Indonezija bo kupila 103 tanke leopard 2A4 in 43 goseničarjev marder 1A3

by Urednik

NEMČIJA PRODAJA SVOJE PRESEŽKE TANKOV IN OKLEPNIH VOZIL

Indonezija bo kupila tanke leopard 2A4, goseničarje marder 1A2, strelivo, inženirska in sanitetna vozila iz presežnih zalog Nemške vojske.

Indonezijsko obrambno ministrstvo in nemško podjetje Rheinmetall sta sklenila pogodbo za dobavo 103-h glavnih bojnih tankov Leopard 2A4 in 43 goseničnih oklepnih vozil marder 1A2, 4 izvlečna oklepna vozila, 3 taktične lansirne pontonske mostove, oklepno inženirsko vozilo, sanitetna oklepna vozila in strelivo od obstoječih presežnih zalog Nemške vojske v vrednosti 290 milijonov USD (216 mio €). Ob tem bo Indonezijska vojska dobila tudi opremo za usposabljanje dodatno logistično podporo. Pogodba, ki je bila podpisana v decembru 2012 in jo je v začetku maja 2013 odobril Nemški svet za nacionalno varnost, je zdaj v polni veljavi po uspešnem zaključku vseh pravnih formalnosti. Indonezijska vojska bo nemške oklepnike in opremo prejemala postopoma v časovnem obdobju 2014-2016. Z nakupom leopardov bo postala 18. uporabnica teh glavnih bojnih tankov na svetu, Katar pa bo 19. z nakupom 62-ih nemških leopard 2 in 24-imi samohodnimi havbicami PZH 2000.

gosenicno-oklepno-vozilo-marder-1A3 pontonski-most-leopard-2

Gosenično oklepno vozilo marder 1A2 in pontonski most na podvozju tanka leopard 2

Indonezija šteje okoli 240 milijonov prebivalcev in je s tem ena izmed največjih demokracij na svetu. V zadnjih letih ima vse pomembnejšo vlogo regionalne velesile in vir stabilnosti v jugovzhodni Aziji. Odločitev za nakup oklepnih vozil odraža potrebo Indonezije, da posodobi svojo sposobnost odzivanja na potencialne nevarnosti za njeno ozemeljsko celovitost, hkrati pa ji omogoča sodelovanje v mirovnih operacijah ZN in mirovnih misijah. Za to je Indonezija predvsem potrebovala opremo, ki ustreza vojaškim standardom njenih partnerskih držav.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Tanki leopard 2 v akciji

Povezani članki