiga: Strategemi

KALIBER
62 UČINKOVITOST ZA PRAVI NAMEN
– Sistem vzmeti DPM
64 ŠPANSKI REVIOLVERJI V JARKIH 1. SVETOVNE VOJNE

ZSČ IN VOJAŠKA STRATEŠKA REZERVA
Avtor: Boris Knific
»Razmislek o vojaški obrambi svoje domovine in vsega, kar je v zvezi s tem treba zagotoviti, je dobro povezati s svojim znanjem zgodovine, in je razumeti, kako so podobne naloge zagotavljali aktualni voditelji, ki so vladali v slovenskem prostoru. Vredno je proučiti naborne sisteme, način vojaškega usposabljanja, mobilizacije in črpanja vojaške moči v slovenskem prostoru za cilje različnih voditeljev. Dobro je premisliti o dogodkih iz preteklosti, kako so vzpostavljali obrambo slovenskega prostora, zakaj in kako se je na podlagi uporništva uveljavljala lastna obramba Slovencev. Torej, kako je bila vzpostavljena obrambna kultura Slovencev, ki je v sleherni suvereni državi neprenosljiva odgovornost državnega vodstva, ki mora skrbeti za vojaško obrambo države in paziti, da se obrambna kultura ne izgubi nekje v zgodovinskem spominu,« pravi polkovnik Miran Fišer. Z njim smo pripravili razgovor o Zvezi slovenskih častnikov in pa vojaški strateški rezervi. O temi, torej, ki smo se ji že posvečali in h kateri se bomo v prihodnosti zagotovo še vračali.

TERORISTIČNI NAPAD NA EVROPSKO DRUŽBO
Avtor: mag. Tomaž Gerden
Vsak teroristični napad najprej povzroči šok, potem ogorčenje ter spraševanje o motivih zanj in razpravo o varnosti. Tudi napada v Parizu, še posebej pokol na sedežu satiričnega tednika Charlie Hebdo 7. januarja, sta izzvala podobne odzive, hkrati pa sprožila tudi, za evropsko in svetovno družbo – pa naj bo ta še tako raznolika –, pomembna spraševanja o svobodi govora in izražanja, o integraciji priseljencev, delovanju družbe nasploh in njeni prihodnosti. Obsežnost in težavnost teh vprašanj sta razkrili tudi marsikatero napako iz preteklosti, morda samozaverovanost v različnih evropskih državah, da so nekateri problemi, še posebej glede integracije, rešeni ali vsaj obvladljivi.

MEDITERANSKI VARNOSTNI MOZAIK
Avtor. Dr. Anton Žabkar
V obdobju po razpadu Sovjetske zveze in vzhodnega vojaškega bloka, ter s tem povezanem razpadu sistema dvopolnega strateškega ravnotežja (ki so mu sledili razpad Jugoslavije, vojne v Iraku, Siriji in Afganistanu, oboroženi spopadi na področju obrobja nekdanje Sovjetske zveze – v Čečeniji, Pridnestrski republiki, Ukrajini – ter burni dogodki na celotnem sredozemskem južnem kriznem loku – od Magreba do Srednjega vzhoda), je prišlo do spremembe v strateškem razmerju sil na globalni ravni. Konec dvopolnosti se je odrazil tudi na spremembi regionalnega razmerja sil, spreminjajoč geopolitično in geoekonomsko podobo Sredozemlja. V prvem nadaljevanju smo definirali Sredozemlje in zastavili vprašanje o Marsovih sencah nad Sredozemljem v tretjem tisočletju, v katerem so se vanj prebile v ospredje nevojaške sestavine ogrožanja varnosti. Izbruh vojne v Sredozemlju bi pomenil resno grožnjo oskrbi z energenti, zato so v vzhodni del Sredozemlja ZDA in NATO prebazirali močne operativne sestave.

POVEZUJEJO BREGOVE
Zapis 1. brg.SV
Montažni MOST MABEY COMPACT 200 se je uveljavil po vsem svetu predvsem zaradi večvrednosti v primerjavi z ostalimi vrstami montažnih mostov. Gre za najnovejši in najnaprednejši model mosta Bailey (razvit v času 2. svetovne vojne), ki so ga zasnovali in razvili inženirji podjetja Mabey. Dejavniki, ki so pripomogli k uspehu in popularnosti mostu COMPACT 200, so večja nosilnost, boljša odpornost, večja stabilnost, večja varnost ter kar najmanj zahtevno vzdrževanje med samo uporabo. Poleg tega ima most manj sestavnih delov kot drugi podobni sistemi, kar omogoča hitrejšo in učinkovitejšo postavitev.

5. GENERACIJA VOJSKOVANJA
Jānis Bērziņš
Dogodki, ki smo jim trenutno priča v Ukrajini, so dober kazalnik nezadovoljstva Ruske federacije nad spremenjenimi geostrateškimi razmerami v Vzhodni Evropi. Nekdanje »zahodne članice« Sovjetske zveze (baltske države, Belorusija, Ukrajina) namreč Rusija obravnava kot tamponsko cono proti zahodu. Vendar so baltske države (Litva, Latvija, Estonija) z včlanitvijo v EU in NATO prešle v tabor zahodnih držav, po padcu proruskega predsednika Viktorja Janukoviča pa se je še Ukrajina začela nagibati k Zahodu, le Belorusija ostaja v »ruskem taboru«. Ukrajina v »zahodnem taboru« in krčenje vmesnega prostora do EU in NATO so za rusko politiko nočna mora, kajti Rusija je svojo obrambo vedno utemeljevala na globini: in če je bila razdalja od meje članic NATO do Sankt Peterburga nekoč 1600 kilometrov, je danes le 160 kilometrov. Z drugimi besedami: če se Ukrajina pridruži Natu, bo Belgorod v vzhodni Ukrajini praktično na ruski meji. Za Rusijo je sprejemljiva le prijateljska in politično podrejena Ukrajina; vsako dodatno vmešavanje ZDA in EU v Ukrajino pomeni poseg v rusko interesno sfero.

OBDOBJE STRAHU, TAKTIČNIH NOVOSTI IN TEHNIČNE INOVATIVNOSTI
Avtor: mag. Matjaž Bizjak
Pred 70. leti je najprej v Evropi in nato tudi na Daljnem vzhodu dokončno utihnilo orožje in začelo se je govoriti o povojni obnovi in ureditvi sveta. Druga svetovna vojna je globoko zarezala v dušo in življenje vojnih generacij ter vplivala na njihov način življenja še dolgo po koncu morije. V letošnjem letniku revije začenjamo s prikazi najpomembnejših bitk v drugi svetovni vojni, ki so na določenih področjih pomenile prelom ali bile odločilne za njen nadaljnji potek. Kot prolog pa objavljamo članek našega sodelavca, mag. Matjaža Bizjaka, v katerem je izpostavil drugo svetovno vojno kot obdobje strahu, taktičnih novosti ni tehnološke inovativnosti. O največjih bitkah 2. svetovne vojne pa v nadaljevanjih v naslednjih številkah.

ŠPANSKI REVOLVERJI V JARKIH 1. SVETOVNE VOJNE
Avtor: Miodrag Vukčević
Nekoč je bila Španija močna pomorska in kolonialna sila, na začetku 20. stoletja pa je na Iberijskem polotoku obstajala samo še revna kraljevina, ki je bila preobremenjena s fevdalno dediščino in hudimi notranjimi nasprotji. Pri vsem tem pa je na začetku velike vojne imela srečo, da – geografsko in politično porinjena v sam kot Evrope – ni bila na poti nobenemu velikemu igralcu.
Vendar pa je proti koncu 19. stoletja prišlo v Španiji, posebej v Baskiji, do naglega razvoja proizvodnje ročnega orožja. Na prelomu stoletja je na stotine manjših zasebnih španskih orožarskih podjetij preplavilo tako evropski kot ameriški trg z milijoni poceni komercialnih revolverjev, potem pa še polavtomatskih pištol, predvsem žepnega formata. Medtem pa so bila kakovostnejša orožja popolne ali poenostavljene kopije znanih ameriških ali evropskih izdelkov.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, februar 2015”