Revija Obramba, april 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, april 2009, si preberite:

Intervju: dr. Danilo Türk, vrhovni poveljnik Slovenske vojske

Z manj narediti enako ali več

Pred dobrim letom je prisegel kot predsednik Republike Slovenije in hkrati kot poveljnik obrambnih sil. Letošnje poročanje o stanju ter pripravljenosti obrambnih sil je bilo drugo po vrsti, kar mu je omogočilo oceno razvoja v teku enega leta. Imel je priložnost spoznati celoten obrambni sistem, tako da je svoj pogled na vlogo vrhovnega poveljnika tako še bolj izostril.

60 let severnoatlantskega zavezništva

Mladenič pri šestdesetih

29. marca 2004 je Republika Slovenija postala članica Severnoatlantskega zavezništva (NATO). Članstvo naše države v NATO in Evropski uniji je bil strateški cilj od sprejetja Resolucije o izhodiščih zasnove nacionalne varnosti, ki jo je Državni zbor Republike Slovenije sprejel januarja 1994. Šest desetletij NATO skozi čas vam je predstavil dr. Tomaž Kladnik.

Vpis v vojaško evidenco

Priložnost širokih možnosti

Po določilih Zakona o vojaški dolžnosti se ne glede na opustitev izvajanja določenih sestavin vojaške dolžnosti v miru vodi vojaška evidenca. Uvedba sistema poklicne Slovenske vojske od leta 2003 je zagotovo določen kakovosten premik od dotedanjega naborniškega sistema služenja vojaškega roka, vendar je potrebno poudariti, da naborniški sistem ni splošno odpravljen, temveč je v miru, recimo temu tako, v statusu mirovanja. Več o omenjenem in priložnostih, ki jih mladim kot potencialni delodajalec ponuja Slovenska vojska se je z Avgustom Fortuno vodjo Oddelka za vojaške zadeve Uprave za obrambo Ljubljana pogovarjal Drago Dakič Prelc.

Dogodki meseca

SKRATKA

Energetska varnost

Velika šahovska igra

Ob regionalnih spopadih, državljanskih vojnah, uporih in terorizmu, ki danes pomenijo najbolj razširjene grožnje globalni varnosti, obstaja še ena, morda ne ravno takoj zaznavna, vendar zelo resna. Gre za krizo prisvajanja im nadzora nad distribucijo energije. Podrobnosti zelo aktualne energetske varnosti danes in v bližnji prihodnosti je predstavil Stanko Arsić.

Evolucija sodobnega kopenskega bojevanja v 20. In 21. stoletju

Od pare do informatike

Kot že v uvodu poudari Anže Barle je govoriti o »sodobnem bojevanju« precej zahtevna tema. Prva težava je že časovna opredelitev, kdaj se »sodobno« začne. Druga je »civilizacijska«: ali je sodobno bojevanje enako modelu zahodnega bojevanja? Gre za predstavitev veščine vojskovanja na kopnem v zadnjem stoletju, ko so bile vodilne prav oborožene sile zahodnih držav, ob katerih pa v 21. stoletju ne kaže zanemariti niti vpliva drugih velesil, kot sta Indija in Kitajska.

Binealni mednarodni sejem

SOBRA

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni bo letos med 24. in 26. septembrom potekal 5. bienalni mednarodni sejem obrambe,varovanja, zaščite in reševanja (SOBRA). S svojo programsko zasnovo povezuje pomembne člene za zagotavljanje obrambne pripravljenosti in varovanja ter reševanja pri naravnih in drugih nesrečah.

Slovenska vojaška znanja

Razvoj in krepitev

Med posamezniki, ki so v zgodovini slovenskega naroda bistveno presegali čas, v katerem so ustvarjali, so bili tudi taki, ki so se tudi uveljavili na vojaškem znanstvenem področju. Med najbolj znanimi je bil vsekakor Jurij Vega. Kot je zapisal Jože Konda pa njihovi dosežki niso bili, predvsem zaradi zgodovinske podrejenosti tujim vojaškim nazorom, ustrezno sprejeti v zakladnico slovenskih znanj.

Achleitner-kaj vse je na voljo v sosednji državi…

Tehnologija 21. stoletja

Dva razloga sta nas privedla do tega, da vam predstavimo v Sloveniji dokaj neznano podjetje Franz Achleitner Fahrzeugbau: v eni od prejšnjih številk smo vam predstavili toyoto land cruiser, ki služi kot osnova za vozilo survivor RC, eno od bazičnih vozil z nadgradnjo Achleitner, »zvezda« proizvodnje je visoko mobilni večnamenski transporter (PMV) survivor II (4×4), največ pa je izdelanih lahkih večnamenskih poltovornih vozil mantra.

Najnovejše iz Mercedes-Benzove hiše

Zetros iz Merces-Benza

Mercedes-Benz (MB) je pogost gost na naših straneh, lahko rečemo, da ste skoraj vse o njihovi vojaški proizvodnji izvedeli iz prve roke. Tokrat predstavljamo novosti iz razreda konvencionalnih tovornjakov: zetros 1833A/4×4/48 in 2733A/6×6/48-poenoteno verzijo taktično-logističnega tovornjaka s kar nekaj spremembami in prilagoditvami, ki lajšajo delo posadki.

Posvečeno 23. februarju – dnevu branilcev domovine Rusije!

Najboljši Rus

Kot je zapisal Andrej Vilar smo se nekoč z njim že ukvarjali-v prepričanju, da so »črni orel«, »snežni leopard« in drugi resni projekti danes, po dobrem desetletju, pa ugotavljamo, da je bil T-80 tehnološko daleč najnaprednejši »Rus« (»Sovjet«), da je T-90 le nekoliko popravljen in prilagojen T-72, ki pa je vseeno preživel. Zakaj se vračamo k T-80: veliko skrivnosti-predvsem glede uporabe plinske turbine-je ostalo, s tem pa je ostala v senci ruska vojaška tehnološka misel, ki je bila nekoč kar nekaj let pred zahodno.

Lisičar

MiG-31 Foxhound

Čeprav je na prvi pogled skoraj enak kot legendarni Mig-25 foxbat, je MiG-31 dejansko povsem novo letalo z drugačno zgradbo, bistveno boljšimi letalnimi in bojnimi zmogljivostmi ter seveda s povsem drugačno vlogo. Nekateri menijo, da gre za najbolj smrtonosnega prestreznika, sami Rusi pa trdijo, da gre za ponovno uporabnega »patriota«. »Lisičarja« je podrobno predstavil Boris Knific

Temačna plat vojaškega poklica

Razumevanje bojnega stresa

Gregor Jazbec takoj v uvodu jasno zapiše, da je bojni stres tema, ki odstira temačno plat vojaškega poklica. Vojna je ena od največjih psihofizičnih obremenitev, s katero se lahko sreča človek in preučevanje vojaške zgodovine kaže, da lahko človeka zlomi, spremeni, iz njega izvleče najboljše ali pa najslabše.

Revolucija med svetilkami

Led Lenser

Nemško podjetje Led Lenser, vodilni svetovni proizvajalec vrhunskih LED svetilk je predstavilo novo generacijo svetilk High Performance Line. Nova serija svetilk predstavlja velik korak na področju razvoja ročnih svetilk, predsvem za potrebe profesionalnih in taktičnih enot.

Kaliber na vodilnem sejmu civilnega orožja in opreme v Nürnbergu

IWA 2009

Janez Hartman vam predstavlja utrinke z največje orožne predstave na starem kontinentu v vsem njenem sijaju, ki pa je žal vedno manj posvečena orožju in vedno bolj opremi in sorodnim pritiklinam.

Spremljevalna ponudba na sejmu IWA2009

Neorožne novosti

Rok Štupar je podrobno predstavil najnovejšo ponudbo iz neorožnega repertoarja, ki je bila obsežno prisotna na letošnjem sejmu orožja IWA 2009.

Prvi japonski revolverji in polavtomatske pištole

Nambu

Momir Vukčevič se je tokrat posvetil predstavitvi intenzivne reorganizacije in modernizacije japonskih oboroženih sil sredi 19. stoletja skozi prva sodobna ročna orožja.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, april 2009”