Revija Obramba, julij 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, julij 2008, si preberite:

Intervju

Janez Pajer – predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Po petnajst letih so Veterani vojne za Slovenijo v začetku letošnjega aprila izvolili novega predsednika organizacije, Janeza Pajerja, ki je zamenjal dotedanjega predsednika Srečka Lisjaka. V intervjuju je predstavil vprašanja, s katerimi se soočajo člani Zveze in kako jih nameravajo razrešiti i. Pripravil: Boris Knific

Eurosatory

Sredi junija je bil v Parizu največji evropski vojaški sejem Eurosatory. Mi smo ga obiskali in za vas pripravili reportažo s poudarkom na oklepnih vozilih.

Vaja pri sosedih

Od 3. do 27. junija 2008 je na vadišču italijanske vojske blizu Gemone v severovzhodni Italiji potekala mednarodna vojaška vaja Večnacionalnih sil kopenske vojske (MLF) Zvita podlasica 08. Namen vaje je bil preveriti ter oceniti zmožnosti večnacionalnih poveljstev in enot za načrtovanje in izvajanje nalog v operacijah kriznega odzivanja ter pripraviti del enot za načrtovano udeležbo v operaciji kriznega odzivanja ISAF v Afganistanu.

Vadbeni cestni predor

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS na Igu pri Ljubljani so odprli vadbeni cestni predor. Tako so se uresničile štirinajst let stare želje številnih gasilcev in drugih reševalcev, da bi se lahko usposabljali na »pravem« vadbenem cestnem predoru. Prispevek: Bojan Kuntarič

EU in novi svetovni red

Mesec junij je označil konec slovenskega predsedovanja EU, hkrati pa tudi zunanjepolitični vrhunec slovenskega predsedovanja. To je bilo mesece natrpano s srečanji na vrhu, med katerimi glede na svoj pomen in težo izstopa vrh EU – ZDA, pomembna pa so tudi druga srečanja (EU – Brazilija, EU – Kitajska, EU – Rusija,..), saj naj bi skupaj dokazovala, da je EU globalna sila novega svetovnega reda. Vendar pa se kljub temu ne moremo izogniti vprašanju, ali je EU res čistokrvna globalna sila porajajočega se novega svetovnega reda. Odgovor najdete v članku dr. Klemena Grošlja.

Hrvaška pot v Nato

Vsebina članka zajema reorganizacijo hrvaške vojske in problem modernizacije. Pojavlja pa se bistveno vprašanje, koliko vojakov bo prispevalo Ministrstvo za obrambo Republike Hrvaške (MORH) za Nato in katere enote hrvaške vojske bodo delovale znotraj mednarodnih vojaških struktur. Avtor: mag. Boštjan Peternelj

CFC/CMO

V prispevku direktorica CFC in vodja projekta podpolkovnica Mojca Pešec predstavlja projekt, ki ga razvija NATO-vo Poveljstvo za preoblikovanje (Allied Command Transformation, ACT) v sodelovanju s civilnimi organizacijami. Projekt nosi naslov “Civil-Military Overview« (CMO), razvija pa se v okviru “ Civil-Military Fusion Centre« (CFC). Center je organiziran za upravljanje z informacijami in znanjem, glavni produkt dejavnosti, ki se v njem odvija, pa je računalniški informacijski portal, imenovan CMO. Tako center kot dejavnost v njem sta del enotnega projekta za razvoj zmogljivosti v podporo civilno-vojaškemu sodelovanju in sta v preizkusni fazi.

Trgovina z orožjem

Prodaja se povečuje

Proizvodnja orožja je sila donosen posel in predstavlja pomembno poglavje v svetovni trgovini. Že vse od leta 2003 beležimo rast prodaje in izvoza orožja ter vojaške opreme na svetovnem tržišču. V obdobju od leta 2003 do 2007 je vodilno mesto med deseterico največjih izvoznikov orožja in vojaške opreme pripadalo ZDA. Sledile so ji Rusija in Evropske države. Na povečano proizvodnjo ter prodajo orožja in vojaške opreme poleg lokalnih, regionalnih in verskih spopadov pomembno mesto pripada povezanosti proizvodnje orožja in vojaške opreme s političnim gibanjem v posameznih regijah, kar proizvajalcem orožja omogoča navzočnost v vseh svetovnih oboroženih konfliktih, to pa zanesljivo prinaša povečanje prodaje in profita. Avtor: Stanko Arsič

Sodelovanje NATO / Ruska federacija

V članku mag. Boštjan Peternelj predstavlja sodelovanje med Natom in Rusko federacijo, ki temelji na krepitvi medsebojnega zaupanja, varnosti in stabilnosti v svetu.

Sodelovanje ni samo na vojaškem področju, temveč tudi na političnem, energetskem, znanstvenem, finančnem in trgovinskem področju. To sodelovanje je nujno za ohranitev gospodarske in politične stabilnosti v svetu. Nova področja sodelovanja so mednarodno preprečevanje naravnih in tehnoloških nesreč, znanost, ekologija in zdravstvo.

Neobičajne vojne

Zgodovina človeške civilizacije je zabeležila številne vojne, katerih najpogostejši povodi so bili osvajanje tujega ozemlja, želja po materialnih dobrinah in vsiljevanje volje močnejšega nad šibkejšim. Zabeležila je tudi nekaj vojaških spopadov z neobičajnimi vzroki, ki jih lahko preberete v članku Stanka Arsiča.

IAS ’08 – veliko dežja pa malo manj grmenja

Letalski center Maribor je na mariborskem letališču v sodelovanju z Aerodromom Maribor, Mestno občino Maribor in Slovensko vojsko od 13. do 15. junija priredil velik mednarodni letalski miting, imenovan International Air Show (IAS) Maribor ’08, s katerim je obeležil 80. obletnico svojega obstoja in 30. obletnico delovanja Aerodroma Maribor.

Protioklepni boj 1. del

V prvem delu o protioklepnem boju Franc Klemenčič opisuje sredstva, ki za učinek na oklepno vozilo izrabljajo kinetično energijo.

Taser X26

Andrej Vilar je predstavil prednosti uporabe najbolj znanega neubojnega sredstva Taser X26, ki je v več deset tisoč intervencijah uspešno nadomestil strelno orožje, s čemer je bilo bistveno zmanjšano število žrtev ali trajnih invalidov.

K nekdanjemu sijaju

Matjaž Ravbar, kustos v vojaškem muzeju SV, je predstavil zgodovino letališča Cerklje ob Krki, ki je dolga že 70 let. Z načrtovano obnovo bo po dolgih letih zapostavljanja zopet postalo »pomembno« vojaško letališče.

Letalstvo na Gorenjskem in ALC Lesce Bled

Nova knjiga

Pred kratkim je izšla monografija o letalstvu na Gorenjskem in Alpskem letalskem centru Lesce-Bled avtorja Franca Primožiča.

Kranjec Hallerstein za kitajsko vojsko

Stane Južnič je v tokratni številki predstavil Mengšana Hallersteina, ki je pred 270 leti odjadral daleč na Vzhod. Tam se je izkazal z nadvse učinkovitimi nasveti kitajskemu cesarju, ki so izza kulis tlakovali kitajske zmagoslavne pohode sredi 18. stoletja.

Nove pištole in revolverji

Rok Štupar je predstavil nekaj novih pištol in revolverjev, ki so jih svetovni proizvajalci orožja predstavili na dveh največjih sejmih na svetu – februarskem SHOT-u v Združenih državah Amerike in marčevskem IWA v Nemčiji.

Dakota pod normandijskim nebom

Ob 64. obletnici slovitega dneva D, izkrcanja zaveznikov na obale Normandije v drugi svetovni vojni, so odkrili letalo C-47 dakota, darilo Bosne in Hercegovine Franciji. Slovesnosti se je udeležilo nad 3000 gostov iz vse Evrope in ZDA. Avtor: Antonio Prelanda

Mosin-nagant

V predstavitveni seriji pušk iz obdobja prve svetovne vojne tokrat Momir Vukčević predstavlja ruske repetirke.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, julij 2008”