Ukrajina bo plačala 400.000 USD kazni za hrvaške lovce MiG-21

by Urednik

HRVAŠKA IME OPERATIVNEGA LE ENEGA POSODOBLJENEGA LOVCA MIG-21

Hrvaško ministrstvo za obrambo (MORH) je v torek 8. julija 2014 sporočilo, da bo vseh 12 letal MiG-21 v skladu s sporazumom o nakupu in prenovi v celoti od ukrajinske strani prevzela šele po zaključku vseh testiranj ter popravilu morebitnih napak. Ob tem se pojavljajo tudi informacije iz MORH, da bodo od ukrajinskega podjetja Ukrspecexport zahtevali 400.000 USD  kazni za zamudo pri dobavi letal MiG-21.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je z ukrajinskim državnim podjetjem za izvoz orožja Ukrspecexport sklenilo pogodbo za posodobitev 12-ih bojnih letal MiG-21, od tega 5 “novih” (od Ukrajinskih letalskih sil). Do sedaj je v Hrvaško prispelo sedem migov, od katerih so le enega prevzele in uvedle v operativo Hrvaške letalske sile (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PZO). Preostalih šest še testirajo, saj jih v skladu s pogodbo niso opravili v Remontnem zavodu v Odesi, ampak so bili načrtovani na Hrvaškem (preizkusni poleti pri nadzvočnih hitrostih in preskušanje radarskih sistemov).

Za popravilo morebitnih pomanjkljivosti so zato na Hrvaškem prisotni strokovnjaki iz ukrajinskega Remontnega zavoda v Odesi, kot tudi njihov glavni testni pilot, ki v teh dneh prihaja na Hrvaško. Ukrajinska stran je dala Hrvaški 18-mesečno garancijo (oz. 200 ur letenja) za vsa letala od njihovega prevzema. Čeprav je Hrvaška pričakovala, da bo posodobitev lovcev MiG-21 potekala bistveno hitreje, pa želijo, da so vsa letala popolnoma spravna in ne želijo sklepati kompromisov kot pri prejšnjem remontu lovcev MiG-21.

Ukrajinsko državno podjetje Ukrspecexport bo moralo plačati 400.000 dolarjev kazen za zamudo pri dostavi lovskih letalih MiG-21, so povedali viri v Hrvaškem ministrstvu za obrambo novinarju spletne strani Defender. Ta kazen je zapisana v pogodbi in naj bi predstavljala najvišji znesek, ki ga Hrvaška lahko zaračunaa, ne glede na to, kdaj bodo letala predana HRZ i PZO.

Program posodobitve 12-ih bojnih letal (in nakup petih) bo Hrvaško stal dobrih 19 milijonov USD (13,9 milijona evrov), z letali pa želijo Hrvaške letalske sile zapolniti vrzel do nakupa novih bojnih letal.

“Razlike između remonta svojedobno obavljenog u Rumunjskoj i aktualnog u Ukrajini su ogromne, i još uvijek idu u korist ukrajinske strane. Ja sam prijatelj sa gospodinom Buhaijem, koji je direktor Aerostara kojem sam osobno rekao: “Gospodine Buhai, genetski, ja sam ćelav. Ali ove sijede što imam je zbog Vašeg remonta. Toliko o njihovom remontu”, je dejal hrvaški testni pilot brigadir Ivan Selak na novinarski konferenci v sredo 9.julija 2014.

Pripravil: A. Knific, foto: Boran Pivčić (Achtung Skyhawk)

Posodobljen hrvaški lovec MiG-21bis D

SORODNE NOVICE:

Hrvaška iz Ukrajine dobila še 5 posodobljenih lovcev MiG-21

Hrvaške letalske sile (HRZ i PZO) so v začetku maja 2014 prejele pet posodobljenih enosedežnih lovcev MiG-21 bis D z oznakami 131-135, ki so jih kupili od Ukrajine.

Povezani članki