VIDEO: 12 pogumnih – napovednik vojnega filma

by Urednik

RESNIČNA ZGODBA O PRVI SKUPINI SPECIALNIH SIL ZDA V AFGANISTANU LETA 2001

8. februarja 2018 bo v slovenskih kinematografih premierno predvajan vojni film 12 POGUMNIH (12 Strong, 2018), ki je posnet po resnični zgodbi prve skupine specialnih sil ZDA, ki je bila po terorističnem napadu na ameriških tleh 11. septembra 2001 kot prva ameriška enota napotena v Afganistan v povračilni boj proti talibanom in teroristični skupini Al Kaida.

11. september 2001 je navdihnil veliko filmov, tokrat pa je prvič prikazana zgodba dan potem, ko so bili svet in mediji osredotočeni na ZDA, a v zakulisju se je skupina 12 vojakov kot povračilni odgovor podala na misijo v Afganistan. Pripadniki bojne skupine iz vrst elitne ameriške specialne enote zelene beretke (Green Berets) so se prostovoljno javili za nevarno tajno nalogo zadati povračilni udarec talibanom in Al Kaidi. Bojna skupina je bila napotena na sever Afganistana, ki ga je obvladovalo Severno zavezništvo pod vodstvom slavnega afganistanskega generala Abdula Rashida Dostuma. Z ramo ob rami naj bi se podali v boj proti skupnemu sovražniku, a so najprej morali premagati medsebojno nezaupanje in velike kulturne razlike. Ameriški vojaki so se morali prilagoditi taktiki domačih sil, ena izmed njih je bila jahanje konjev (vzdevek Horse Soldiers).

Na goratem terenu severnega Afganistana so mule in konji učinkovito sredstvo za premik in transport. Za ameriške vojake je bilo to nekaj povsem novega, za večino prva izkušnja, zato so se morali te veščine učiti sproti. Zelo tvegano nalogo so oteževali pomanjkljivi obveščevalni podatki ter po številu in oborožitvi močnejši nasprotnik. Bojna skupina je hitro spoznala, da za to vojno nimajo priročnika in ga bodo morali spisati sami. Zgodbi prve skupine ameriških specialnih sil v Afganistanu so umaknili oznako tajnosti in je prikazana javnosti. Scenarij temelji na knjigi Douga Stantona z naslovom Horse Soldiers. Producent je Jerry Bruckheimer, ki je v tej vlogi sodeloval tudi pri znanem vojnem filmu Sestreljeni črni jastreb (Black Hawk Down).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Blitz

VIDEO: Napovednik filma 12 POGUMNIH 

Na facebook profilu Revija Obramba smo za naše bralce pripravili NAGRADNO IGRO, v kateri podeljujemo 6 parov vstopnic za film 12 POGUMNIH. (več)

 

Povezani članki