RescEU: EU pred sezono gozdnih požarov vzpostavlja prvo gasilsko floto

by Urednik

EU ZDRUŽENO V GAŠENJE POŽAROV

Evropska komisija v okviru priprav na tveganja gozdnih požarov v prihajajočem poletju vzpostavlja prvo floto gasilskih letalnikov na podlagi novega sistema rescEU za boj proti naravnim nesrečam.

Floto rescEU bo v začetnem prehodnem obdobju sestavljalo sedem letal in šest helikopterjev za zračno gašenje požarov, Komisija pa si z državami, ki sodelujejo pri tej pobudi, prizadeva za namenitev dodatnih sredstev v naslednjih tednih.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal: „RescEU je konkreten odziv, evropski odziv, v pomoč mnogim našim državljanom, ki so izpostavljeni tveganju naravnih nesreč. Vsa Evropa je bila pretresena, ko so v preteklih letih številni ljudje izgubili življenja zaradi gozdnih požarov na Portugalskem in v Grčiji. Solidarnost v Evropi mora temeljiti na zaščiti državljanov in na medsebojni pomoči v težkih časih. V tem pogledu rescEU ponuja praktične rešitve, ki evropsko solidarnost izražajo s konkretnimi dejanji.“

Evropski komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristos Stilianides je dodal: „Gozdni požari ne čakajo. EU in njene države članice so združile sile, da bi lažje reševale življenja in zaščitile državljane. Tako je nastal rescEU, ki predstavlja dodatno varnostno mrežo v primeru krize. Nadvse ponosen sem, da se bo zamisel o evropski floti za gašenje gozdnih požarov v tem poletju uresničila. Rad bi se zahvalil vsem sodelujočim državam, ki so k tej floti prispevale in tako omogočile, da smo čim bolje pripravljeni na letošnjo sezono požarov.“

Zmogljivosti za gašenje gozdnih požarov iz zraka

  • Prehodni floti rescEU za leto 2019 je svoja letala in helikopterje dalo na voljo že pet držav članic EU, ki so jih v zadnjih letih pogosto prizadeli gozdni požari.
  • Začetna sredstva so: dve letali iz Hrvaške, eno letalo iz Francije, dve letali iz Italije, dve letali iz Španije in šest helikopterjev iz Švedske.

Pripravljalni ukrepi in ukrepi spremljanja za naslednjo sezono gozdnih požarov:

Evropska komisija v okviru priprav na sezono gozdnih požarov poleg vzpostavitve flote rescEU krepi tudi svoje zmogljivosti za spremljaje in koordinacijo.

  • Center EU za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), ki deluje nepretrgano sedem dni v tednu, bo med poletjem okrepila ekipa za podporo pri gašenju gozdnih požarov, v kateri bodo sodelovali strokovnjaki iz držav članic.
  • ERCC bo poleti organiziral redne videokonference z državami članicami, namenjene posredovanju informacij o nevarnostih požarov po vsej Evropi.
  • Za kartiranje izrednih razmer v gozdnih požarih se bo uporabljal satelitski sistem EU Copernicus.
  • Vse države članice EU in partnerske države so se udeležile letnega srečanja na temo gozdnih požarov v Bruslju, da bi se pripravile na novo sezono gozdnih požarov.
  • V preteklih mesecih je bilo izvedenih več terenskih vaj v zvezi z gozdnimi požari. Med njimi so bile tudi terenske vaje MODEX za civilno zaščito in gozdne požare, na katerih so sodelovali strokovnjaki in reševalne ekipe iz različnih držav EU (na Cresu na Hrvaškem med 7. in 10. aprilom 2019). Nadaljnje vaje so potekale v Splitu na Hrvaškem in Aix-en-Provence v Franciji.

Dolgoročni cilj je dodati še nadaljnje zmogljivosti in sredstva ter vzpostaviti močnejšo rezervo rescEU.

Evropa je bila v zadnjih letih priča hudim naravnim nesrečam in nesrečam, ki jih je povzročil človek. Med njimi so bili gozdni požari, poplave, neurja in potresi, v katerih so umirali ljudje – v letu 2018 je v njih življenje izgubilo več kot 100 ljudi. Da bi bolje zaščitili državljane v stiski, rescEU krepi skupno sposobnost Unije, da prepreči, se pripravi in se odzove na nesreče, ki vplivajo na naše družbe.

Zakaj je bil vzpostavljen rescEU?

Mehanizem civilne zaščite EU je doslej temeljil na sistemu, v okviru katerega EU usklajuje prostovoljne prispevke sodelujočih držav, namenjene državi, ki je zaprosila za pomoč. Ponujena pomoč se usklajuje znotraj evropskega centra za usklajevanje nujnih odzivov s sedežem v Bruslju. V preteklih letih so skrajne vremenske razmere in nove porajajoče se grožnje postavile sposobnost držav članic, da si medsebojno pomagajo, na preizkušnjo, zlasti kadar enaka nesreča hkrati prizadene več držav članic. EU ni imela rezervnih zmogljivosti, da bi v primerih, ko so sredstva omejena ali niso na voljo, pomagala preobremenjenim državam članicam.

Pripravil: Igor Božinovski

 

Povezani članki