ZDA: Rusija razvija dve vrsti protisatelitskih sistemov

by Urednik

RUSKI SISTEM KINETIČNEGA OROŽJA ZA PRESTREZANJE SATELITOV

“ZDA so zaskrbljene, ker Rusija nenehno razvija in uvaja več vrst kopenskih in vesoljskih protitelesnih orožnih sistemov,” je dejal načelnik ameriškega vesoljskega poveljstva James Dickinson.

Washington poudarja, da je prvi sistem kinetično orožje, ki je namenjeno neposrednemu prestrezanju satelitov (DA-ASAT) in lahko uniči satelite v nizki zemeljski orbiti.

Po poročanju vesoljskega poveljstva je Rusija ta sistem večkrat preizkusila. “Če se bo uporabil, bi delci uničenih satelitov, ki bi nastali pri njihovi sestrelitvi, lahko ogrozili komercialne satelite in nepovratno onesnažili vesolje,” so sporočili iz poveljstva.

Washington trdi, da je druga vrsta ruskih protitelesnih sistemov (ASAT) uporabljena v vesolju in da so bile njene zmogljivosti dokazane v letih 2017 in 2020. Vesoljsko poveljstvo še ugotavlja, da je bilo leta 2018 napovedan razvoj kopenskega laserskega sistema za ruske vesoljske sile. ZDA menijo, da je takšno zaporedje dejanj in dogodkov mogoče šteti za potencialno grožnjo. Pred tem je ameriško vesoljsko poveljstvo sporočilo, da je Rusija izvedla preizkuse novih raket, namenjenih uničenju satelitov. Ameriško vesoljsko poveljstvo je aprila izdala sporočilo o prejšnjih testih ruskih protisatelitskih rakete z neposrednim prestrezanjem.

Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Maria Zaharova je zatem izjavila, da je Washington poskušal upravičiti lastne načrte za namestitev orožja v vesolju. Hkrati naj bi  podobno orožje razvijale tudi ZDA in drug države. Tako so  ZDA leta 1985 s pomočjo protisatelitske rakete ASM-135 ASAT, izstreljene z lovca F-15, sestrelile na višini 555 kilometrov svoj znanstveni satelit solvind,  leta 2008 pa je ameriška ladijska raketa SM-3 uničila vojaški satelit USA-193 na nadmorski višini 247 kilometrov. Prav tako v osemdesetih letih je bil v ZSSR v obratovanju vesoljski obrambni sistem (program “satelitski uničevalec”). Sistem je uporabljal nosilno raketo ciklon-2 z vesoljskim plovilom prestreznikom, ki je bila izstreljen v nizko orbito s kozmodroma Bajkonur. Med testiranji sistema v orbiti so izvedli uspešna prestrezanja drugih sovjetskih ciljnih satelitov. Kitajska in Indija imata prav tako lastne protisatelitske rakete.

Pripravil: B. Knific, foto: Miliary Forum

 

Povezani članki