Vsi ciprski helikopterji Mi-35P premeščeni v Srbijo

by Urednik

SRBIJA DOBIVA NOVO HELIKOPTERSKO ESKADRILJO

Ker je Ciper dolgo vzdrževal prijateljske odnose z Moskvo, je svojo nacionalno gardo opremil s številnimi vrstami ruske opreme, vključno s tanki  T-80 , oklepnimi vozili BMP-3, baterijami zračne obrambe (buk-M1, torM1 in drugimi), večcevnimi raketometi BM-21 grad in jurišnimi helikopterji Mi-35P.

Nikozija, ki je del EU, ima trenutno težave pri vzdrževanju teh sistemov zaradi evropskih sankcij, uvedenih proti Rusiji. Te težave pojavile že dolgo pred tem, zlasti v zvezi s helikopterji Mi-35P, navaja Opex360. Kot so pojasnili, se je vprašanje o smiselnosti uporabe helikopterjev postavilo že leta 2021. Kot problematična vprašanja so bili navedeni visoki stroški vzdrževanja (približno 100 milijonov evrov v 10 letih), neustreznost teh letalnikov za naloge nacionalne garde in grožnja sekundarnih tveganj zaradi ameriških sankcij.

V zvezi s tem je bilo načrtovano nadomestiti 11 helikopterjev Mi-35P, ki so ostali na razpolago Cipru (eden je bil izgubljen leta 2006), s 6 helikopterji H145M družbe Airbus Helicopters, vendar pa so ruski helikopterji še vedno uporabni, od tod tudi ideja o njihovi preprodaji, ki jo je pograbil Beograd.

Kot navaja srbska publikacija B92, sporazum predvideva dobavo Mi-35P v zameno za ciprski nakup 24 samovoznih havbic nora in 8 lahkih oklepnih vozil miloš. »Zahvaljujoč dobavi ciprskih Mi-35 bomo prejeli močno eskadriljo bojnih helikopterjev,« je celoten posel komentiral srbski generalštab.

Zanimivo, da so vseh 11 helikopterjev Mi-35P iz Cipra v Srbijo v treh poletih prepeljali z ruskim transportnim velikanom An-124.Pripravil: B. Knific, foto: X @SerbiaBased

Povezani članki