Test: PROTIPOPLAVNE VREČE BREZ PESKA!

by Urednik

TESTIRALI SMO PROTIPOPLAVNE VREČE BREZ PESKA

Letošnja pomlad in konec poletja sta bila zaznamovana s poplavami tako v Sloveniji kot v državah nekdanje Jugoslavije. Poplave so močno prizadele nekatera ogrožena področja, škodo pa bi lahko še zmanjšali, če bi imeli prebivalci teh krajev zadosti vreč peska. Zato smo se tokrat odločili, da predstavimo in preizkusimo nov produkt ameriškega proizvajalca vojaške ter zaščitne opreme Voodoo Tactical, ki je razvil protipoplavne vreče brez peska. Žaklovina, v kateri je granulat – absorbent polimerov SAP500 – se v stiku z vodo oz. razlito tekočino (kurilno olje …) v nekaj minutah napihne sama.

Ob naravnih ujmah, kot so poplave, potresi in neurja, pa tudi pri poplavi kanalizacije in počeni vodovodni cevi imamo pogosto težave z vodo, ki nam lahko uniči inventar v hiši in vanjo prinese umazanijo. Za namene reševanja izlitja vode so zato pri ameriškem podjetju razvili samonapihljivo protipoplavno vrečo, ki ostane lahka in kompaktna, dokler je ne potrebujete. Njena poglavitna prednost je, da ne potrebujete peska, kot tudi ne veliko prostora za skladiščenje.

Protipoplavne vreče brez peska delujejo tako, da njihovo polnilo absorbent polimerov SAP500 veže tekočino (vodo, olje …) iz okolja in tako napolni vrečo. Uporabimo jo lahko tako za gradnjo protipoplavnih pregrad, pri zaščiti vstopnih poti v zgradbo pred vodo, zamašitvi odtočnih cevi in WC školjk ter drugih  cevi za odpadno vodo, ki vstopa skozi kanalizacijski sistem. Samonapihljive vreče so zelo dobra rešitev pri zaščiti garažnih in drugih vrat pred vodo. Pri tem je namreč lahko del vreče na notranji strani vrat, kar še bolje zaščiti dostop v zgradbo pred vodo.

Obstajata dve dimenziji protipoplavnih samonapihljivih vreč. Standardna meri 66 x 36 cm, ko se napije s tekočino, pa v višino do 15 cm. Razvili pa so tudi podolgovato vrečo za zaščito garažnih vrat v dimenzijah  250 x 20 cm. Obe imata na žaklovino našita držala, s katerimi ju lažje prenašamo. Iz večjega števila samonapihljivih protipoplavnih vreč obeh tipov lahko naredimo učinkovito zaščitno pregrado v primerih poplave.

protipoplavne-vrece-brez-peska-

Po podatkih proizvajalca lahko vreča ščiti pred poplavami do 8 dni, ko jo prenehamo uporabljati, pa se na suhem suši približno tri dni. Samonapihljiva vreča je namenjena enkratni uporabi, po tem pa jo lahko recikliramo.

V testiranju smo iz obeh tipov samonapihljivih protipoplavnih vreč naredili pregrado za vodo na dvorišču. Najprej smo na tla razprostrli podolgovato vrečo in odprli vodo iz vrtne cevi. Ob stiku z vodo je granulat počasi vsrkaval tekočino in po približno desetih minutah napolnil skoraj celoten volumen vreče. Pri tem je treba poudariti, da bi ob dolgotrajni izpostavljenosti vodi verjetno  popolnoma napolnil volumen vreče. Preizkusili pa smo tudi standardno protipoplavno vrečo, ki pa smo jo položili v vodo zajezenega dela dvorišča in šele nato postavili v zaščitno pregrado. Glede na preizkusi smo ugotovili, da v prvih minutah, ko se vreča polni, pregrada prepusti mimo nekaj tekočine (predvsem pod vrečo), ko pa se napolni, učinkovito ščiti pred vodo. Za gradnjo višjih pregrad, kjer se uporabi večje število vreč, je za uporabnika verjetno bolje, da vreče najprej namoči v vodo in nato zgradi pregrado.

protipoplavne-vrece-brez-peska

Pri podjetju Voodoo Tactical Europe, ki nam je omogočilo testiranje samonapihljivih protipoplavnih vreč, kupcem ponujajo 2 paketa. V prvem, ki je namenjen domači uporabi, je 6 standardnih vreč dimenzij 66 x 36 cm in 2 podolgovati 250 x 20 cm za zaščito garažnih vrat. Cena kompleta je slabih 50 EUR, kar je razmeroma malo v primerjavi s škodo, ki nam jo voda lahko povzroči. Drugi paket je namenjen večjim uporabnikom, saj je v njem 25 standardnih vreč, zanje pa boste odšteli malo manj kot 120 EUR.

Pripravil: A. K., foto: Revija Obramba, Voodoo Tactical

protipoplavne-vrece

Povezani članki