Revija Obramba oktober 2011

3,94 

e-Obramba

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba oktober 2011, si preberite:

Blagoje Grahovac: Geopolitika in Balkan

FFC

Septembra je v Ljubljani potekal Firefighter Combat Challenge, gasilski izziv pred samim seboj ali najtežji dve minuti v športu. Pa je za nami, največje in najtežje gasilsko športno tekmovanje letošnjega leta v Sloveniji, Firefighter Combat Challenge.

Dogodki meseca

Skratka

10-letnica 11. septembra

Teroristični napadi 11. septembra 2001 so najprej šokirali svet, ga primorali v iskanje vzrokov in posledic terorizma in načinov boja proti temu zlu. Kako je mogoče, da je 19 islamskih skrajnežev iz vrst teroristične mreže Al Kaide ugrabilo štiri ameriška potniška letala in jih usmerilo na različne cilje?

Tudi slovenski vrtiček

DSEi ali »Defence Security and Equipment International« je eden večjih sejmov orožja in vojaške opreme na svetu. Za vas smo ga med 13 in 16 septembrom obiskali tudi mi. DSEi se lahko pohvali s približno 30.000 obiskovalci, 1300 razstavljavci, 70 delegacijami in 27 nacionalnimi paviljoni. Sejem pokriva področja kopenske vojske, mornarice, letalstva in varovanja.

Reševanje na vodi in iz vode

Geografska odmaknjenost je botrovala temu, da sta bila v preteklem letu v Bohinju uresničena dva projekta: ustanovitev občinske enote Civilne zaščite (CZ) za reševanje na vodi in iz vode ter izvedba regijske vaje »Bohinj«.

Od flyerja bratov Wright do Gripna

Na letališču v Pardubicah na Češkem je letos potekal že 21. letalski miting z naslovom Aviaticka pout. Prirediteljem je uspelo s scenarijem prireditve pričarati obiskovalcem pregled letalstva od njegovih začetkov do predstavitve najsodobnejših letal sedanjosti.

Oprema za kolesne oklepnike 4×4

Neprijeten zlom, ki so ga doživeli klasični oklepniki (gosenični in kolesni) z vstopom na območje asimetričnega vojskovanja, je bil za uporabnike slednjih presenečenje.

Razted Hyuga

Najnovejša japonska helikopterska rušilca razreda hyuga sodita po svojih osnovnih značilnostih in zmogljivostih med ladje nosilke helikopterjev. Gre za največji površinski vojni ladji v operativni uporabi japonskih pomorskih samoobrambnih sil po letu 1945, ki že nakazujeta, da bi se v bližnji prihodnosti krogu pomorskih držav z letalonosilkami lahko znova pridružila tudi Japonska.

Različne vrste streliva

Kar precej ljudi ne loči med bojnim, vadbenim, manevrskim, šolskim in še nekaterimi drugimi vrstami streliva. Zato je prav, da predstavimo različne skupine streliva, razloge za njihovo proizvodnjo, pa tudi, kako jih lahko razlikujemo.

Bombometi – 1.

Bombometi predstavljajo združitev lahkega orožja z učinkovitim strelivom, zato so se v zadnjih štirih desetletjih uveljavili v večini vojsk.

Knez Vajkard Turjaški

Prvi knez v vihri tridesetletne vojne

Imperialna vojska Rima

Cesar Avgust je z obsežnimi vojaškimi reformami vzpostavil rimsko imperialno vojsko kot največjo administrativno upravno organizacijo v antičnem času. Vzpostavil je vojsko, ki je štela 150.000 legionarjev, katere del so bili tudi težka pehota in inženirci. Legionarjem je stalo ob strani še 150.000 mož raznih specialistov.

PDW iz pištole

O izdelkih izraelskega podjetja FAB Defense smo na straneh naše revije pisali že večkrat, saj že vrsto let orožno tržišče zalagajo z inovativno dodatno opremo za kratko in dolgocevno ročno orožje. Tokrat se bomo osredotočili na konverzijski sistem, s katerim pištolo »spremenimo« v bolj vsestransko orožje za osebno obrambo ali PDW (Personal Defense Weapon).

Ultimate knife

Pred kratkim smo si pobliže ogledali nož, ki so ga ljubitelji avanturista Beara Gryllsa in bivanja v naravi težko pričakovali, na straneh naše revije pa smo ga napovedali že lani. Gre za njegov »ultimativni« nož iz serije BG, ki jo je zasnoval v sodelovanjem z ameriškim izdelovalcem nožev in orodij Gerber Legendary Blades.

Enostrelne perkusijske pištole: Deringer

Amaterski kemik in strasten lovec, škotski pastor Alexander John Forsyth (1768-1843) je iznašel zmes živosrebrovega fulminata in kalijevega klorata (ki ji je dodal še žveplo in oglje), ki je bila v majhni količini zadostna za vžig smodniške polnitve, ne da bi predstavljala nevarnost za strelca ali orožje.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba oktober 2011”