Revija Obramba, februar 2017

4,10 

Opis

IZ VSEBINE:

Kolektiv z dobro voljo in aktivnimi člani

Med organizacijami ZSČ, ki sodijo med najaktivnejše, zagotovo sodi OZSČ Velenje. Pa ne le zaradi dejstva, da so tradicionalni in dolgoletni prireditelji  tekme v smučanju in streljanju z MK Puško na Golteh nad Mozirjami, pač pa tudi zaradi vrste drugih dejavnosti, po katerih so znani ne le v lokalnem,pač pa tudi širšem slovenskem okolju. Stežka bi našteli vse njihove dejavnosti, naj povemo le, da jih je skupaj nad 60 v letu, kar pomeni več kot vsak teden ena. Tesno so vpeti tako v okolje kot širše, sodelujejo tako s sorodno domoljubno organizacijo Zvezo veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) kot s Slovensko vojsko ter drugimi. O tem smo se pogovarjali s koordinatorjem OZSČ za Zahodnoštajersko pokrajino Dušanom Ajtnikom.

Kako Trump vidi svet

Dvajsetega januarja je v Washingtonu kot 45. predsednik Združenih držav Amerike prisegel Donald John Trump. O tem nepremičninskem mogotcu iz New Yorka, ki je presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah in pred tem podiral vsa nenapisana pravila, tudi o lepem vedenju, kako voditi predvolilno kampanjo, je bilo napisano skoraj vse in o njem bo nedvomno napisanih še veliko člankov in tudi knjig. Glede njegovega odnosa do družbe je treba poudariti dejstvo, da je novi ameriški predsednik popolni politični amater. Na najvišji položaj v svoji državi je prišel, ne da bi prej opravljal katero koli politično ali javno funkcijo.

Eurocorps

Eurocorps oziroma evropski korpus predstavlja trenutno največje sodelovanje evropskih držav in njihovih sosed na varnostnem področju. Pobuda sega v sredino 90. let prejšnjega stoletja, ko so zahodnoevropske države prvič začele razmišljati o organizaciji skupnih vojaških sil, kasneje so se jim pridružile tudi druge. Nosilke pobude so: Belgija (1993), Nemčija in Francija (obe 1992), Luksemburg (1996) in Španija (1994), po letu 2000 še Grčija, Poljska in Turčija (vse od 2002), Italija (2009) in Romunija (2011). Sedež enote je v Strasbourgu, prestolnici Alzacije. Kot temeljni dokument o ustanovitvi enote velja leta 1992 podpisani »La Rochelle Report«; samo delovanje, napotitve in organizacijska vprašanja pa ureja Strasbourška pogodba iz leta 2004 (ratificirana leta 2009).

Težave in perspektive

Serijska proizvodnja ruskih lovcev 5. generacije T-50 – PAK FA – je (po napovedih) načrtovana za letošnje leto, prve operativne lovce pa pričakujejo v enotah Vesoljsko-letalskih sil Ruske federacije v letu 2018. V številnih zapisih doslej smo omenjali težave z motorji, ki ’’motijo’’ tudi Indijce pri njihovi odločitvi za nakup – licenčno proizvodnjo. Zdajšnje prototipne primerke (6) poganjajo turboventilatorski motorji Saturn AL-41F1, ki pa dejansko niso motorji, načrtovani za radarsko slabo zaznavne (stealth) lovce, marveč najsodobnejši derivati motorja AL-31, konstruiranega za lovce družine Su-27 že v ’’davnih’’ osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Povrhu vsega ta motor ne izpolnjuje ene temeljnih zahtev bojnih letal pete generacije: križarjenja z nadzvočno hitrostjo pri režimu delovanja motorja brez dodatnega zgorevanja in posledično njegove (in seveda celotnega letala) manjše (toplotne) zaznavnosti. Torej: PAK FA za izpolnitev vseh teh zahtev potrebuje nov motor! Razvoj slednjega pa ni od muh in zahteva tudi svoj čas.

”Večnamenska hrvaška strojnica”

Jurišna puška VHS-2 je eden najnovejših izdelkov uspešnega hrvaškega podjetja HS Produkt iz Karlovca. Strokovnjaki iz podjetja HS Produkt so se zavedali pomanjkljivosti in napak jurišne puške (VHS-1) in jih v drugi verziji odpravili ter izdelali sodobno jurišno puško, ki se lahko enakovredno kosa z vsemi tovrstnimi izdelki orožarske industrije. O tem priča tudi dejstvo, da jo uporabljajo na največjem kriznem žarišču na svetu, v Iraku in Siriji. Z vidika izdelave pa je pomembno tudi dejstvo, da je celotna puška z vsemi deli izdelana v HS Produktu.

Poklic, ki ga moraš ljubiti

Janko Medved se je rodil 8. 12. 1937 v Dolgi Gori, občini Šentjur pri Celju. Osnovno šolo je obiskoval na bližnji Sladki Gori, nižjo gimnazijo pa v Celju in Ločah pri Poljčanah. V družini so bili trije otroci, Janko, dve leti mlajša sestra Viktorija in petnajst let mlajši brat Srečko. Ker so imeli doma kmetijo, je bilo pričakovano, da bo Janko ostal doma, a je imel druge načrte. Starši so se tako odločili za tretjega otroka, ki še danes vodi kmetijo ob tem, da se je izšolal za voznika tovornjaka in serviserja tehtnic. Poleg tega je tudi v njem ljubezen do letalstva, saj je zmajar.

Reorganizacija po načrtu Jedinstvo

V zapisih o času pred, med in po osamosvojitveni vojni smo večino virov, analiz in zapisov črpali iz Slovenije, redki pa so bili zapisi o tem, kako so na dogodke gledali in jih analizirali na drugi strani. Verjetno je bilo res treba počakati določeno obdobje, da so se zapisi ”desubjektivizirali” in dosegli raziskovalno raven. Pred petimi leti smo tako v roke dobili knjigo avtorja dr. Bojana Dimitrijevića, izšla je v sozaložbi Inštituta za novejšo zgodovino in Medijskega centra obramba (Institut za savremenu istoriju, Medijski centar Obrana), Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo 1942−1992 (Jugoslovansko vojno letalstvo 1942–1992), ki je v prodaji zelo hitro pošla, prikazuje pa razvoj elitnega vojaškega rodu nekdanje povojne (2. sv. v.) Jugoslavije – letalstva in zračne obrambe. V njej je bilo zastopanih sorazmerno največ kadrov iz Slovenije, pilotov in tehničnega osebja ter poveljniškega kadra. Zahvaljujemo se avtorju Bojanu Dimitrijeviću, ki nam je dovolil povzeti dva zapisa iz omenjene knjige.

Angleška karabinka z integriranim dušilcem iz druge svetovne vojne

Karabinka de lisle je eno najbolj neobičajnih orožij, zasnovanih za uporabo v Angliji v prikritih operacijah med drugo svetovno vojno. Orožje je konstruiral inženir William Godfrey De Lisle, zaposlen na Ministrstvu za proizvodnjo letal. Dejansko je bil De Lisle strasten lovec male divjadi in se je že leta pred drugo svetovno vojno ukvarjal s konstruiranjem dušilca za svojo malokalibrsko puško browning SA .22LR. Njegov zadnji (in hkrati najuspešnejši) patent je bil popolnoma integriran dušilec.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 2/2017

4 INTERVJU: Dušan Ajtnik, OZSČ Velenje – KOLEKTIV  Z DOBRO VOLJO IN AKTIVNIMI ČLANI

7 KAKO TRUMP VIDI SVET: Aktualni komentar

10 NA KRATKO

15 EUROCORPS: Evropsko varnostno sodelovanje – 3.

19 SUPERLETALONOSILKA ULJANOVSK: Ladja, ki jo je Moskva v devetdesetih odpisala

22 ČUDOVITI GRDAVŠ SE POSAVLJA – CHEETAH

24 TEŽAVE IN PRIHODNOST: Ruski lovec pete generacija PAK FA

S P E C I A L I S T

27 VHS-2: HRVAŠKA JURIŠNA PUŠKA V BULLPUP IZVEDBI

32 RHEINMETALL/STEYR-MANLICHER RH556: Avstrijska jurišna puška v nemški vojski?

34 POKLIC, KI GA MORAŠ LJUBITI: Janko Medved, upokojeni vojaški in prometni pilot

40 ARMATIN SPREMLJEVALEC, KVADROKOPTER PTERODAKTIL

43 IRANSKA LETALA: AZARKASH IN SAEQEH

48 ANG V GEILENKIRCHNU ŽE 20 LET: Natova komponenta E-3 v Evropi

51 REORGANIZACIJA PO NAČRTU JEDINSTVO: Vrhunec in konec JVL in ZO

K A L I B E R

58 ANGLEŠKA KARABINKA Z DUŠILCEM IZ 2. SVETOVNE VOJNE

62 OPERSKUSIJSKE POPRNICE IN TRANZICIJSKI REVOLVERJI: Angleški perskusijski revolverji – 1.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, februar 2017”