Na ruski letalonosilki ponovno zagorelo

by Urednik

MED POPRAVILO EDINE RUSKE LETALONOSILKE ADMIRAL KUZNECOV NOV POŽAR

Vodja USC Rahmanov je sredi decembra 2022 sporočil vest o novem požar letalonosilki Admiral Kuznecov, ki je že nekaj let  v popravilu. Poročajo sicer o požaru manjših razsežnosti, ki je bil po nekaj urah pogašen.

Na ladji Admiral Kuznecov se nahaja v suhem doku 35. ladjedelnice v Murmansku, je med popravilom decembra 2022 izbruhnil manjši požar. Požar so nemudoma pogasili, požarni sistemi na ladji pa so delovali normalno. Podatkov o pozivanju gasilcev na pomoč ni. Kot je poudaril Rahmanov, ladja ni bila poškodovana, nihče ni zaprosil za zdravniško pomoč.

Na križarki Admiral Kuznecov, ki je še vedno v fazi popravila in posodobitve je  12. decembra 2019 že izbruhnil požar, katerega površina je dosegla 500 kvadratnih metrov, kar je zavleklo popravilo in posodobitev.  Gašenje požara leta 2019 je trajalo skoraj en dan, vzrok pa naj bi bila iskra, nastala pri varjenju,  ki je zanetila dizelsko gorivo. v dizelsko gorivo. Med požarom je bilo poškodovanih 14 ljudi, dva pa sta v nesreči umrla.

Po razpoložljivih podatkih bo trajalo najmanj mesec dni, potem pa bodo Kuznecova ponovno postavili na opremljevalno steno in nadaljevali popravila.

Dela na popravilu in posodobitvi  edine ruske letalonosilke so se začela leta 2017. Prvotno je bilo načrtovano, da bo ladja predana ruski vojni mornarici leta 2020, vendar je vrsta nesreč na ladji privedla do dejstva, da se je čas vrnitve začel odmikati. Po zadnjih podatkih bo ladja pripravljena za prenos v floto v prvem četrtletju 2024.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki