Madžarska veča svojo floto lovcev gripen

by Urednik

… PO ODOBRITVI PRISTOPA ŠVEDSKE V NATO

Madžarska je s švedsko vlado podpisala pogodbo za dodatna večnamenska letala JAS-39 gripen, so sporočili iz Saaba in obvestili javnost  tudi o lastni pogodbi, ki jo je Saab podpisal z vlado v Stockholmu. Tako kaže, da bo Budimpešta ta letala uporabljala še vrsto let.

Madžarska je decembra 2001 podpisala najemno pogodbo za 14 letal JAS-39C/D. Madžarom so se s švedskimi lovci medtem zgodili dve nesreči. Maja 2015 je v češki bazi Čáslav strmoglavilo letalo različice D, junija 2015 pa letalo različice C strmoglavilo v madžarski bazi v Kecskemetu. V obeh nesrečah sta posadki preživeli,  letali pa sta bili močno poškodovani. Kljub temu je Madžarska uspela ohraniti svojo floto 14 gripnov.

Veljavna pogodba je bila podpisana 23. februarja 2024. Število letal madžarskega letalstva naj bi povečali za štiri na skupaj 18, dodatni lovci pa bodo enosedežni lovci gripen različice C.

»Zahvaljujoč lovcu gripen ima Madžarska ene najučinkovitejših letalskih sil v Evropi,« je madžarsko nabavo komentiral Micael Johansson, predsednik in izvršni direktor Saaba, kar lahko obravnavamo kot ne najbolj resno.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia

Povezani članki