Financial Times: »Putin zahteval odstop sirskega predsednika Assada«

by Urednik

PUTINOV KABINET ZANIKA ŽELJO PO UMIKU ASSADA S POLOŽAJA PREDSEDNIKA

Vladimir Putin naj bi od sirskega predsednika Basharja al Assada že v decembru 2015 zahteval naj odstopi, poroča ameriški Financial Times poroča – sklicujoč se na zahodne obveščevalne službe. Assad naj bi to zahtevo prek posebnega odposlanca Igorja Serguna (pokojnega) ostro zavrnil.

Bivši šef GRU Igor Sergun, ki je umrl v začetku letošnjega januarja, je zaradi tega odpotoval v Sirijo, da bi Assadu sam prenesel informacijo. Po podatkih s katerimi razpolaga Financial Times, je zahtevo Vladimirja Putina, ki o je prenesel Sergun, sirski vodja Assad ostro zavrnil.  Viri zatrjujejo, da je dal Assad Sergunu vedeti, da se odnosi med državama brez njega ne morejo razvijati, navaja vest ameriški finančni časnik.

Vest o smrti načelnika Glavne obveščevalne uprave (GRU – Glavnoje Razvedivatelnoje Upravljenje) generalštaba Oboroženih sil Ruske federacije Igorja Serguna je bila objavljena 4. januarja 2016. General Sergun, ki je leta 1998 služil tudi kot ruski vojaški ataše v Albaniji, naj bi umrl v New Yorku, kamor je prispel iz Damaska.

Kasneje je ameriška družba Stratfor – institucija, ki se ukvarja z geostrateškimi, obveščevalnimi, ekonomskimi in varnostnimi zadevami – objavil, da je dobil informacijo o smrti Serguna v Libanonu in zastavil vprašanje, zakaj Kremelj prikriva smrt visoke uradne osebe na ozemlju druge države. Vse to je demantiral tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov in ob tem izjavil, da govorice o smrti Serguna v Libanonu niso točne.

Malo je znanega o namenu obiska Serguna v Damasku in tudi o njegovem življenju nasploh. Vodja zelo skrivnostne ruske vojaške obveščevalne agencije GRU je umrl 3. januarja, le nekaj tednov po “misiji” v Siriji. Anonimni vir je ruski tiskovni agenciji LifeNews povedal: “Eden od razlogov za njegovo smrt je bila izčrpanost – prenaporno delo, pomanjkanje spanja in vsi spremljajoči “simptomi” za njegov položaj.”

Tiskovni predstavnik Kremlja je 22. januarja 2016 že zanikal poročila, da je Vladimir Putin poslal načelnika GRU Serguna konec lanskega leta v Damask, da bi prepričal sirskega predsednika Assada k odstopu. “Ne, to ni res,” je dejal Dmitrij Peskov, Putinov tiskovni predstavnik, na vprašanje ali informacija o ruskem pozivu k odstopu sirskega predsednika drži.

Vendar pa nekateri analitiki namigujejo, da bo Moskva Assada počasi prepričala k umiku in ga nadomestila z nekom, ki je bolj sprejemljiv za interese Moskve.

Že v novembru 2015 je Alexander Aksenyonok, nekdanji sovjetski veleposlanik v Siriji, ki je še vedno vključen v političnih pogajanjih v državi, za Guardian zatrdil, da je malo verjetno, da bi se Assad lahko za dalj časa zadržal na trenutnem položaju.

“Če Assad res misli, da lahko nadaljuje z bojem proti terorizmu brez zagona političnega procesa, dela veliko napako,” je dejal. “Postopki bi se moral zgoditi vzporedno. Seveda Sirija nikoli ne bo enaka kot je bila in vodenje nikoli ne bo enako kot je bilo.”

Pripravila: B. Knific, A. Knific, foto: Military Forum, YouTube

Povezani članki