VIDEO: “Obleganje Jadotvilla” – napovednik vojnega filma

by Urednik

RESNIČNA ZGODBA IRSKE ČETE NA MIROVNI OPERACIJI V KONGU LETA 1961

Septembra 2016 so v irskih kinematografih predstavili vojni film Obleganje Jadotvilla (The Siege of Jadotville), ki je posnet po resnični, a pol stoletja uradno nepriznani zgodbi irske čete v kontingentu mirovnih sil Združenih narodov, ki so v 60-ih letih 20. stoletja posredovale med državljansko vojno v Kongu.

Film: Obleganje Jadotvilla (The Siege of Jadotville), akcija/drama, Irska 2016, IMDB ocena: 7,3/10

režija: Richie Smyth, igrajo: Jamie Dornan, Mark Strong, Jason O’Mara, …

Na višku hladne vojne v 60-ih letih 20. stoletja sta bila zahodni in vzhodni politično-vojaški blok na čelu z velesilama ZDA in SZ preko lokalnih posrednikov v spopadu za razdelitev vplivnih območij v Afriki, kjer je bil strateški interes velikih sil obvladovanje nahajališč naravnih bogastev (različnih rudnin) in zagotovitev političnega vpliva v novo nastalih državah, ki so se po 2. SV osamosvojile izpod kolonialne vladavine. Tak primer je bila nova država v središču črne celine, Kongo. Provinca Katanga je bila središče konflikta, ker je bila bogata z rudninami in se je želela odcepiti od nove države. Država se je vse bolj pogrezala v kaos, zato so bile tja napotene t.i. modre čelade (mirovne sile Združenih narodov), del moštva za ONUC je prispevala tudi Irska, kar je bilo v njeni zgodovini prvo vojaško posredovanje v tujini.

Irska A četa 35. pehotnega bataljona je bila napotena v strateško pomembno naselje Jadotville (danes Likasi), poveljnik Pat Quinlan je z 157 možmi imel nalogo varovanja tamkajšnjih prebivalcev. Z operacijo Morthor, v kateri so modre čelade s silo zasedle ključne objekte v glavnem mestu province Katanga, se je sredi septembra 1961 konflikt zelo zaostril. Za irsko četo, ki o načrtih na strateški ravni ni bila obveščena, se je mirovna naloga sprevrgla v klasično bojevanje z združeno vojaško silo Katange (pomembna vloga tujih plačancev – varnostniki v rudnikih), ki je napadla irsko postojanko. Veliko številčnejšemu (ocena 20 krat: okrog 3000 mož, na koncu 300 mrtvih), bolje oboroženemu (artilerija, letalo) in izkušenemu nasprotniku se je irska četa, ki je bila do tedaj brez kakršnihkoli bojnih izkušenj, pogumno postavila po robu, v obkolitvenem obroču vztrajala pet dni (13. – 17. september 1961) in odbijala napade, dokler jim ni zmanjkalo streliva in ostalih zalog. Prošnja za pomoč in okrepitve na višji ravni ni bila pravočasno uslišana. Na koncu se je irska enota morala predati poveljniku napadalcev, ki je bil cenjen bivši poveljnik francoske tujske legije in znan plačanec. Po enomesečnem ujetništvu so bili irski vojaki izpuščeni, vrnili so se na dolžnost in misijo opravili do konca, tako da so se domov vrnili decembra 1961.

Med obleganjem ni umrl noben irski vojak, po vrnitvi v domovino so jih irske oblasti zaradi predaje obravnavale kot strahopetce, incident pa je bil zaradi napak političnega in vojaškega vrha pomeden pod preprogo. Irske vojake je doma čakala naslednja, skoraj pol stoletja dolga bitka za resnico. Njihov odločen, moder, spoštovan in taktično pretkan poveljnik Pat Quinlan je ni dočakal, umrl je leta 1997 v starosti 78 let. Šele leta 2005 je irska vlada popravila sramoto in vojakom čete A priznala častni naziv heroji, leta 2016 je enota dobila še eno posebno visoko priznanje (Presidential Unit Citation). In prav njim je posvečen ta film.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Time, Netflix

 VIDEO: Napovednik filma Obleganje Jadotvilla (2016)

Povezani članki