Nesreči lovcev akrobatskih skupin Thunderbirds (F-16) in Blue Angels (F/A-18)

by Urednik

NESREČI LETAL OBEH AMERIŠKIH VOJAŠKIH LETALSKIH AKROBATSKIH SKUPIN NA ISTI DAN

V ZDA sta se 2. junija 2016  v nekaj urah zgodili nesreči njihovima najbolj znanima vojaškim akrobatska skupinama, Thunderbirds (USAF), ki letijo z lovci F-16 fighting falcon, in Blue Angels (US Navy), ki letijo z lovci F/A-18.

V četrtek je v nesreči umrl pilot akrobatske letalske skupine Blue Angels z letalom F/A-18, med pripravo na nastop ob koncu tedna. Nekaj ur pred tem pa se je po preletu, s katerim je skupina Thunderbirds s šestimi F-16 odprla svečanost Letalske akademije Ameriških letalskih sil (USAF), ki se jo je udeležil tudi ameriški predsednik Obama, strmoglavil še pilot skupine Thuderbrids z lovcem F-16. Pilot fighting falcona se je katapultiral iz letala in jo odnesel z manjšimi poškodbami, medtem ko je pilot Blue Angelsov podlegel poškodbam, piše v uradnem poročilu.

Kot je povedal eden od  očividcev nastopa skupine Blue Angels z lovci F/A -18 super hornet, je bil nesrečni lovec zelo nizko, sprva se mu je zdelo, da se namerno strmo spušča. Potem pa je zagledal veliko oranžno ognjeno kroglo in takoj pomisli: »O bog, nesreča!« Takoj je pomislil na pilota in se zbal zanj, poročajo ameriški mediji.

Nesreča se je zgodila na začetku treninga, tik zatem, ko je pilot vzletel. Letalo je strmoglavilo dobre 3 km od letališča Smyrna. Nihče od preostalih petih pilotov skupine Blue Angels ni bil vključen v nesrečni dogodek. Piloti akrobatske letalske skupine Blue Angels so se pripravljali na nastop na velikem letalskem mitingu v Tenneseeju. Reševalno osebje je bilo pripravljeno na letališču Smyrna in je takoj ukrepalo, pri ponesrečenem so bili v pičlih nekaj minutah. Super hornet je strmoglavil v bližini doma Sam Davis Home, naselja s turističnimi apartmaji.

Samo nekaj ur pred tem, je približno 2000 km proč – južno od Colorado Springsa, strmoglavil lovec F-16 fighting falcon akrobatske skupine Letalskih sil ZDA (USAF) Thunderbirds, potem ko je preletel prizorišče slovesnosti. Podpolkovnik Christopher Hammond, poveljnik demo-moštva USAF Thunderbirds je kasneje poročevalcem povedal, da je pilot, major Alex Turner izkusil nedoločeno težavo in skušal pristati po preletu, vendar ni uspel in se je zato katapultiral iz kabine.

»Pilot je že spustil kolesa podvozja, ko se je zgodilo. Pilot Turner je po radijski zvezi javil, da manevrira v nameri , da bi se izognil strmoglavljenju na katero od hiš v bližini,« je po nesreči povedal poveljnik skupine Hammond.

Majorju Turnerju je to prva sezona sodelovanja v skupini, ki se ji je pridružil v oktobru 2015. Doslej je s Thunderbirdsi »odletel« že 22 javnih nastopov, skupaj pa v karieri zbral 1500 ur naleta na lovcu F-16, kar govori o njegovih velikih izkušnjah preden se je pridružil skupini.

Nesreča se je zgodila nekaj manj kot 10 km proč od letalske baze USAF Peterson, kje je bila na stadionu priložnostna slovesnost. Vzrok nesreče še preiskujejo, letalo pa je na prvi pogled – iz zraka (tako pravijo očividci iz helikopterja) zgledalo povsem v redu. V bližini nesreče je bil v  zraku helikopter s predsednikovimi agenti in se je nemudoma spustil k pilotu. V letalski bazi se je nato major Turner srečal s predsednikom Obamo.

Blue Anglesi so se z lovci F/A-18 pripravljali na svoj dvaindvajseti od skupaj 36 načrtovanih nastopov. Je bila pa to njihova prva nesreča po letu 2007, ko je v nesreči  med nastopom v bazi Korpusa mornariške pehote v Beaufortu v Južni Karolini umrl pilot – komodor Kevin Davies.

Za Thuderbirdse je bila to prva nezgoda po letu 2003, ko se je pilot – stotnik Chris Stacklin varno katapultiral iz F-16 preden je letalo treščilo v tla. Nihče od 85.000 prisotnih gledalcev na letalski prireditvi v Mountain Homeu ni bil poškodovan v tej nesreči.

Opisani nesreči sta se na isti dan zgodili prvikrat v karieri obeh skupin. Skupina Thunderbirds je leta 1996 v dneh od 28. junija do 1. julija gostovala tudi v Sloveniji na letališču Cerklje ob Krki.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Military Photos

Povezani članki