Revija Obramba, avgust 2016

4,10 

V Reviji Obramba, avgust 2016, predstavljamo utrinke iz orožarskega sejma Eurosatory 2016, pišemo o pomenu in posledicah vrha zveze NATO v Varšavi (8.-9. julij 2016), o naraščajočih težavah v Libiji in morebitnem vojaškem posredovanju ZDA, podrobneje predstavljamo ruskega lovca Su-30MK2, oklepni vlak zamurec (leviatan), 10 projektov letalnikov, ki niso nikoli prišli v operativno uporabo, spominjamo pa se tudi Vojne za obrambo Slovenije leta 1991.

V rubriki Specialist se tokrat podrobneje posvečamo ruski pomorski moči v luči krize v Ukrajini in Siriji, novi opremi hrvaških lovcev MiG-21bis in varnostnih vprašanjih na olimpijskih grah v Riu.

V prilogi Kaliber podrobneje predstavljamo enostrelno pištolo FP-45 liberatot in francoske mitraljeze v veliki vojni.

Šifra: RO8-2016 Kategoriji: , Značke: , , , ,

Opis

IZ VSEBINE:

Letošnji osrednji svetovni orožarski sejem – EUROSATORY 2016

Kot vsaki dve leti je bila tudi letos v Parizu mednarodna razstava vojaške kopenske in varnostne opreme Eurosatory. Od 13. do 17. junija 2016 si je razstavo ogledalo kar 57.018 obiskovalcev iz 151 držav, kar je več kot kdaj koli poprej. Tudi po številu in izvoru razstavljavcev pariška razstava zavzema svetovno merilo, letošnji dogodek pa je za nas pomemben zaradi rekordnega števila slovenskih razstavljavcev.

RIAT 2016 − Royal Intenational Air Tatoo

Na predvečer letošnjega osrednjega letalskega salona v Farnboroughu se je končalo tridnevno srečanje vojaških letalcev in letal ter helikopterjev (pa tudi drugih letalnikov) Royal International Air Tatoo na letališču Fairford pri Gloucestershiru v Angliji. Prireditev je »kradla« Lockheed Martinova družina generacije pet: F-22 in kar trije »kratkovzletniki« (STOVL) F-35 B.

PRELOMNI VRH SEVERNOATLANTSKE ZVEZE?

Vrh Severnoatlantske zveze, potekal je 8. in 9. julija v Varšavi, je marsikdo označil za zelo pomembnega, prelomnega, celo zgodovinskega. Tokrat te označbe večinoma niso bile pretirane ali celo propagandne, čeprav bo seveda končno sodbo o tem srečanju voditeljev 28 članic Severnoatlantske zveze dal čas.

Libija − žarišče varnostne in politične nestabilnosti Evrope

Marca leta 2013 sem kot prvi slovenski veleposlanik v Libiji (Iztok Mirošič – op. ur.) predal predsedniku Gadafiju poverilna pisma Splošnega nacionalnega kongresa. Tripoli je, za razliko od kaotičnega vojnega stanja v Bengaziju, ki sem ga s slovensko humanitarno pomočjo obiskal med spopadi za “libijsko revolucijo”, navzven deloval presenetljivo mirno in celo urejeno.

SUHOJ Su-30 FLANKER -C, -G, -H: Mlajši člani družine Suhojevih flankerjev

V zadnjem času so v javnosti postali vse prepoznavnejši letalo Su-30SM Ruskega vojnega letalstva, ki uspešno deluje v bojnih operacijah v Siriji, njegova izvozna različica Su-30MKI Indijskega vojnega letalstva ter Su-30MKM Malezijskega vojnega letalstva, ki so se na različnih vojaških vajah pomerili z vsemi tipi letal zveze Nato, vključno s F-22 (malezijski Su-30MKM). Vse omenjene različice proizvajajo v Irkutsku.

Ruski vojaški pomorski dejavnik

Po razpadu blokovskega dvopolnega ravnotežja in koncu hladne vojne je bil novonastali Ruski federaciji na Baltiškem morju dostop do morja na vzhodu skrčen na rusko enklavo v Kaliningradu in na zahodu na del Finskega zaliva, ki vodi do Peterburga; na Črnem morju so večji del obale nekdanje Sovjetske zveze dobile tri nove države (Ukrajina, Rusija in Gruzija); v Kaspijskem morju so dostop do obale dobile poleg Irana in Rusije še tri nove države (Azerbajdžan, Kazahstan in Turkestan).

ZAAMUREC: Znameniti oklepni vlak, ki je vojskam utiral pota v Evraziji

Težko oklepljen, naježen s topovi – kamor koli je pripeljal, je bil Zaamurec največji in »najstrašnejši« daleč naokoli. Sovražniki mu niso mogli do živega, če si imel ta vlak, si imel prevlado na evroazijskem področju v zgodnjih letih 20. stoletja. Skozi leta uporabe je vlak prepotoval tisoče kilometrov po svetu. Kje vse ni bil: v Ukrajini, Rusiji in Kitajski, povsod je označeval kaos in negotovost obdobja. Leviatan je služil tako ruskim caristom kot boljševikom pa Čehom, ruskim belogardistom in nekaj kitajskim armadam.

Deset projektnih zasnov letalnikov, ki niso nikoli prišle v operativno rabo

Za vsakim letečim oziroma operativnim letalom je stotine in tisoče zamisli, skic, risb in izračunov v konstruktorskih kabinetih. Številna letala so izdelali samo v enem primerku – prototipnem –, nikoli niso letela in so jih uničili ali pa so našla mesto med osamljenimi prototipnimi preizkusi ali v tovarniških in drugih letalskih muzejih ter zbirkah. Predstavljamo vam deset projektov, ki bi lahko bili bojna letala, pa to zaradi različnih vzrokov niso nikdar postali.

ENOSTRELNA PIŠTOLA FP-45 LIBERATOR

Na začetku leta 1942 so bili zavezniki na vseh frontah v strateški defenzivi. Pravega odgovora na nacistični plaz niso našli, zato je panika zajela vsa načrtovalna središča. Zamisli je bilo seveda ogromno, vendar pa ne tudi hitro uresničljivih, zato so se načrtovalci včasih oprijeli tudi najbolj neobičajne (odrešilne) slamice. Najbrž je najizvirnejšo zamisel, kako rešiti to težavo, podal marca 1942 poljski vojaški ataše v Združenih državah. Predlagal je proizvodnjo v osnovi preproste in posledično cenene pištole, ki bi jo številčno dostavljali uporniškim gibanjem po vsem svetu.

 

Kazalo Revija OBRAMBA 8/2016

4 EUROSATORY 2016: Bili smo na letošnjem največjem orožarskem sejmu

8 SKRATKA

13 PRELOMNI VRH SEVERNOATLANTSKE ZVEZE? Aktualni komentar

16 LIBIJA – ŽARIŠČE VARNOSTNE IN POLITIČNE NESTABILNOSTI EVROPE

20 SUHOJ Su-30 FLANKER -C, -G, -H: Mlajši člani družine Suhojevih flankerjev

SPECIALIST:

27 RUSKI VOJAŠKI POMORSKI DEJAVNIK: Kriza v Siriji in Ukrajini

34 FRIZIJSKA ZASTAVA 2016-07-29: Letalska vaja zavezništva na Nizozemskem

38 NOVA OPREMA HRVAŠKIH MiG-21bisD

40 MILITARIZIRANE OLIMPIJSKE IGRE V RIU: Bo Brazilcem uspelo poskrbeti za varnost?

43  ZAAMUREC: Znameniti oklepni vlak, ki je vojskam utiral pota v Evraziji

48 Deset projektnih zasnov letalnikov, ki niso nikoli prišle v operativno rabo

52 Zbornik Vloga TO Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju

54 ZA KAJ IN KAKO SMO SE BORILI: Vojna za obrambo Slovenije 1991

KALIBER:

59 ENOSTRELNA PIŠTOLA FP-45 LIBERATOR

62 ST. ETIENNE MLE 1907: Francoski mitraljezi v veliki vojni – 2. del

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2016”