Rusija je zmanjšala (prvo) naročilo lovcev Suhoj T-50

by Urednik

RUSI BODO RAJE NAROČILI VEČ CENEJŠIH LOVCEV 4.++ GENERACIJE

Obrambno ministrstvo Ruske federacije bo zmanjšalo prvo naročilo lovcev 5. generacije Suhoj T-50, nabavilo bo samo eno poskusno eskadriljo (verjetno 12 letal), je sporočil pomočnik ruskega obrambnega ministra Yuri Borisov.

Borisov je izjavil, da bodo zmanjšali prvo naročilo lovcev T-50 v prihodnjih letih, zato pa povečali število naročenih lovcev 4++ generacije Su-35, ki so cenejši, po svojih taktično-tehničnih zmogljivostih pa precej presegajo tuje tekmece – nasprotnike.  Hkrati je navedel, da roka začetek serijske proizvodnje T-50 ne bodo spreminjali, začela naj bi se prihodnje leto.

Novice potrjujejo besede Borisova iz aprila 2015, ko je med obiskom Suhojevega obrata KnAAPO v Irkutu dejal, da bi se proizvodnja lovskih letal pete generacije Suhoj T-50 PAKFA (Perspektivnij Aviacionij Kompleks Frontovoj Aviacji) bi se lahko upočasnila glede na prejšnje načrte.

Razlog za upočasnitev proizvodnje najsodobnejših ruskih nevidnih lovcev PAK FA naj bi tičal v reprogramiranju Programa ruske vlade 2020 (GPV2020). Odločitev je prišla predvsem zaradi posledic ukrajinske krize (gospodarskih sankcij zahoda) in posledično težkih gospodarskih razmer v državi.

Glede na anonimne vire v ruskem obrambnem ministrstvu, naj bi prejšnja različica GPV2020 predvidevala nakup 52-ih bojnih letal Suhoj T-50 PAK FA, ki se bodo naročali v časovnem obdobju 2016-2020. V letih 2016, 2017 in 2018 bi lahko Ruske letalske sile po tem (starem) načrtu pričakovale osem lovcev T-50 letno, nato pa naj bi se proizvodnja povečala na 14 letal letno.

Pripravil: B. Knific, foto: Military forum

Najsodobnejše ruske lovce Suhoj T-50 bo mogoče v zraku videti tudi na letošnjem moskovskem letalskem salonu MAKSA 2015, ki si ga lahko ogledate skupaj z nami:

obisk letalskega salona MAKS 2015

 

Povezani članki