Slovensko vojaško gorništvo, P.I. december 2013

3,95 

e-Obramba

Opis

SLOVENSKO VOJAŠKO GORNIŠTVO, posebna izdaja revije Obramba, december 2013

Izšla je posebna številka Revije Obramba SLOVENSKO VOJAŠKO GORNIŠTVO – zgodovina in razvoj, delo več avtorjev, ki segajo vse od našega vojaškega gorništva v ljudskem izročilu, prek avstro-ogrske in potem kraljeve jugoslovanske vojske ter NOB do Teritorialne obrambe pa vse do današnjih dni, ko slovenski vojaki uporabljajo – tudi – gorniške izkušnje v mirovni operaciji v Afganistanu v kateri sodeluje tudi kontingent Slovenske vojske.

… Slovenci, kot eden alpskih narodov z lastnostmi in izkušnjami klenih gorjancev, smo dolgo obdobje vojaško služili v avstro-ogrski cesarsko-kraljevi vojski (KuK). Vojaško gorniško smo postali nacionalno prepoznavni 1. marca 1911, ko je bil v Ljubljani iz 27. domobranskega pehotnega polka (LIR27) ustanovljen 2. gorski strelski polk (GSR2). Od tedaj Slovenci lahko govorimo o svoji vojaški gorniški zgodovini, v kateri smo do današnjih dni pustili zelo vidne sledi, bodisi z vojaškimi gorskimi enotami, v katerih smo služili, bodisi (žal) z boji v gorah na slovenskem etičnem ozemlju.
… Tesno sta z vojaško gorniško zgodovino povezana dragulja, tudi svetovne, smučarske zgodovine: partizanske smučarske tekme januarja 1945 v Cerknem in smučarska tekma ameriške 10. gorske divizije junija 1945 na Mangartu. Partizani na tekmi v smučanju, topovski streljaj od ene zaključnih front II. svetovne vojne, in prva ameriška smučarska tekma na evropskih tleh po zimskih olimpijskih igrah leta 1938 v Garmisch Partenkirchnu. Kaj le se zgodi, ko se šport in vojna, kot dobro in zlo, združita v eno? – se vzhičen od učinkovitosti ameriške (smučarske) 10. gorske divizije v zaključnih bojih II. svetovne vojne v Apeninih in severni Italiji v knjigi Ledeni križarji vprašuje ameriški pisatelj Tom Wolf. Alpski izvidniški vodi so kljub svoji formacijski majhnosti v 80. letih prejšnjega stoletja postali udarna pest slovenske TO, kot so zapisali v zborniku Alpski izvidniški vodi Teritorialne obrambe. Kaj bodo o izkušnjah iz najobsežnejše bojne operacije v gorskem svetu v sodobnem času, »Anaconda« v afganistanskem gorovju Tora Bora marca leta 2002, zapisali pripadniki iste ameriške gorske divizije? Ali pa o podobnih izkušnjah slovenski vojaki, pripadniki slovenskih vojaških kontingentov v Afganistanu?
Vojaško gorništvo je preplet sposobnosti in veščin, moči in znanja za preživetje in bojevanje na geografsko najtežje prehodnem terenu in v ekstremnih vremenskih razmerah!
(iz predgovora v publikaciji Slovensko vojaško gorništvo – zgodovina in razvoj brigadirja Janeza Kavarja)

Publikacijo SLOVENSKO VOJAŠKO GORNIŠTVO – zgodovina in razvoj lahko po ceni 3,95 EUR naročite v naši spletni trgovini www.obramba.com, po tel. 059 972222 ali 041 947 468 ter na naslovu: Defensor d.o.o. Ob mlinščici 2, 1235 RADOMLJE

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Slovensko vojaško gorništvo, P.I. december 2013”