Hrvaška iz Ukrajine dobila še 5 posodobljenih lovcev MiG-21

by Urednik

HRVAŠKE LETALSKE SILE ŽE TESTIRAJO MODERNIZIRANE MIGE

Hrvaške letalske sile (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PZO) so v začetku maja 2014 prejele pet posodobljenih enosedežnih lovcev MiG-21 bis D z oznakami 131-135, ki so jih kupili od Ukrajine.

Sredi aprila je Hrvaška že prejela dve bojni letali MiG-21 UMD iz Odese od skupno sedmih, kolikor jim jih bodo Ukrajinci posodobili – gre za tri enosedežna letala MiG-21bis D in štirim dvosedežna MiG-21UMD. Tako bodo Hrvaške letalske sile imele v svoji floti poleg svojih sedmih lovcev Mig-21 še pet “novih” ukrajinskih. Preostalih pet hrvaških migov je še na remontu.

Popolnoma prenovljene lovce, ki so opremljeni po hrvaških zahtevah, so sprejeli v 91. letalski bazi Pleso pri Zagrebu, kjer jih bodo ponovno sestavili in opravili testne polete. Prva dva, v aprilu prepeljana in sestavljena (na slikah) so že preizkusili tudi v zraku.

Program posodobitve 12-ih bojnih letal (in nakup petih) bo Hrvaško stal dobrih 19 milijonov USD (13,9 milijona evrov), z letali pa želijo Hrvaške letalske sile zapolniti vrzel do nakupa novih bojnih letal.

Pripravil: A. Knific, foto: MORH

VIDEO: Testni polet hrvaškega lovca MiG-21 bis z oznako 135

Iz Ukrajine v Zagreb prispel prvi posodobljeni lovec MiG-21 bisD

15/04/2014

Prvi hrvaški MiG-21 bis, ki je bil na remontu v ukrajinskem inštitutu v Odesi, je prispel v tovornjakih v zagrebško vojaško letalsko bazo Pleso.

Povezani članki