Film o slovenski osamosvojitvi: ZBUJENI V SANJE

by Urednik

VIDEO: NAPOVEDNIK FILMA O SLOVENSKI OSAMOSVOJITVENI VOJNI

torek, 23.11.2021 ob 21.05 na TVS 1

Zbujeni v sanje je film o slovenski vojni za osamosvojitev in o ljudeh, ki so se na terenu resnično borili v tem vojaškem spopadu z JLA.

Zgodbe o ključnih spopadih z JLA pripovedujejo ljudje s prve bojne linije, katerih življenja so bila dejansko ogrožena, ki so bili težko ranjeni ali pa so bili priča smrti svojih soborcev. Film ponuja neposreden pogled v neusmiljeno kolesje vojne. Zaradi odsotnosti vsake želje nastopajočih po uveljavljenju samega sebe prinaša avtentičen duh tistega odločilnega časa.

Film skozi oči slehernika na kratko razjasni tudi dejstva in razmerja, ki so to vojno delala posebno in ki so usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno belih delitev na naše in vaše. Morda pa je največja vrednost filma ta, da so dobili besedo tisti, ki so za idejo boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji, izpostavili nevarnosti največ, kar človek lahko izgubi, svoja življenja. V filmu so nastopili pripadniki TO RS in pripadniki Slovenske milice ter prostovoljci udeleženci oboroženih spopadov 1991 leta v vojni za Slovenijo.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in s strokovno ter finančno podporo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Scenarij in režija Tomaž Letnar, direktor fotografije Rado Likon, produkcija Studio Legen.

V filmu so nastopili pripadniki TO RS in pripadniki Slovenske milice ter prostovoljci udeleženci oboroženih spopadov 1991 leta v vojni za Slovenijo.

 

Povezani članki