FOTO: Rojstvo sovjetskega vesoljskega programa

by Urednik

RUSI OBJAVILI SKRIVNE POSNETKE IZ IZSTRELIŠČA KAPUTSIN YAR

Rusko obrambno ministrstvo je po skoraj sedmih desetletjih umaknilo oznako “strogo zaupno” z zbirke fotografij posnetih na legendarnem raketnem izstrelišču Kapustin Yar, kjer so potekala testiranja in izstrelitve vseh prvih sovjetskih balističnih izstrelkov.

Območje Kapustin Yar je sovjetsko/rusko raketno izstrelišče, ki leži v bližini mesta Volgograd v južni Rusiji. Uporabljati so ga začeli 13. maja 1946, na začetku predvsem za testiranje vojaških kot tudi raket s sateliti in sondami.

V Kaputsin Yaru so 18. oktobra 1947 preizkusili prvo sovjetsko balistično raketo R-1, ki jo je zasnoval “oče” sovjetske kozmonavtike Sergey Korolev na osnovi nemške rakete V-2. Zaradi podobno slabih izkušenj natančnosti teh raket so nato sovjetski znanstveni dodobra spremenili koncept in obdržali le nekatere nemške rešitve. V naslednjih letih je Sovjetska zveza na tem izstrelišču testirala številne prototipne balistične rakete.

Ruski znanstveniki so v želji po večjem dosegu rakete R-2 opremili z večstopenjskim sistemom, spodnji del z gorivom je ob izpraznitvi odpadel. Dne 16. maja 1957 je raketa R-2A v vesolje (210 kilometrov) prepeljala znanstveno opremo in dva psa po imenu Ryzhaya ter Damka (gospodična). Na Zemljo se je uspešno vrnila, oba psa pa sta polet preživela.

Sovjetsko raketno izstrelišče Kaputsin Yar - raketi R-2A in F-5A

Sovjetsko raketno izstrelišče Kaputsin Yar – raketi R-2A in F-5A

Sovjetski raketni znanstveniki so izvedli 13 izstrelitev raket R-2A med letoma 1957 in 1960, večkrat pa so bili v raketah kot potniki psi. Rekordni polet 453 kilometrov v vesolje sta “preživela” Belyanka in Pestraya z raketo R-5A  dne 27. avgust 1958.

Že 21. junija 1956 pa so v Kaputsin Yaru preizkusi tudi balistično raketo R-5M, ki velja za prvo sovjetsko raketo, ki je lahko nosila jedrsko orožje. Od leta 1962 objekt Kaputsin Yar uporabljajo za lansiranje manjših vesoljskih satelitov in za testiranje sovjetskih ter ruskih vojaških raketnih sistemov.

Na območju Kapustin Yara so testirali tudi slavno raketo R-7, ki so jo uporabili za prvi polet zemeljskega bitja v orbito. Gre za izstrelitev satelita Sputnik 1 (4. oktober 1957) na Kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu in slavnega Sputnik 2 (2. november 1957), na katerem je bil pes Lajka (rus. Лайка).

Pripravil: A. Knific, foto: mil.ru

Povezani članki