Srbija v pospešen nakup orožja za 740 milijonov EUR

by Urednik

SRBSKI ”ODGOVOR” NA OBOROŽEVANJE KOSOVA

Napoved nakupa novega orožja je sledil kot odgovor na ameriško potencialno prodajo 246 protioklepnih vodenih orožij ATGM javelin Kosovu.

Srbija bo letos za nakup nove vojaške opreme namenila blizu 740 milijonov evrov, je pred dnevi med obiskom dežurnega operativnega centra Vojaške varnostne agencije (Vojnobezbednosna agencija, VBA) podrejene srbskemu obrambnemu ministrstvu, napovedal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

»Srbija ima trenutno na bančnem računu (srbskega državnega posrednika za izvoz/uvoz obrambne opreme) Yugoimport SDPR 186 milijonov evrov prostih sredstev, ki jih bomo nemudoma porabili za nakup orožja domače obrambne industrije,« je dejal Vučić in pojasnil, da bodo omenjena sredstva porabljena za nakup dodatnih 8 kolesnih samovoznih havbic Nora-B52 M15 155 mm/52 kalibra 8×8, 81 večnamenskih lahkih bojnih oklepnikov (nadgrajenih – povečane dolžine in nosilnosti) miloš II 4×4 (vsako je oboroženo s protitankovskimi izstrelki in daljinsko vodenimi orožnimi postajami 12,7 mm, 14,5 mm ali 20/3 mm); 30 posebnih kupol za bojna vozila pehote lazar III 8×8 in 26 drugih pehotnih bojnih vozil (posodobljenih lahkih oklepnih goseničnih amfibij M-80AB1).

»Vsa ta oprema in vozila naj bi prispela v enote do leta 2026,« je dejal Vučić in dodal, da bo več orožja in vojaške opreme nabavljeno že med letom, ko bosta na voljo dodatna dva finančna paketa – 150 in 400 milijonov evrov – za nakup dodatne opremo in oborožitve za Vojsko Srbije.

»Vsa ta sredstva so dodatek k 360 milijonom evrov, ki so že dodeljena v srbskem proračunu za nabavo dodatne oborožitve,« je še pojasnil srbski predsednik. Proračun za nabave Vojske Srbije za leto 2024 bo tako dosegel 1,1 milijarde evrov.

Vučić je ob tej priložnosti še sporočil, da je Srbija “čudežno” dobila opremo, ki jo je kupila pred dvema letoma in se nanaša na motenje sovražnih brezpilotnikov ter nizkoletečih letal. Čeprav ni omenil posebnosti opreme, ki jo je nedavno prejela Srbija, je njegova zagonetna izjava odmev njegove prejšnje izjave z dne 20. februarja 2023, ko je med ogledom mednarodne obrambne razstave in konference 2023 IDEX v Abu EDabiju prvič potrdil, da je Srbija naročila mobilna kopenska sistema za elektronsko bojevanje KRET krasuha in repellent-patrol ruske proizvodnje.

Srbska napoved o nakupu orožja brez primere je prišla le dva dni po tem, ko je srbski predsednik 11. januarja 2024 označil za “veliko razočaranje” napoved ZDA, da so odobrile Kosovu nakup 246 prenosnih vodenih raketnih sistemov ATG-148F javelin in sorodne opreme, potem ko mu je odločitev predstavil ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill.

Na vprašanje novinarjev, ali je prihajajoči nakup velikih količin orožja s strani Srbije odgovor na odločitev ZDA, da Kosovu prodajo javeline, je Vučić dejal, da je bila kljub prenosnim protitankovskim vodenim raketam srbske vojske kornet-EM (NATO: AT-14 spriggan), ki so po njegovem mnenju boljši od ameriških javelinov in imajo večji doseg od njih, poteza ZDA v nasprotju z resolucijo Združenih narodov 1244, ki po njegovih besedah ne predvideva, da bi Kosovo imelo vojsko.

»V skladu z resolucijo 1244 ne sme biti skupin oboroženih kosovskih Albancev in zanje so ustvarili vojsko in jo še naprej krepijo. Ali smo dovolj močni kot Amerika, Anglija, Nemčija, Turčija … nismo. Lahko pa pokažemo vsemu svetu, da gre za brutalen način kršenja mednarodnih pravnih norm,« je sklenil Vučić.

V okviru srbske vojaške TV oddaje Dozvolite, da se obratim, ki jo že 56 let predvaja srbska državna radiodifuzna korporacija RTS, je bilo 13. januarja poročano, da je Srbija za nakup orožja med letoma 2014 in 2023 namenila približno 3 milijarde USD. Natančneje: kot je bilo navedeno v posebni raziskavi, je Vojska Srbije od začetka spreminjanja geopolitičnih razmer v svetu leta 2014 do konca leta 2023 kupila za 2,87 milijarde USD orožja in vojaške opreme, v ta znesek pa ni všteta vrednost ruskih doniranih sredstev – šestih lovcev MiG-29, 30 tankov T-72B1MS in 30 bojnih oklepnih vozil BRDM-2MS. Od srbskih sosed sta več orožja kupili le Romunija in Madžarska, ugotavlja poročevalec srbski TV oddaji.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki