VIDEO: “Bitka za Sevastopol” – napovednik vojnega filma

by Urednik

FILM BITKA ZA SEVASTOPOL – biografija o ostrostrelki Ljudmili Pavličenko iz vrst Rdeče armade v 2. svet. vojni

Življenjska pot Ljudmile Pavličenko, legendarne ženske ostrostrelke Rdeče armade, je bila navdih ustvarjalcem akcijske biografske drame Bitka za Sevastopol, ki je bila v Ukrajini premierno predstavljena 2. aprila 2015.

Film Bitva za Sevastopol, biografija/drama, Ukrajina 2015, IMDB ocena: 7,9/10,

režija: Sergey Mokritskiy, igrajo: Yuliya Peresild, Evgeniy Tsyganov, Joan Blackham, …

Filmska zgodba spremlja življenje Ukrajinke Ljudmile Pavličenko (1916 – 1974), ki se ob napadu na Sovjetsko zvezo iz študentskih klopi kijevske univerze preseli v enote Rdeče armade na fronti ob Črnem morju. Med vojaškim usposabljanjem pokaže izreden talent za ostrostrelke veščine. To se je potrdilo tudi na bojišču za strateško pomembno obalno mesto Sevastopol na Krimskem polotoku, kar s pridom izkoristi sovjetska propaganda, ki ji nadene herojski status, na drugi strani pa Nemci na vsak način želijo njeno smrt. Pomorska utrdba Sevastopol ob Črnem morju se je 250 dni (1941/42) upirala nemški vojski in si tako leta 1945 prislužila naziv “mesto heroj”.

Podrobno smo življenjsko zgodbo in kratek dokumentarec o Ljudmili Pavličenko, ki velja za najuspešnejšo ostrostrelko vseh časov, predstavili že v spodnjem članku.

V vojni vihri se Ljudmila zaljubi v bojnega tovariša, kar pa ena od bojnih nalog tragično preseka in Ljudmila je hudo ranjena umaknjena v zaledje. Zaradi njenega herojskega slovesa (309 potrjenih smrti), od vojakinje je postopoma napredovala do majorke, so ji naložene naloge politične-diplomatske narave z javnimi nastopi v tujini, med drugim s sovjetsko delegacijo obišče Washington, kjer se zbliža s prvo damo ZDA. Ljudmila je nastopila pred občinstvom v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, da bi vplivala na odločitev zaveznikov za odprtje druge fronte v Evropi.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: IMDB, Military Photos

SORODNE NOVICE:

Najboljša ostrostrelka vseh časov – Ljudmila Pavličenko

Ljudmila Pavličenko je bila sovjetska ostrostrelka v času 2. svetovne vojne, ki je v bitkah za Sevastopol in Odesso ubila 309 sovražnikovih vojakov in velja za najbolj uspešno žensko ostrostrelko v zgodovini.

VIDEO: “American Sniper” – napovednik vojnega filma

Film American Sniper temelji na življenjski zgodbi ameriškega vojaka Chrisa Kyla, pripadnika mornariške specialne enote SEALs in enega najsmrtonosnejših ostrostrelcev v ameriški vojski.

Povezani članki