V dveh terorističnih napadih v Volgogradu ubitih 32 ljudi

by Urednik

V VOLGOGRADU EKSPLOZIJI BOMB NA ŽELEZNIŠKI POSTAJI IN NA TRAMVAJU

V dveh terorističnih napadih v Volgogradu v Rusiji je v manj kot 24 urah umrlo vsaj 32 ljudi, zato so ruske oblasti še povečale varnost v Moskvi in drugih večjih mestih le nekaj tednov pred začetkom olimpijskih iger v Sočiju.

Še drugi teroristični napad v zadnjih dveh dneh v južnem ruskem mestu Volgograd je izpostavil strahove, da so islamski skrajneži uskladili bombne napade ravno v času, kot se Rusija pripravlja na gostovanje zimskih olimpijskih iger v Sočiju, ki se začnejo februarja 2014.

V nedeljo, 29. decembra 2013, je bilo v eksploziji bombe na vhodu glavne železniške postaje v Volgogradu ubitih 17 in ranjenih več kot 40 ljudi. Oblasti so sporočile, da je šlo za samomorilski bombni napad. Uporabili naj bi eksploziv, ki naj bi imel moč enakovredno 10-im kilogramom TNT.

Manj kot 24 ur za tem, danes 30. decembra 2013, pa je eksplozija bombe na tramvaju v času prometnih konic v bližini centra mesta vzela 14 življenj in ranjenih pa je na desetine ljudi (vsaj 28). Eksplozija je popolnoma uničila tramvaj in razbila stekla sosednjih hiš. Eksplozivna naprava je bila nameščena v sredini kabine in so jo aktivirali na daljavo. Preiskovalni odbor je ugotovil, da je bil na tramvaju v Volgogradu nameščen eksploziv z močjo, ki je enakovredna 4-im kilogramov TNT.

Podoben teroristični napad z bombo na avtobusu (KLIK) se je zgodil že 21. oktobra v Volgogradu, ki se nahaja na jugu Rusije skoraj 700 kilometrov od mesta Soči, ki je prizorišče zimskih olimpijskih iger 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Independent, Reuters

VIDEO: Posnetki prizorišč bombnih napadov v Volgogradu

Povezani članki