Akcija!

Jugoslovenska narodna armija 1945 – 1959

27,50 

Jugoslovanska ljudska armada 1945-1959

avtor: Bojan Dimitrijević

jezik: srbski – latinica

V tej knjigi je skušal avtor zbrati obstoječa spoznanja o zgodovini JLA med 1945 in 1960 ter jih dopolniti z novimi raziskavami v Vojnem arhivu v Beogradu na osnovi dostopnega (delno pa tudi nedostopnega) gradiva o JLA. Kar pa je potrebno posebej poudariti za razumevanje te študije, je vpliv dokumentarnega gradiva na njen potek. Slednje je za prvo desetletje po drugi svetovno vojni zelo skopo, prav tako je tudi skromen del, ki govori o obdobju ameriške vojaške pomoči.

Redna cena: 29,00 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Ni na zalogi

Kategorija: Značke: , ,

Opis

(Jugoslovanska ljudska armada 1945-1959)

Dr. Bojan B. Dimitrijević, Institut za savremenu istoriju, Beograd, 2014

Zanimanje za proučevanje razvoja in vloge Jugoslovanske ljudske armade v (nekdanji) jugoslovanski družbi, pa tudi njene mednarodne vloge v obdobju Hladne vojne, še ni pojenjalo. Zanimanje je okrepljeno tudi zaradi več desetletne zaprtosti vojske v odnosu do družbe, katere del je bila. Avtor se je s to temo ukvarjal v več študijah in monografijah ter se dotaknil njenih različnih vidikov: letalstva, oklepnih enot, Tržaške krize, zgodovine posameznih enot in podobno. Kljub specifičnosti tematike in finančnim omejitvam glede tehnično-oblikovne plati, so te študije in monografije naletele na odziv bralcev ne le v Srbiji, pač pa tudi v Hrvaški in Sloveniji, pa tudi izven prostora nekdanje jugoslovanske države.

V tej knjigi je skušal avtor zbrati obstoječa spoznanja o zgodovini JLA med 1945 in 1960 ter jih dopolniti z novimi raziskavami v Vojnem arhivu v Beogradu na osnovi dostopnega (delno pa tudi nedostopnega) gradiva o JLA. Kar pa je potrebno posebej poudariti za razumevanje te študije, je vpliv dokumentarnega gradiva na njen potek. Slednje je za prvo desetletje po drugi svetovno vojni zelo skopo, prav tako je tudi skromen del, ki govori o obdobju ameriške vojaške pomoči. Šele od sredine petdesetih let je gradivo za proučevanje JLA zasnovano na trdnem dokumentarnem gradivu. Še tu pa je izjema gradivo Protiobveščevalne službe JLA, ki sicer v celoti spremlja omenjeno obdobje, vendar je njena slika o armadi specifična, pač glede na posebna »zanimanja« te službe. Opazne so določene praznine v obdobju 1946 – 1948, ki zelo otežujejo oblikovanje popolnejše slike o organizacijskem razvoju JLA.  Avtor se je lahko dodobra seznanil s tem gradivom med njegovim službovanjem v Ministrstvu za obrambo Republike Srbije.

Nova arhivska raziskovanja te problematike omogočajo v naslednjem koraku odgovore tudi na vsa prej zastavljena vprašanja, da bi izpopolnili podobo o JLA v takratni družbi. Vsi ti vidiki so tesno povezani z ideološko vsebino, cilj avtorja pa je bil zmanjšati ideološko komponento na najmanjšo možno mero, da bi ne zamegljevala ostalih pomembnih dogodkov in parametrov, po katerih bi lahko presojali JLA in njeno vlogo v fazi njenega obstoja. Šele čas in pa vpliv na prihodnja raziskovanja tega dela zgodovine  pa bosta razsodnika, kolikšno zgodovinsko raziskovalno in znanstveno vrednost ima knjiga  JLA 1945 – 1959.

Knjiga je tiskana v srbskem jeziku – latinica, ima 448 strani in nad 200 fotografij odlične kakovosti.

Redna cena knjige je 29,00 EUR

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Jugoslovenska narodna armija 1945 – 1959”