Akcija!

Slovenska partizanska in domobranska vojska

29,90  26,00 

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina I.

Avtor: dr. Tomaž Kladnik

Knjiga Slovenska partizanska in domobranska vojska podpolkovnika dr. Tomaža Kladnika je prva v zbirki Slovensko vojaška zgodovina.

Obravnava ustroj in delovanje dveh slovenskih vojaških formacij: partizanske vojske in enot domobrancev. Formaciji sta nastali pod različnimi pogoji in v različnih okoliščinah, bila sta si sovražni, a med njima lahko najdemo tudi stične točke.

Redna cena: 29,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Ni na zalogi

Opis

Avtor o knjigi Slovenska partizanska in domobranska vojska:

V slovenski zgodovini je marsikaj ostalo neodkrito in nezapisano, zato je naloga kritičnega zgodovinarja, da na osnovi znanstveno raziskovalnega dela in kritične presoje zgodovinskih virov, odpira nova poglavja v nacionalni preteklosti ter s tem pomaga razumeti našo sedanjost, prav tako pa prispeva k razvoju zgodovinske misli. Prav tak projekt dolgoletnega znanstveno raziskovalnega dela na področju (vojaškega) zgodovinopisja je knjiga podpolkovnika dr. Tomaža Kladnika Slovenska partizanska in domobranska vojska. Nastala je na osnovi avtorjeve magistrske naloge in doktorske disertacije, katerih podlaga je znanstvena, kritična presoja zgodovinskih virov v Arhivu Republike Slovenije, predvsem v fondih Glavni štab, Slovensko domobranstvo in Nemške vojaške enote na zasedenem slovenskem ozemlju.

V knjigi sta podrobno opredeljeni obe v 2. svetovni vojni na slovenskih tleh nasproti si stoječi slovenski vojaški formaciji, Narodnoosvobodilna vojska in partizanski odredi Slovenije in Slovensko domobranstvo, katerih končni cilj je bila ustanovitev slovenske vojske. Vendar je le ta nastajala in delovala v različnih okoliščinah in pod različnimi pogoji, prav tako pa so se v različnih pogojih in okoliščinah usposabljali njihovi kandidati za častnike in podčastnike, vendar pa lahko, kljub nepremostljivim razlikam in sovraštvu, ki so si ju pripadniki obeh formacij izkazovali, ugotovimo tudi nekatere stične točke obeh vojaških šolskih sistemov.

dr. Tomaž Kladnik

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg
Št. strani

Leto Izida

Jezik

Vezava

ISBN/EAN

Mere izdelka v x š

Založba

Avtor

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Slovenska partizanska in domobranska vojska”