Dve ameriški in tri evropske letalonosilke na vajah v Sredozemlju

by Urednik

NATOVE POMORSKE VAJE V SREDOZEMSKEM MORJU

Ameriški letalonosilki George Bush (CVN-77) in Gerald Ford (CVN-78) bosta sodelovali v skupnih vajah z letalonosilkami iz Francije, Italije in Velike Britanije. Manevri, ki bodo potekali v Evropi, so namenjeni prikazu Natove interoperabilnosti, piše USNI News.

Dve ameriški pomorski bojni skupini bosta delovali v Severnem Atlantskem oceanu, Severnem morju in Sredozemlju skupaj z britansko letalonosilko Queen Elizabeth (R08), ​​italijansko Cavour (CVH 550) in francosko Charles de Gaulle (R 91) je novinarjem povedala tiskovna predstavnica Pentagona Sabrina Singh.

»Te operacije bodo zaveznicam ponudile priložnost za vadbo usklajevanja kritične bojne moči v evroatlantski regiji ter prikazale kohezijo in interoperabilnost članic Nata. Poleg tega bodo na vaji preizkusili Natove koncepte odvračanja in obrambe na vseh geografskih območjih in operativnih območjih zavezništva,« navaja tiskovna predstavnica ameriškega vojaškega ministrstva.

Kar zadeva zgoraj omenjene letalonosilke ameriške mornarice, naj bi bila USS George H.W. Bush v Sredozemlju od avgusta, ko je prevzela vodenje od USS Harry S. Truman (CVN-75). Letalonosilko USS Gerald R. Ford pa so opazili pri Portsmouthu (Velika Britanija).

Singhova je novinarje glede vprašanja o vrstnem redu vaj in njihovem trajanju napotila k Evropskemu poveljstvu za posebne operacije ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki