ZDA izbirajo helikopter za uporabo v operacijah nad Tihim oceanom

by Urednik

Razdalje, povezane z morebitnimi vojaškimi operacijami v Tihem oceanu, so resna težava za vojsko katere koli države, ki zahteva vodstvo v makroregiji. V večji meri se to nanaša na možnost uporabe helikopterjev. Vendar ameriški vojaški uradniki verjamejo, da lahko ameriška vojska izkoristi vrzeli v zračnem prostoru in s pomočjo prihodnjih helikopterjev izzove potencialne nasprotnike na pacifiškem območju.

Naloga, ki jo je vrhovno poveljstvo zadalo ameriški vojski, je, da bo sposobna samostojno napotiti in premestiti sile v indo-pacifiško regijo s Havajskih otokov. Generalmajor Walter Rügen, direktor skupine Future Vertical Lift pri Army Futures Command, je to navedel v enem od svojih intervjujev. Zato je program Future Vertical Lift v pacifiškem zračnem prostoru ključnega pomena. Helikopterji tega projekta naj bi zagotavljali potrebno hitrost in doseg. Zaradi velikih razdalj nad oceanom in pomanjkanja ustreznih vzletno-pristajalnih stez obstoječa ameriška letalska flota trenutno ne more rešiti zadanih nalog.

Letalniki – helikopterji, ki so na voljo, niso dovolj hitra in ne morejo ostati dovolj dolgo v zraku, je na konferenci Združenja ameriške vojske v Washingtonu poudaril generalmajor Walter Ruegen. Po njegovih besedah ​​poveljstvo izbira različico helikopterja za uporabo v operacijah nad Tihim oceanom.

Prav za takšne pogoje dela je najprimernejša različica programa FARA (Future Attack and Reconnaissance Aircraft) – izvidniško-jurišni helikopter letalstva ameriške kopenske vojske (US Army). Te napredne konfiguracije helikopterja nam dajejo hitrost in doseg, ki ju potrebujemo za delovanje v Pacifiku, je še dodal Walter Ruegen.

Poleg tega ameriška vojska – po njegovih besedah ​​- poleg novih bojnih helikopterjev išče tudi nove tehnologije za odkrivanje sovražnih sil. Več senzorjev bo dalo veliko več podatkov, ki jih bodo  morali hitro obdelati z uporabo umetne inteligence.

Posebna vojaška operacija v Ukrajini je prisilila ZDA k določenim zaključkom. Ena najpomembnejših je želja Washingtona po izvajanju selektivnega ognja na vojaške cilje, podobno kot to počne Ruska federacija med svojo specialno operacijo. Ameriška vojska je v lastni vojaški tradiciji običajno izvajala bombardiranje s preprogami – neselektivno, kjer so civilisti, kjer so vojaški cilji …

Pripravil: B. Knific, foto: Lockheed Martin

Povezani članki