Revija Obramba, april 2018

4,75 

Šifra: RO04-2018 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

KAZALO REVIJA OBRAMBA 2/2018

04 │ HLADNA VOJNA 2.0: Proti ameriškemu protiraketnemu ščitu

08 │ ALI JE ŠE DOVOLJ TRDEN MOST: Mednarodna dejavnost ZSČ

10 │ NA KRATKO

17 │ PUTIN – RUSKI CAR? Aktualni komentar

20 │ IWA 2018

24 │ KINDŽAL: Orožje proti letalonosilkam

S P E C I A L I S T

27 │ EFSS GRE V ODPIS: Ameriški marinci zaključili zgodbo z minometom M327 120 mm

30 │ ZASLON-L – AKKOR PULAT: Ukrajinski sistem aktivne oklepne zaščite na turških tankih

33 │ RUSKA ŠOLA OKLEPNEGA VOJSKOVANJA

36 │ NE ZA RUSKO BAZO V SUDANU

38 │ SKUPINA WAGNER: Se v Siriji borijo ruski najemniki

42 │ AMERIŠKI GENERAL V SIRIJI POTRDIL STOTINE RUSKIH ŽRTEV

44 │ ARKTIČNI EKSOT: Tupoljev Tu-128 fiddler

47 │ BOJNI POTAPLJAČI PTRI BOJNIM LADJAM: Nekoč komandosi, danes specialci – 2.

51 │ NAPAD NA KOTO 1114: Velika vojna na slovenskem

56 │ RUSIJA Z NOVIMI PRAVILI VOJSKOVANJA

K A L I B E R

58 │ POLAVTOMATSKA PIŠTOLA REMINGTON RM 380

62 │ POLAVTOMATSKE PIŠTOLE FRANCOSKEGA PODJETJA MAB: La Manufacture d’Armes (Automatique) de Bayonne

 

Iz vsebine:

HLADNA VOJNA 2.0?

Ruska federacija je nedavno najavila razvoj in uvedbo več novih strateških orožij, ki naj bi bila zmožna premagati ameriški protiraketni ščit. Vprašanje je, ali to drži ali gre le za rusko propagando. V primeru uporabe teh orožij zmagovalca namreč ne bo. Dave Majumdar iz ameriškega National Interesta je zbral mnenja več ruskih in zahodnih analitikov ter ocenil, kako resna je grožnja novih ruskih orožij za obstoječe ravnotežje strateškega orožja.

PUTIN – RUSKI CAR?

Primerjave ruskega predsednika Vladimirja Putina s carjem, torej absolutnim vladarjem in samodržcem Rusije, so res že nekoliko oguljene, toda tako privrženci kot tudi nasprotniki tega 65-letnega politika v njem vidijo močnega, odločnega in inteligentnega človeka, ki Rusijo drži trdno v svojih rokah. Pri tem je veliko vprašanje, ali je ob takem trdnem prijemu ruska demokracija še dovolj živa in dejavna, da bi lahko Rusko federacijo sploh imeli za pravo demokratično državo. Na površini je vse jasno in pregledno: v Rusiji je predsedniški ali vsaj polpredsedniški sistem z dvodomnim parlamentom, v katerem se zrcali politična slika države.

IWA 2018

Mesec marec vsako leto zaznamuje orožna razstava IWA (Internationale Waffen Ausstellung  = mednarodna razstava orožja) v Nürnbergu, ki po izvoru in številu razstavljavcev ter obiskovalcev nedvomno zavzema svetovno merilo. Letošnja razstava je bila 45. po vrsti in kot običajno je bila večja od predhodnih. V enajstih dvoranah s skupno površino več kot 100.000 m2 je bilo 1558 razstavljavcev iz približno 60 držav in skoraj 47.000 obiskovalcev iz približno 130 držav. Pričakovali so sicer 50.000 obiskovalcev, vendar je bilo nekaj manj udeležbe ravno iz nemško govorečih držav.

KINDŽAL

Putin je v zdaj že znamenitem, sicer vsakoletnem, nagovoru poslancev zveznega parlamenta bolj kot prisotne šokiral celoten svet, predvsem pa Zahod. Vsaj v delu tega nagovora (celoten je trajal skoraj dve uri), ki ga je posvetil obrambnim zmogljivostim Rusije. Eno od teh novih »superorožij« je tudi hiperzvočna protiladijska manevrirna raketa (zrak-ladja) kindžal (»dvorezno bodalo s Kavkaza«). Glede na proklamirane podatke – hitrost, doseg, manever – bi orožje lahko ogrozilo vse površinske ladje v trenutni operativni rabi Vojne mornarice ZDA.

EFSS GRE V ODPIS

Po desetletjih vprašanj v zvezi z orožjem, zlasti pa tudi z majhnim tovornjakom, ki bi ga vlekel naokoli, so ameriški marinci poiskali vrsto drugih zmogljivosti in rešitev. Iz enot so namreč povsem umaknili 120-mm minomete, skupaj z vlečnimi tovornjaki ter vso drugo opremo, ki je sestavljala ekspedicijski sistem za podporo ognja – EFSS. Marinci se zdaj usmerjajo v druge, že obstoječe podobne zmogljivosti ali v povsem nov, natančen artilerijski sistem.

ZASLON-L – AKKOR PULAT

Turki, podučeni z neljubimi in precej številčnimi izgubami oklepnikov v bojih proti Kurdom v Siriji, so sprejeli odločitev o opremljanju tankov s sistemom aktivne zaščite. Znašli pa so se v precej kočljivem položaju, saj so v kar napetih odnosih s tradicionalnimi partnerji – dobavitelji vojaške opreme in oborožitve – Nemčijo in predvsem ZDA ter Izraelom, navsezadnje pa tudi Rusijo. Tako ne preseneča odločitev za aktivni sistem oklepne zaščite zaslon-L ukrajinskega izvora. Po poročilih iz obrambnih virov, se je turška vlada odločila po nujnem postopku  opremiti 120 tankov M60A3, M60T in leopard 2A4 z aktivnim oklepnim zaščitnim sistemom akkor pulat . Po licenci ukrajinskega proizvajalca Microtek jih bo izdelal trški proizvajalec obrambne elektronike Aselsan, gre pa za sistem zaslon-L. Turški – Aselsanov soroden sistem akkor je namreč še vedno v razvojni fazi po približno desetletju razvoja.

SE V SIRIJI BORIJO RUSKI NAJEMNIKI?

Po ruskih zakonih lahko vojsko uporablja le država. Najemniško vojaštvo je kaznivo z zaporom do 15 let. Viri medija RBK, ki izhajajo iz FSB – Zvezne varnostne službe (Federal’naya sluzhba bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii) – in z obrambnega ministrstva navajajo, da ruske oblasti nimajo namena, da bi se odrekle zamisli o legalizaciji zasebnih vojaških podjetij. V Rusiji obstajajo zasebna vojaška podjetja, ki delujejo prav tako kot skupina Wagner v tujini, navkljub dejstvu, da nimajo zakonske osnove, ki bi urejala njihovo dejavnost.

NAPAD NA KOTO 1114

12. soška ofenziva v oktobru 1917 se velikokrat omenja tudi kot »čudež pri Kobaridu«.  Prodor združene 14. nemške in avstro-ogrske armade je bil za tiste čase res nekaj izjemnega. Na glavni smeri napada pri Tolminu izstopata nemški alpski korpus in 200. divizija, ki sta zavzela celoten greben Kolovrata in Matajurja. V naslednjih nekaj prispevkih bodo podrobneje opisane in analizirane odločilne bitke na tem sektorju. To so bile bitke za koto 1114, Ježo, Kuk, preval Livek in Matajur, kjer je eno od ključnih vlog odigral tudi mladi nadporočnik Erwin Rommel.

 

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, april 2018”