Avstrija spet zahteva zaprtje jedrske elektrarne Krško

by Urednik

OB POTRESIH NOVI POZIVI AVSTRIJE PROTI JEDRSKIM ELEKTRARNAM V SOSEŠČINI

Močan potres, ki je pred dnevi prizadel Hrvaško, je nov razlog, da avstrijski politiki zahtevajo zaprtje jedrske elektrarne Krško, podobno kot spomladi leta 2020 ob potresu v Zagrebu.

»Ta elektrarna je  iz leta 1981 je zasnovana tako, da deluje največ 40 let. Zato bi morali njeno delovanje treba ustaviti najpozneje leta 2023. Na podaljšanja delovanje ne smemo gledati s sklenjenimi rokami,« pravi sekretarka za ekologijo dežele Štajerske Ursula Lakner. Pravi tudi, da je sedanji potres znova pokazal potrebo po zaustavitvi jedrske elektrarne. Kljub številnim pogovorom in prošnjam Avstrije Slovenija doslej še ni želela “izklopiti” Krškega. »Bili smo priča grozljivim slikam iz Černobila, pa tudi iz Fukušime. Zato upamo, da se bodo odgovorni v sosednji Sloveniji odpovedali namenom podaljšati delovanje Krškega,« je poudarila, poročajo tiskovne agencije.

Tudi Zeleni Štajerske podpirajo to stališče in ocenjujejo, da ”zastarela” jedrska elektrarna v soseščini nima prihodnosti. »Načrtovano podaljšanje dela do leta 2043 je pomeni nesprejemljivo tveganje,« je poudarila vodja poslanskega kluba Zelenih Sandra Krautvasl. Izpostavila je, da doslej nobena jedrska elektrarna ni delala tako dolgo, Krško pa naj bi imelo že danes velike pomanjkljivosti.

Pripravil: B. Knific, foto: NEK

 

Povezani članki