Revija Obramba, maj 2017

4,10 

Opis

IZ VSEBINE:

Savska obrambna linija – pozabljena zgodba 1. Svetovne vojne

Ste že kdaj slišali za Savsko obrambno linijo? Kaj znate povedati o njej? Če ob tem samo skomignete z rameni, vam ne gre zameriti, saj so pisni viri o njej zelo redki, v naravi pa so njeni ostanki nepoznavalcu dobro skriti – mogoče ste se nevede z njo srečali na sprehodu po pokljuških gozdovih. Odgovor pozna Alojz Budkovič, sicer po poklicu gozdar, ob tem še ljubiteljski zgodovinar in član Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS).

PRED 25 LETI:  SLOVENSKA TERITORIALNA OBRAMBA SE PREOBLIKUJE V NABORNIŠKO VOJSKO S PROFESIONALNIM JEDROM

Z odhodom zadnjega okupatorskega vojaka z ozemlja Slovenije se je pred 25. leti začelo preoblikovanje Teritorialne obrambe (TO) Republike Slovenije iz vojnega v mirnodobno stanje ter iz rezervne v naborniško vojsko s profesionalnim jedrom. Predsedstvo RS je 3. februarja 1992 sprejelo Splošni načrt organizacije, opremljanja in oboroževanja ter usposabljanja TO, na osnovi katerega je Republiški štab za Teritorialno obrambo (RŠTO) izdelal projekt organizacije TO. Predlagana struktura TO je temeljila na izkušnjah organiziranosti TO, izkušnjah, pridobljenih v vojni, upoštevala je značilnosti oboroženih sil sodobnih armad ter je v smislu priprav na oboroženi spopad izhajala iz ocene, da bi bil v morebitnem napadu na državo Slovenijo napad voden po načelih zračno-kopenske bitke. Razmerje med manevrskim in prostorskim delom je bilo opredeljeno na 1 : 2, TO pa naj bi štela približno 45.000 mož.

Na sledi plinskemu denarju

Svobodni novinar, ki deluje iz Amana, Brian E. Frydenborg je nedavno napisal dva daljša članka. V prvem se je dotaknil povezav med pomembnimi ruskimi politiki, ruskim podzemljem in rusko-ukrajinsko trgovino s plinom, v drugem pa nepremičninskih poslov Trumpa z ruskimi oligarhi ter celotnega vpliva tega na sedanja geostrateška dogajanja in razmerja. V luči nepojasnjenih poslovnih povezav med Trumpovim poslovnim imperijem, njegovimi ožjimi svetovalci in vlogo, ki jo ima kot predsednik ZDA, so lahko takšna poročanja zelo zanimiva. Objavljamo prvi del, ki govori o »plinskem denarju«.

NAPETOSTI IN KRATKOTRAJNE POMIRITVE

Letošnji april je bil v znamenju mednarodnih kriz, ki so včasih celo prišle do vrelišča. Svet že dolgo ni več predvidljiv, vendar se različna napeta stanja vrstijo drugo za drugim, te mednarodne požare pa le za silo pogasijo, da tlijo še naprej. Politikom in diplomatom velikih sil, še manj pa ohromljeni Organizaciji združenih narodov, nikakor ne uspe najti trajnih rešitev za krizna žarišča. Aprila sta spet izbruhnili Sirija in Severna Koreja, v ozadju pa je bila še vedno kriza v Ukrajini, vsaj kar se tiče ameriško-ruskih odnosov.

Letalske bombe

Letalske bombe – ali preprosto bombe – so ognjeno bojno sredstvo brez pogona, ki se meče iz letal. Običajno so aerodinamične oblike in imajo stabilizacijska krilca, mehanizem za aktiviranje vžigalnika in vžigalnik. Prva namenska letalska bomba je bila nemška APR iz leta 1912, resneje pa so jih začeli razvijati v prvi svetovni vojni, ko se je leta 1915 pojavila na primer nemška PuW, ki je imela aerodinamično oblikovan jekleni plašč in centrifugalno armirni vžigalnik. Ob koncu prve svetovne vojne so bile v rabi tisočkilogramske bombe, v drugi svetovni vojni pa se je uporaba bomb vsestransko razmahnila, od navadnih bomb najrazličnejših mas za splošno rabo prek množice različno težkih zažigalnih in posebnih bomb. Danes pa so bombe oblikovane tako, da imajo čim manjši čelni upor, vgrajene imajo vžigalnike z zadržanim učinkom, obstajajo pa tudi vodljive in »pametne« bombe.

DT-10, DT-30 VITJAZ

Specialna vozila vitjaz so razvili že v Sovjetski zvezi, kjer so jih uporabljali tako v vojski kot tudi v civilnem sektorju, predvsem v naftnih in plinskih podjetjih, kjer so ta vozila omogočila delovanja v ostrih podnebnih razmerah na odročnih območjih Sibirije, Daljnega vzhoda in Arktike. Ravno proizvodnja za energetski sektor je ohranila proizvodnjo teh vozil živo v najtežjih časih devetdesetih let, danes pa se ponovno zanje zanima ruska vojska, za opremo arktičnih enot, kjer bodo zanesljivo predstavljala hrbtenico logističnih zmogljivosti.

Lazar 3

Kot poročajo s srbskega obrambnega ministrstva, bo srbska žandarmerija dobila šest novih kolesnih oklepnikov lazar 3. Novi lazar 3 je bil pred nedavnim predstavljen tudi na sejmu na Bližnjem vzhodu in je vzbudil precejšnje zanimanje predvsem med tradicionalnimi kupci oborožitvenih sistemov v nekdanji SFR Jugoslaviji.

GENERAL WILLIAM CROZIER IN AMERIŠKA LAHKA OROŽJA 1901–1919 – 1. del

V naših zapisih o znamenitih izumiteljih in/ali znamenitih patentih orožij smo tokrat naredili izjemo in posvetili nekaj nadaljevanj ameriškemu generalu Williamu Crozierju, ki je bil v obdobju od leta 1901 do leta 1918 načelnik Uprave za razvoj, nabavo, proizvodnjo in oskrbo z lahkim orožjem Kopenske vojske ZDA, prav v tem obdobju pa je uvedel izjemno veliko novosti v ameriško oborožitev. Nekatera orožja so bila toliko pred časom, da so jih uporabljali še med drugo svetovno vojno in po njej.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 5/2017

4 Savska obrambna linija – pozabljena zgodba 1. Svetovne vojne:  Intervju Alojz Budkovič, ZVGS

7  SLOVENSKA TERITORIALNA OBRAMBA SE PREOBLIKUJE V NABORNIŠKO VOJSKO   S PROFESIONALNIM JEDROM:  Pred 25 leti

10 NA KRATKO:  Zanimivosti in novosti

17 NAPETOSTI IN KRATKOTRAJNE POMIRITVE:  Aktualni komentar

20 NA SLEDI PLINSKEMU DENARJU

S P E C I A L I S T

27 PROJEKT ARES BURTA RUTANA

30 LETALSKE BOMBE:  Najstarejše klasično letalsko orožje

34 AMERIŠKA ”MATI” IN RUSKI ”OČE” VSEH BOMB

39 DT-10, DT-30 VITJAZ

43 ZAKAJ IN KAKO JE SOVJETSKA ZVEZA IZDELALA LASTNO JEDRSKO BOMBO

46 NOVI AMERIŠKI JURIŠNIK: TURBOPROPELERSKI, TURBOREAKCIJSKI ALI TURBOVENTILATORSKI

51 LAZAR 3:  Srbski kolesni oklepnik 8×8

54 NOVI PANDUR A3

56 MOJA RODNA DOMOVINA

57 NOVE KNJIGE: MOJ ČAS – Slovenski četnik Pavle Borštnik

K A L I B E R

58 GENERAL WILLIAM CROZIER IN AMERIŠKA LAHKA OROŽJA 1901–1919 – 1. del

62 ANGLEŠKI PERKUSIJSKI REVOLVERJI – 4. del

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, maj 2017”