Druga nesreča grškega gasilskega letala CL-215 v letu dni

by Urednik

V GRČIJI STRMOGLAVILO NEKDANJE JUGOSLOVANSKO LETALO ZA GAŠENJE POŽAROV

Grška flota gasilskih letal se je znašla v resni krizi, potem ko je v letu dni izgubilo drugo gasilsko letalo CL-215/415, ki je strmoglavilo v bližini Aten med gašenjem požara.

Pred dnevi (26. 6. 2016)  je Canadair CL-215 (z batnima propelerskima motorjema – z identifikacijsko številko »111«) treščilo na tla ob 11.09 po lokalnem času (GMT+2) v bližini vasi Stefani na območju Dervenchorie, približno 30 km severozahodno od grške prestolnice Atene.

Nesreča se je zgodila med »gasilsko misijo«, v kateri je sodelovalo s še sedmimi letali in petimi helikopterji, ki so gasili požar v naravi, ki je izbruhnil moč poprej in se zaradi močnega vetra hitro širil. Nesreča se je zgodila, potem ko je eden od motorjev letala, napolnjenega z vodo, izgubil moč nad nenaseljenim in zaraščenim področjem (nekateri viri poročajo, da je motor št. 1 zajel ogenj), kar je prisililo pilot za zasilen pristanek na neprimernem, z drevesi poraščenem zemljišču. Nihče od posadke letala ni bil resneje poškodovan, letalo pa je bilo močno poškodovano. Posadka – dva pilota – ga je na sreči zapustila še preden je izbruhnil požar na njem. Za vsak primer so oba pilota po nesreči odpeljali na zdravniški pregled v 251. splošno bolnišnico letalskih sil v Atene.

Nesreča se je pripetila 26 let staremu gasilskemu letalu CL-215 »1111«, bila pa je domala identična nesreči drugega grškega letala CL-215 (z identifikacijsko številko »1007«), gre pa za nekdanje letalo Jugoslovanskega vojnega letalstva s prvotno oznako 74428 in potem 72204, ki je nosilo jugoslovansko civilno registracijsko oznako YU-BRG), zgodila pa se je pred letom dni. Zardi tehničnih težav se je letalo ponesrečilo med gašenjem požara v bližini mesta Faraklo, 170 km jugozahodno od Aten. V nesreči julija 2015 se je posadka sicer izognila resnejšim poškodbam, letalo pa je bilo uničeno in je bilo odpisano. Še eno letalo je imelo nesrečo maja 2014 20 km jugozahodno od Soluna, ko je Bombardier CL-414GR (s turbopropelerskima motorjema) doživel nesrečo ob pristajanju na vodi. Posadka ni bila poškodovana, letalo pa so popravili.

Flota grških gasilskih letal je imela zadnjih 39 letih devet nesreč, prva se je zgodila letalu CL-215 leta 1977. Štiri od teh nesreč so bile katastrofalne, v njih pa je izgubilo življenja deset pripadnikov – letalcev grških letalskih sil, ki upravljajo gasilska letal. Gašenje požarov je ena najzahtevnejših in najnevarnejših mirnodobnih nalog pilotov in letalcev grških letalskih sil. Vzroke za te nesreče grških letal gre iskati v različnih dejavnikih, eden od teh je vsekakor zastarelost letal CL-215, ki je postala zelo kritična. Kar vse tudi potrjuje besede grškega ministra za javna naročila Nikosa Dendiasa, ki je leta 2014 izjavil, da je stanje nacionalne letalske flote za gašenje požarov kritično. Letalske sile si sicer z vzdrževanjem prizadevajo ohranjati letala v sodini kondiciji, vendar so že zelo stara in podvrževa pogostim mehanskim okvaram.

Prvo gasilsko letalo so Grki dobili v letu 1974, od tedaj pa se je v floti za gašenje požarov v naravi zvrstilo 25 različnih letal. Od teh je 20 grških, 16 so jih nabavili povsem novih, štiri so kupili v Srbiji iz flote gasilskih letal nekdanje Jugoslavije skupaj s 13 motorji in številnimi rezervnimi deli (leta 1997 so jih kupili od nekdanje Zvezne republike Jugoslavije za 24,4 milijone USD). Ob tem so v različnih obdobjih  najeli pet kanadskih CL-215, potem pa je sledila dobava »svežih« turbopropelerskih CL-415.

V tem trenutku ima grško vojno letalstvo 11 letal za gašenje požar CL-215-1A10 (z batnimi motorji) – eno je bilo izdelano že davnega leta 1974, tri leta 1976, eno leta 1978, eno 1979m dva 1980, dva leta 1986 in eno 1990. Vsa ta letala so razporejena v sestavo 355. taktične transportne eskadrilje (355 MTM), nameščena pa so v bazo Elefsis v bližini Aten. Zaradi starosti, problemov z vzdrževanjem in logističnih ter proračunskih težav je samo pet od naštetih letal CL-215  v vsakem trenutku v letečem stanju.

Preden se je Grčija zavrtela v spirali gospodarske krize, je skušala rešiti ta problem z delno posodobitvijo flote letal za gašenje požarov v naravi. Delno je ta proces potekal v letih 1999 in 2004, ko so nabavili 10 popolnoma novih turbopropelerskih CL-415GR/MP /CL-214-6B11), ki so ih vpeljali v sestavo Letalskih sil Grčije v sklopu 383. eskadrilje za specialne operacije in gašenje požarov (383 MEEA). Letala te eskadrilje so stalno nameščena v letalski bazi Mikra v bližini Soluna /Thessaloniki). Ta del gasilske letalske flote je imel dve nesreči z letali CL.-415, od tega je bila ena usodna in se je končala z dvema žrtvama (julija 2007). Tako danes 383 MEEA operira z osmimi CL-415GR, od teh pa jih je letečem stanju v vsakem trenutku pripravljenih samo pet.

Proračunske težave in s tem naraščajoči pritiski na grške letalske sile po posodobitvi flote so stalnica flote letal za gašenje požarov v naravi. Najbolj optimalna rešitev bi bila »upokojitev« zares starih in izrabljenih CL-215 z zelo dragimi CL-415, za kar pa v Grčiji danes skorajda ni finančnih možnosti. Zelo draga alternativa je tudi zamenjava batnih motorjev na starih CL-215 s turbinskimi motorji in modifikacija v verzijo CL-215T, ki imajo tudi precej boljše zmogljivosti na višinah in v vročini. Precej cenejšo možnost pa predstavlja nabava in uporaba precej cenejših enomotornih turbopropelerskih amfibijskih letal Air Tractor AT-802 fire boss, ki so postala izjemno priljubljena med uporabniki – službami za gašenje požarov v naravi v Sredozemlju. Tako jih imajo v svojih »gasilskih« flotah danes Izrael, Španija, Italija, Francija, Portugalska, Hrvaška in Črna Gora. S 3100 litrskim rezervoarjem so ta letala uporabna tudi za različna poljedelska opravila in zaščito gozdov (škropljenje ipd.). V grškem primeru pa predstavljajo air tractorji tudi zelo primerno zamenjavo za ostarelo in logistično problematično floto PZL-18 dromaderjev in Grummanovih G-164 ag-cat gasilskih in poljedelskih letal.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum, YouTube

Povezani članki