Poljsko naročilo obveščevalnih balonov v vrednosti 1,2 milijarde dolarjev

by Urednik

BALONI ZA NADZOR ZRAKA IN KOPNEGA

Poljska bo v ZDA nabavila za približno 1,2 milijarde dolarjev obveščevalnih balonov z zmogljivostmi za nadzor zraka in zemlje.

Pentagon je na zahtevo Poljske odobril prodajo (za tujo vojsko) v vrednosti največ 1,2 milijarde dolarjev za prodajo ‘obveščevalnih balonov z možnostjo nadzora iz zraka in zemlje. Zadevna prodaja  vključuje radarje za zgodnje opozarjanje v zraku (AEW) z identifikacijo prijatelj/sovražnik (IFF), sisteme elektronskih senzorjev, zakopane kable iz optičnih vlaken, sisteme za nadzor na tleh ter dodatne sisteme in storitve.

Napovedano je bilo, da bo glavni izvajalec prodaje, ki bo imela proračun največ 1,2 milijarde dolarjev, ameriško podjetje Raytheon Intelligence and Space. Prodaja ne vključuje nobenih pobotnih pogodb.

Odobritev nabave obveščevalnega balona, imenovanega tudi aerostat, sledi nedavnim napovedim ameriškega zunanjega ministrstva da bo Poljska v ZDA nabavila 4 milijarde dolarjev vreden integrirani sistem zračne obrambe, 12 milijard dolarjev vreden paket jurišnih helikopterjev AH-64 apache  in 10 milijard dolarjev vreden paket raketnih sistemov HIMARS.  Nabava obveščevalnih balonov torej sledi vrsti poljskih sporazumov, ki sta jih državi ratificirali lani.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki