ÖAMTC Air Rescue posodablja floto s petimi helikopterji Airbus H135

by Urednik

AVSTRIJSKO PODJETJE Z NOVIMI HELIKOPTERJI ZA REŠEVANJE IN MEDICINSKO POMOČ

Avstrijsko podjetje za helikoptersko reševanje ÖAMTC Air Rescue je s podjetjem Airbus Helicopters podpisalo pogodbo za dobavo petih helikopterjev H135. Dostava prvega helikopterja po tej pogodbi je predvidena za začetek leta 2022.

“Naše zahtevne misije zahtevajo najsodobnejše helikopterje, ki so na voljo, za izboljšanje naše sposobnosti za kritične misije, npr. ponoči. Helikopterje H135 uporabljamo že več kot 20 let in se veselimo, da bomo izkoristili prednosti, ki jih prinaša različica helionix, ” je dejal Reinhard Kraxner, direktor podjetja ÖAMTC Air Rescue.” Zmanjšana delovna obremenitev pilota v kombinaciji s 4-osnim avtopilotom bo dragocena za naše posadke, ki bolnike pogosto rešujejo v zahtevnih okoljih. “

“Zahvaljujemo se podjetju ÖAMTC Air Rescue za njihovo nadaljnje zaupanje v helikopterje Airbus in še posebej v helikopter H135,” je dejal Bruno Even, izvršni direktor helikopterjev Airbus. “H135 še naprej dokazuje, da je referenca pri letalskem medicinskem reševanju po vsem svetu.”

ÖAMTC Air Rescue v zimskem času v Avstriji upravlja 28 helikopterjev H135 iz 17 stalnih baz in 4 dodatnih baz. Lani je operater opravil več kot 20.000 misij, povprečno 52 misij na dan.

H135 je referenčni helikopter za helikopterske operaterje nujne medicinske pomoči po vsem svetu. Združuje široko, neovirano kabino z odličnimi zmogljivostmi, dosegom in nosilnostjo – skupaj z nizko stopnjo hrupa. Velika stranska drsna vrata in zadnja – repna preklopna vrata omogočajo hitro vkrcevanje/izkrcevanje pacientov, za dodatno varnostjo med operacijami na tleh pa poskrbi Airbusov podporni zadnji rotor vrste fenestron (t.i. oplaščeni repini rotor). Vrhunec v opremi tega helikopterja pa je  4-osni avtopilot helioni, ki ponuja inovativno postavitev kokpita, kar pilotom bistveno izboljšanje zavedanje razmer. Kokpit H135 s tremi velikimi elektronskimi zasloni in je združljiv z nočnogledi (Night Vision Goggl) ter vključuje indikator prve meje, ki v enem od kazalnikov pilotu podaja tudi ustrezne podatke o motorju. Do danes je bilo po vsem svetu dostavljenih več kot 1.400 helikopterjev družine H135, ki so opravili skupaj že več kot 5,6 milijona ur naleta.

Pripravil: B. Knific, foto: HeliRescue.at

 

Povezani članki