Akcija!

Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote

23,00 

War Photos 1941-1945 – Partisan Units

DVOJEZIČNA – V SLOVENŠČINI IN ANGLEŠČINI

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina VI.

Avtorji: dr. Tomaž Kladnik, Katarina Jurjavčič, Jože Dežman

V knjigi Vojne fotografije 1941-1945 – Partizanske enote predstavljamo izbrane posnetke partizanskih enot v času 2. svetovne vojne. V knjigi je zbranih več kot 1000 fotografij, ki so sistematično razvrščene in opremljene s podpisi  o enotah, vojakih na slikah, opremi in orožju.

Knjigi je priložena tudi shema partizanskih enot po območjih in njihovo združevanje.

Redna cena: 31,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Opis

Knjiga Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote je 6. v zbirki Slovenska vojaška zgodovina, nastala pa je v sodelovanju Vojaškega muzeja SV, Muzeja novejše zgodovine RS in založbe Defensor.

Leta 1963 je v seriji Fotografski dokumenti o boju Komunistične partije Slovenije izšel tretji zvezek drugega dela zbirke, ki je imel skupni naslov Zbornik fotografij iz narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda. Segel je do januarja 1944. Zbornik je potem obtičal. V tedanjem Muzeju narodne osvoboditve LRS in nato Muzeju ljudske revolucije Slovenije ter Muzeju novejše zgodovine Slovenije se je zbiranje fotografij o partizanskem gibanju nadaljevalo. Fotografije iz te zbirke MNZS so bile objavljane, razstavljane, predvajane tako v Sloveniji kot tudi v tujini, sedaj pa so predstavljene v knjigi Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote.

Ker je delo v fototeki v zadnjih letih potekalo s temeljno ambicijo, da bi čim več zbirk čim bolj celovito predstavili javnosti, smo se odločili tudi za objavo fotografij o partizanskem gibanju, hkrati pa s  prevodom v angleški jezik omogočili tudi tujcem vpogled v našo zgodovino.

V prvem delu predstavljamo izbrane posnetke partizanskih enot. Katarina Jurjavčič je opravilo veliko delo z izborom fotografij in redakcijo podnapisov. Sodelovala sta še Andrej Zorko z izborom fotografij in podnapisi za IV. operativno cono in Vanja Martinčič s podnapisi o opremi in orožju. Uvodno besedilo je napisal dr. Tomaž Kladnik.

… Izmed posnetkov, ki so na voljo, smo izbrali najboljše za kar najbolj nazoren prikaz poveljujočih struktur, udeležbe v akcijah, spremljanje premikov določene enote, pa tudi njenega vsakdanjega življenja. V izbor so vključene ključne fotografije partizanskih fotografov (tako amaterjev kot poklicnih), ki kažejo življenje neke enote v določenem času in prostoru. Poseben sklop je priloga barvnih fotografij (v originalu diapozitivi), ki so bile za tisto obdobje velika redkost. …

Katarina Jurjavčič

Knjiga obsega 428 strani s skupaj skoraj 1000 fotografijami.

Dodatne informacije

Teža 0.50 kg
Št. strani

Leto Izida

Jezik

Vezava

ISBN/EAN

Mere izdelka v x š

Založba

Avtor

Prevod:

Nataša Simonovič Bakoš, Žandi Dežman

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote”