V Španiji ob pristajanju strmoglavil Eurofighter typhoon

by Urednik

PILOT UMRL V NESREČI V LETALSKI BAZI MORON

V ponedeljek 9. Junija 2014 je strmoglavilo špansko lovsko letalo Eurofigter typhoon v jugozahodni Španiji. Eurofighter strmoglavil ob pristajanju na začetku vzletno-pristajalne piste v letalski bazi Moron, je sporočilo špansko obrambno ministrstvo.

Pilot lovca Eurofigter typhoon iz flote Španskih letalskih sil, 30-letni kapetan Fernando Lluna Carrascosa, je umrl v nesreči, ki se je zgodila okoli 14.00 ure po lokalnem času. Špansko obrambno ministrstvo je še sporočilo, da je imel pilot več kot 600 naletenih ur  na lovcu Eurofighter.

Vzrok za nesrečo še ni znan, poteka pa že preiskava. Obrambno ministrstvo je potrdilo, da je letalo, ki je pripadala letalski enoti Ala 11 iz strmoglavilo med pristajanjem po trenažnem poletu. To je že tretja nesreča španskega lovca Eurofighter. Prva se je zgodila leta 2002, ko je letalo strmoglavilo v kraju Belvis de la Jara blizu Toleda, pri tem pa sta umrla pilot in kopilot. Drugi eurofigter je v strmoglavil v bližini letalske baze Moron avgusta 2010, v njej pa je umrl savdski pilot, medtem ko se je španski inštruktor katapultiral.

Letalska baza Moron se nahaja približno 121 km severovzhodno od mornariške baze Rota (Ameriški raketni ščit) in 55 km jugovzhodno od Seville. Bazo si delita Ameriške (USAF) in Španske letalske sile, ki so lovce Eurofighter typhoon uporabljajo od leta 2003.

V spodnjem videoposnetku je prikazana ena izmed nesreč Kraljevih letalskih sil (RAF), kjer je britanski lovec Eurofighter typhoon pristal z nosom letala na tleh, ker se mu spustili prvo kolo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nesreča britanskega lovca Eurofighter typhoon

Povezani članki