Revija Obramba, november 2016

4,10 

V reviji Obramba, november 2016, si preberite o ofenzivi na pomembno iraško mesto Mosul, kot tudi na sirsko mesto Alep, o moči turških tankov na turških tleh in v Siriji, ameriških željah po posodobitvi celotne jedrske triade, ruskem vračanju prestreznih lovcev MiG-31 na območje Arktike in ameriškem razvoju helikopterjev prihodnosti. Podrobneje smo predstavili tudi dogajanje v Južnoprimorski pokrajini med vojno za Slovenijo leta 1991 in po njej.

Opis

IZ VSEBINE:

Operacija Mosul usodna za ISIL

Mesto Mosul je glavno mesto province Ninive na severu Iraka. Je tudi drugo največje mesto Iraka z 2,5 milijona prebivalcev. Večino prebivalcev sestavljajo arabski suniti, v mestu je okoli 400.000 Kurdov, poleg njih pa še asirski kristjani, katoliški kaldijanci, jezidi, Turkmeni, Armenci itd. V bližini Mosula so bogata nahajališča nafte in rafinerija Kuajar. Mesto se je razvilo na bregovih reke Tigris. Le 50 kilometrov severno od Mosula je največji iraški jez (Mosulski jez), ki je četrti največji na Bližnjem vzhodu. Mosul je med drugim tudi zgodovinsko mesto, v katerem je pokopanih več prerokov iz Stare zaveze: Jona, Daniel itd., nekaj časa je tu prebival tudi prerok Abraham.

Zgodba o dveh mestih

V Iraku in Siriji poteka bitka za dve pomembni mesti: največje sirsko in drugo največje iraško. Alep in Mosul (o slednjem govori tudi uvodni članek) sta tragični priči nasilja in vojn, ki leta divjajo na območju teh dveh razkosanih držav. Boji za obe mesti imajo veliko sorodnih potez pa tudi različnosti. Še najbolj pa ju druži trpljenje njunih prebivalcev. To je še hujše v Alepu, vendar tudi v Mosulu številni s tesnobo in strahom pričakujejo zadnje, odločilne boje za to mesto.

Nujna posodobitev

Ameriški obrambni sekretar Ash Carter se je konec septembra v Novi Mehiki zavzel za ponovni premislek in posodobitev celotne ameriške jedrske triade. Sekretar Carter je v zadnjem tednu septembra na poslovnem potovanju, povezanem z ameriškim jedrskim programom, obiskal štiri zvezne države (Severna Dakota, Kalifornija, Nova Mehika, Havaji). V vseh štirih so namreč nameščeni deli ameriške jedrske triade. V letalski bazi Kirtland v Novi Mehiki je po obisku tamkajšnjega središča za vzdrževanje jedrskega orožja odgovoril na nekaj ključnih vprašanj glede prihodnosti ameriške jedrske triade. Napovedal je prenovo vseh treh vej: raketne, bombniške in podmorniške. Ključna točka Carterjevega nagovora je bila, da potrebne posodobitve ni mogoče več odlagati, če želijo ZDA ohraniti sedanjo stopnjo pripravljenosti na jedrsko odvračanje. Trenutno imajo ZDA za strateško jedrsko odvračanje 450 raket v kopenskih silosih, 14 strateških balističnih podmornic ter 94 bombnikov, sposobnih nositi jedrsko orožje.

Turški tanki razbijajo v Siriji

Turški tanki so že vse leto prisotni v dnevnih novicah, pa najsi bodo na ulicah prestolnice Ankara, največjega turškega mesta Istanbul ali pa na sirski meji, kjer so bili cilj uporniških vodenih protioklepnih raket. Turški tanki so prepeljali mejo v Sirijo in pregnali teroriste Islamske države z mejnih področij. Prav tako pa so napadali Kurde, ki jih podpirajo Američani, ter tako Beli hiši vsilili frustrirajočo diplomatsko dilemo.

MiG-31BM, varuh Arktike

Po dolgih letih odsotnosti, ko se je ruska vojska po razpadu Sovjetske zveze umaknila z arktičnega območja, se je začela ponovno vračati v svoja nekdanja oporišča, ki jih sedaj gradi povsem na novo, da bi zaščitila strateško vse pomembnejšo regijo. Na Arktiko pa se vračajo tudi letala, saj se obnavljajo nekdanja letališča. Čeprav za zdaj stalno bazirajo na severnem območju samo letala v oporiščih pri Murmansku, občasno pa pristajajo še na otoku Nova Zemlja, ni nobenega dvoma, da bodo posodobljena letala MiG-31BM v naslednjih letih prevzela naloge stalnega dežurstva tudi na drugih arktičnih letališčih od Atlantika do Pacifika.

Od helikopterske (turbogredne) pogonske klasike, vlečno-potisnih propelerjev do električnega pogona …

Potem ko je Pentagon nekaj desetletij odpovedoval različne že začete (slabe) projekte helikopterjev, ki so jih začeli Kopenska vojska ZDA in po enega Letalske sile in Vojna mornarica ZDA, se Američanom vendarle obeta korak naprej na tem področju. V naslednjih dveh letih naj bi namreč prikazali kar pet projektov helikopterjev (tako pilotnih kot brezpilotnih) – demonstratorjev vertikalnega dviga za vojaško in splošno rabo. Vsi projektanti ponujajo večje hitrosti in nasploh bistveno boljše zmogljivosti od obstoječih – konvencionalnih – helikopterjev. Vsi si tudi obetajo pogodbe za razvoj in serijsko proizvodnjo.

Smrtonosni južnoameriški žerjavi

Že pred časom smo pisali o novem pogledu na lahka turbopropelerska letala, ki so »nastala« v osemdesetih letih, ko se je svet srečal z visokimi cenami ogljikovodikovih goriv. Krčenje sredstev in dejavnosti, povezane z veliko porabo goriva, niso zaobšli niti vojaških uporabnikov. Tako so nastali turbopropelerski dvosedi, namenjeni predvsem začetnemu in tudi naprednemu šolanju bojnih pilotov, iz katerih so kasneje razvili še lahke in okretne jurišnike za podporo, patruljiranje in – predvsem – tako imenovane protivstajniške operacije.

Južnoprimorska pokrajina TO

Vojna za samostojno Slovenijo 1990/1991 je bila sklenjena 25. Oktobra 1991, ko je iz Kopra odšel zadnji vojak JLA. Slednja se nui umikala iz Slovenije prek Hrvaške, ampak je s trajektom odplula iz luke Koper. V spomin na dan, ko je zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo, od lani slavimo 25. oktober kot Dan suverenosti.

Današnji prispevek iz knjige Vojaška obramba Slovenije 1990 – 1991 povzemamo iz daljšega prikaza o Južnoprimorski pokrajini avtorja Roka Filipčiča. Kot pravijo Primorci, se je vojna 25. oktobra 1991 tudi končala, zanje pa se ni začela kot drugod v Sloveniji , pač pa že dan prej – 26.6.1991, ko so enote JLA pri njih že delovale!

Kazalo Revija OBRAMBA 11/2016

4  OPERACIJA MOSUL USODNA ZA ISIL

7 NA KRATKO

13 ZGODBA O DVEH MESTIH: Aktualni komentar

16  NUJNA POSODOBITEV: Ameriška strateška triada

21 CARINTHIA – OBLAČILA ZA MRZLO VREME

22 TURŠKI TANKI RAZBIJAJO V SIRIJI

SPECIALIST

27 MIG-31BM, VARUH ARKTIKE: Prestreznik za velike višine in nadzor

32 PILOT, KI JE UKRADEL SKRIVNEGA SOVJETSKEGA LOVCA: 40-letnica preleta Viktorja Belenka v Japonsko z MiG-25

37 PET NOVIH AMERIŠKIH (ZASNOV) HELIKOPTERJEV V PRIHODNJIH DVEH LETIH

43 MIG-21 FISHBED ŠE VEDNO VELIK LOVEC: Bo letel celo stoletje?

46 NASLEDNIK RAPTORJA BO VEČJI IN HITREJŠI OD ZNAČILNIH LOVCEV

49 SMRTONOSNI JUŽNOAMERIŠKI ŽERJAVI: Lahki jurišniki iz Brazilije v konfliktih od Kolumbije do Afganistana

56 JUŽNOPRIMORSKA POKRAJINA TO: Vojaška obramba Slovenije 1990 – 1991

KALIBER

60 PUŠKE IN OPTIKA

62 COLT DA M1878: Prvi Coltovi revolverji z dvojnim delovanjem sprožilca

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, november 2016”