Revija Obramba, junij 2017

4,10 

Opis

IZ VSEBINE:

Čakamo potezo hrvaške vlade

Hrvaška je že daljše obdobje pred odločitvijo o nakupu novih bojnih letal, s katerim bodo nadomestili sedanje zmogljivosti za nadzor zračnega prostora in druge naloge lovskega letalstva MiG-21bisD. Slednje so sicer prešli fazo nadgradnje in posodobitve, nekaj so jih tudi dokupili, vendar je bila to bolj kot ne začasna rešitev v obdobju nenehnega odlaganja končne odločitve. Ki bo prišla, tako v hrvaških načrtih nabav novih bojnih sredstev, do konca letošnjega leta. To bo tretja in obenem najdražja pomembna zmogljivost – ob nemških samovoznih havbicah PzH 2000 in (doniranih) ameriških izvidniško-bojnih helikopterjih OH-58D kiowa warrior – hrvaških oboroženih sil v zadnjem obdobju. V znamenju odločanja in izbire novega bojnega letala na Hrvaškem je bil tudi aprilski oborožitveni sejem ASDA v Splitu. S predstavnikom proizvajalca enega najresnejših pretendentov za novo hrvaško letalo, z direktorjem prodaje lovca JAS-39 Pierrom Gauffinom, nekdanjim pilotom lovca Saab J-35 draken iz sestave Švedskega vojnega letalstva, smo se pogovarjali na sejmo oborožitve ASDA v Splitu.

SLOVENSKA VOJAŠKA OBRAMBA DANES IN JUTRI

Predsednik države je že tretjič zapored izrekel negativno mnenje o pripravljenosti Slovenske vojske (SV). Ne glede na osnovanost trditev njegovo ravnanje vznemirja javnost in vzbuja dvom o kompetencah politične elite. Ravnanje vrhovnega poveljnika, da vojsko, ki ji poveljuje, javno proglasi za nesposobno, je politično nesprejemljivo in za prvega vojaka nemoralno.

KAKŠNO (DODANO) VREDNOST PRINAŠA NATU VSTOP ČRNE GORE?

Črna gora zgodovinsko uživa simpatije velike Rusije, ki je bila silno razočarana ob prizadevanjih Podgorice za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu. Moskva zatrjuje, da članstvo te najmanjše balkanske države ni nikakršna dodana vrednost zavezništvu. Temu gre vsekakor pritrditi, če na Črno goro gledamo le z vidika vojaške moči in prispevka v mednarodnih misijah pod vodstvom Nata povsem svetu.

Gripen in F-16 začenjata boj

Čeprav se uraden postopek natečaja še ni začel, je bilo na nedavnem oborožitvenem sejmu ASDA (Adriatic Sea Defense & Aerospace) 2017 v Splitu očitno, da je tekma za prodajo večnamenskega bojnega letala Hrvaškemu vojnemu letalstvu in zračni obrambi (HRZ i PVO) dosegla vrelišče. Stojnice ponudnikov na sejmu ASDA so dobro odražale, koliko se je kdo od ponudnikov trudil, da bi se dokopal do tega posla, ki je strateško pomemben za hrvaško prihodnost. Uradno vsi čakajo, da se vzporedno s finalizacijo Strategije nacionalne varnosti konec letošnjega leta tudi formalizira pripravljenost Republike Hrvaške, da obdrži bojno letalstvo in sposobnost nadzora ter zaščite lastnega zračnega prostora z lastnim lovskim (bojnim) letalom.

Trčenje in potopitev ruske obveščevalne ladje Liman

Pozornost opazovalcev in analitikov, ki so se pri nas in v svetu ukvarjali z analizami in predvidevanji razvoja dogodkov na Bližnjem vzhodu, je bila v preteklem letu in v prvem četrtletju tega leta osredotočena na dogodke in procese, ki so se odvijali na kopnem in v zračnem prostoru nad Irakom in Sirijo. Zato smo – z namenom, da zapolnimo vrzel – v lanskoletnih številkah Revije Obramba podrobneje opisali tudi pomen in vlogo sredozemskega morskega prostora, vključno s predstavitvijo vpliva pomorske sile na potek in razvoj oboroženih spopadov, ki so se na kopnem in v zraku odvijali v prostoru med Levantskim morjem, Rdečim morjem in Perzijskim zalivom. Poudarek je pri tem bil na mestu in logistični vlogi trgovskih mornaric, ki so z ene strani izoliranemu Asadovemu režimu prek pomorskih komunikacij odprle »okno v svet«, po drugi pa so – skupaj z zračno-pomorskimi logističnimi mostovi med Sirijo in Rusijo – omogočile tudi vojaško posredovanje zračno-vesoljskih sil Ruske federacije. S tem posegom je bilo spremenjeno strateško razmerje sil v Siriji v korist dotlej izoliranega Asadovega režima, ki je po treh letih obrambe prešel v napad. To se ni izrazilo samo v ognjenih udarih ruskih letal in helikopterjev ter ladij po ciljih sirskih opozicijskih sil in sil ISIL, ampak tudi v razvoju ruskega in sirskega večplastnega sistema zračne obrambe, s katerim so – potem ko so lani turški lovci sestrelili rusko letalo – zavarovani kritični objekti Asadove in ruske vojaške infrastrukture.

Kibernetski prostor

Naša država je konec leta 2016 sprejela svojo prvo strategijo kibernetske varnosti in s tem konceptualno nadgradila svoje pretekle in trenutne vložke na tem področju ter tako vstopila v novo razvojno fazo. Ključna novost, ki jo navaja strategija, je osrednja koordinacija, ki jo bo izvajal Nacionalni organ za kibernetsko varnost. Slovenija predstavlja državno entiteto, članico mednarodnih organizacij. S tega vidika naša geografska in ekonomska velikost ne predstavljata nobenega dejavnika zmanjšanja tveganja. Za višjo varnost ne šteje velikost ali majhnost v določeni kategoriji, temveč trdnost ”oreha”, ki ga v kibernetskem prostoru predstavljamo.

Nizozemski vojni muzej Overloon

Ob morebitnem potovanju po Nizozemski vam priporočamo obisk njihovega največjega in zelo impresivnega vojnega muzeja v mestecu Overloon, ki je namenjen predstavitvi obdobja 2. svetovne vojne. Muzej je znan po bogati zbirki razstavnih predmetov zavezniške in nemške vojaške opreme in oborožitve, posebej oklepnih vozil. Overloon leži na jugovzhodu Nizozemske, 3 km zahodno od avtoceste A73 (izhod št. 7), ki povezuje mesti Nijmegen in Venlo. Slednje je blizu nizozemsko-nemške meje iz smeri nemškega mesta Köln.

GENERAL WILLIAM CROZIER IN AMERIŠKA LAHKA OROŽJA 1901–1919 – 2. del

V naših zapisih o znamenitih izumiteljih in/ali znamenitih patentih orožij smo tokrat naredili izjemo in posvetili nekaj nadaljevanj ameriškemu generalu Williamu Crozierju, ki je bil v obdobju od leta 1901 do leta 1918 načelnik Uprave za razvoj, nabavo, proizvodnjo in oskrbo z lahkim orožjem Kopenske vojske ZDA, prav v tem obdobju pa je uvedel izjemno veliko novosti v ameriško oborožitev. Nekatera orožja so bila toliko pred časom, da so jih uporabljali še med drugo svetovno vojno in po njej. Američani so ustanovili Vojaško upravo za razvoj, nabavo, proizvodnjo in oskrbo z lahkim orožjem (US Army Ordnance Corps) daljnega leta 1812. Čeprav je ta uprava opravljala zelo pomembne naloge za vojsko, so na mesto njenega načelnika (Chief of Ordnace) praviloma imenovali zaslužne generale tik pred upokojitvijo. Toda predsednik Theodore Roosevelt je to tradicijo prekinil in za načelnika uprave novembra leta 1901 imenoval mladega artilerijskega častnika Williama Crozierja.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 6/2017

4 INTERVJU: DIREKTOR PRODAJE LOVCA JAS-39  –  PIERRE GAUFFIN

7 SLOVENSKA OBRAMBA DANES IN JUTRI

9 NA KRATKO

15 AKTUALNI KOMENTAR

18 KAKŠNO (DODANO) VREDNOST PRINAŠA NATU VSTOP ČRNE GORE?

23 RUSKI VOJAŠKI PODUKI IZ SIRIJE

S P E C I A L I S T

27 GRIPEN IN F-16 ZAČENJATA BOJ:  Hrvaška izbira novo bojno letalo

30 REMINGTON NYLON 66:  Prva polimerna puška

32 TRČENJE IN POTOPITEV RUSKE OBVEŠČEVALNE LADJE LIMAN

38 RUSKI SPECIALCI IN ELITNE PADALSKE ENOTE

43 KIBERNETSKI PROSTOR:  ZSČ: nove oblike civilno-vojaškega sodelovanja

48 KITAJSKI BOJNI HELIKOPTER Z-10

53 Nizozemski vojni muzej Overloon

K A L I B E R

57 GENERAL WILLIAM CROZIER IN AMERIŠKA LAHKA OROŽJA 1901–1919 – 2. del

62 VOJAŠKI REVOLVERJI JOHNA ADAMSA

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, junij 2017”