ZDA: Kmalu Vojna zvezd 2.0?

by Urednik

AMERIŠKI PREDSEDNIK TRUMP RAZMIŠLJA O USTANOVITVI VESOLJSKIH SIL ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je med govorom predstavnikom oboroženih sil ZDA v San Diegu izjavil, da bodo ZDA morda ustanovile novo zvrst oboroženih sil – ‘’Vesoljske sile’’.

“Moja nova nacionalna strategija za vesolje prepoznava, da je vesolje postalo domena za vojskovanje, podobno kot kopno, morje in zrak,” je izjavil Trump in dodal: “Prav lahko, da bomo imeli Vesoljske sile!”

“Kot pravim: morda potrebujemo novo silo, imenovali jo bomo Vesoljska sila. Sprva niti nisem mislil resno, potem pa sem si rekel ‘’Kakšna velika zamisel, morda pa bomo top storili, to se lahko zgodi.’’ Top bi bila velika, prelomna zgodba!”

Ta izjava je sledila samo nekaj tednov zatem, ko je Trumpov svetovalec za nacionalno varnost H.R. McMasteer izjavil, da bodo ZDA pripravljene za vsak konflikt, ki bi se dogajal v vesolju. Še pred tem pa je ameriški podpredsednik Mike Pence izjavil, da bi morale biti ZDA prevladujoče tako na zemlji kot v vesolju.

ZDA, tako kot nekatere druge države, razvijajo različne defenzivne in ofenzivne vesoljske sisteme. Tako imajo ob satelitih in /najverjetneje) protisatelitskih zmogljivostih tudi brezpilotne vesoljske letalnike, katerih leti ostajajo v strogi tajnosti. V juniju 2017 so ZDA naznanile formiranje novega položaja – pomočnika poveljnika štaba direktorata za vesoljske operacije, ki je združila dotlej različne funkcije in zagotavlja ZDA premoč tudi v vesolju.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki