Avstrija želi zamenjati lovce Eurofighter typhoon

by Urednik

AVSTRIJA ŽELI ZAKLJUČITI PROGRAM EUROFIGHTERJA – POGAJANJA Z AIRBUSOM

Avstrija želi čim prej zaključiti program Eurofighter in lovce typhoon nadomestiti s cenejšimi bojnimi letali, zato išče ugodno rešitev v obliki najema bojnih letal neposredno s katero od držav ponudnic, je konec tedna povedal avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil ter dodal, da so sredi ”bitke” z Airbusom glede tega vprašanja.

Avstrija je tožila Airbus in konzorcij Eurofighter, vključno s partnerjema v programu Eurofighter – angleškim BAE Systems in italijanskim Leonardijem ( nekdanjo Alenio) – zaradi domnevne prevare in goljufije, povezane z dve milijardi evrov vrednim naročilom leta 2003. Airbus in Eurofighter sta seveda zavrnile obtožbe. Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je v izjavi dejal, da naj bi Avstrija zaključila program 15 lovcev Eurofighter typhoon po letu 2020.

Če bi program nadaljevali po prvotnem programu, bi naši sosedje uporabljali lovska letala Eurofighter typhoone še 30 let, za kar bi porabili približno 5 milijard evrov. Za nabavo (nakupom ali najemom) nove flote 15 enosedih in treh dvosedih nadzvočnih reaktivcev naj bi porabili kar 2 milijardi evrov manj, kot če bi nadaljevali sedanji program Eurofighter typhoon (v floti imajo 15 letal v različici tranche 2). Kot pravi obrambni minister Doskozil, je za Avstrijo nujno, da omeji –zmanjša  sredstva, ki jih zahtevajo eurofighterji. Kot je še dodal, so glede tega že v stikih z nekaj vladami, letalskimi silami in proizvajalci letal.

Avstrijci pri tem poslu dajejo prednost medvladni pogodbi o najemu nadzvočnih bojnih letal (iz katere od držav), ne pa objavi razpisa, ki bi trajal dlje in bi lahko ogrozil začrtani plan zamenjave obstoječe flote 15 lovcev typhoon v obdobju 2020 – 2023. Takšen medvladni sporazum bi lahko vključeval tudi drugo državo, ki bi nabavila letala od proizvajalca z opremo za zračno obrambo – radarsko vodene rakete in vsevremenske in nočne zmogljivosti delovanja ter nadzvočno hitrost.

Typhoone prve proizvodne serije, kakršne ima Avstrija, uporabljajo še Velika Britanija, Italija, Nemčija in Španija.

Pripravil: B. Knific, foto: Eurofighter, Military Photos

Povezani članki