Akcija!

Vojaška obramba Slovenije 1990-1991

29,90 

Avtorji:  dr. Tomaž Kladnik, mag. Boris Boflek, Albin Mikulič, Ana Brodnik, Gregor Kastelic, Matjaž Ravbar, Rok Filipčič, dr. Martin Premk, dr. Blaž Torkar, Mladen Horvat, Simona Pörš, mag. Zvezdan Marković

Knjiga VOJAŠKA OBRAMBA SLOVENIJE 1990–1991 obsega 576 strani, razdeljena je v 14 poglavij z dodanim povzetkom v angleškem jeziku. Gre za skupno večletno delo skupine 12  avtorjev, zgodovinarjev raziskovalcev o vojni za Slovenijo in njeni osamosvojitvi.

Redna cena: 39,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

VOJAŠKA OBRAMBA SLOVENIJE 1990-1991

Knjiga VOJAŠKA OBRAMBA SLOVENIJE 1990–1991 obsega 576 strani, razdeljena je v 14 poglavij z dodanim povzetkom v angleškem jeziku. Gre za skupno večletno delo skupine 12  avtorjev, zgodovinarjev raziskovalcev o vojni za Slovenijo in njeni osamosvojitvi.

Pripadnost in vrednote vsakega naroda in s tem tudi vojske se ohranjajo in negujejo z ustreznim vrednotenjem in spoštovanjem nacionalne preteklosti, predvsem tiste, ki zaznamuje vzpostavljanje njene državnosti. Kot simbol pripadnosti narodu ter vojski in njeni dolžnosti, da ne glede na žrtve ohrani samostojnost in neodvisnost državnega ozemlja, smo svojim prednikom – vojakom dolžni ohranjati spomin nanje kot spomin in opomin mladim rodovom na dejanja njihovih prednikov.

Na oblikovanje in razpadanje državnih skupnosti, v katerih smo živeli, pa smo pomembno vplivali tudi Slovenci v uniformah različnih vojska, ki smo v pravem trenutku znali poseči v zgodovinska dogajanja in odločiti v korist svojega naroda. Slovenci smo si svojo državnost in demokratično ureditev v dolgotrajni narodni zgodovini izbojevali šele leta 1991. Tedaj sta k osamosvojitvi Slovenije pripomogla splet ugodnih zunanjih okoliščin in dozorelost splošnega prepričanja v Sloveniji, da je treba izkoristiti zgodovinsko priložnost in se osamosvojiti, ter enotnost delovanja vodilnih akterjev osamosvojitve, ki so v bojih z jugoslovansko armado znali vzpostaviti vojaško ravnotežje in v trdih pogajanjih z evropsko skupnostjo zmogli doseči mir, ne da bi se pri tem odpovedali temeljnemu cilju. Pri tem je odločilno vojaško vlogo odigrala TO RS.

S predanostjo ideji samostojne države, ki so jo na referendumu z veliko večino potrdili državljani RS, ter odločnostjo slovenskega političnega vodstva in svojih pripadnikov je ob pripravah in zmagi v obrambni vojni za Slovenijo prerasla v sodobno oboroženo silo. Obrambne sile Slovenije sta med vojno tvorili TO in policija, ki sta ob podpori civilne obrambe in prebivalstva in po organizirani in temeljiti pripravi, ki se je začela malo več kot leto prej, v desetih dneh vojne v 72 spopadih in po treh sporazumih o prekinitvi sovražnosti dosegli zmago.

Dodatne informacije

Teža 0.5 kg
Št. strani

Leto Izida

Jezik

Vezava

ISBN/EAN

Mere izdelka v x š

Založba

Avtor

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Vojaška obramba Slovenije 1990-1991”