“Rusija in Kitajska načrtujeta napade na ameriške satelite v vesolju”

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA MOČNO ODVISNA OD SATELITOV V VESOLJU

V novi ameriški kampanji za okrepitev obrambnega proračuna se je Pentagon “naslonil” na vzbujanje strahu, da Rusija in Kitajska razvijata lasersko in kibernetično orožje za napad ter uničenje ameriških satelitov, ki krožijo okoli Zemlje.

O ruskem in kitajskem razvoju orožja za uničenje ameriških satelitov je nedavno (15. marca 2016) ameriškemu Odboru za oborožene sile predstavniškega doma razložil general John Hyten, vodja poveljstva Ameriških letalsko-vesoljskih sil.

“Nasprotniki razvijajo kinetične, usmerjene energetske sisteme in kibernetično orožje za onemogočenje, napad ali uničenje naših vesoljskih zmogljivosti. Razumejo našo odvisnost od prostora in razumejo našo prednost, ki jo dobimo s pomočjo satelitov v vesolju. Potreba po zaščiti še nikoli ni bila tako velika,” je poudaril Hyten.

Hyten je odboru predlagal ustanovitev (in financiranje) nove projektne skupine Ameriških letalskih sil, katerih edini namen bi bila zaščita ameriških vesoljskih sistemov pred tujo “agresijo”. Ob tem je poudaril, da je globalni sistem pozicioniranja  (GPS oz. NAVSTAR GPS – Navigational Satellite Timing and Ranging – Global Positioning System), ki ga sestavljajo sateliti, zelo ranljiv za napad. Danes namreč vse sile Ameriške vojske komunicirajo prek satelitov, ameriški oborožitveni sistemi uporabljajo podatke iz satelitov za funkcioniranje, z njimi pridobivajo obveščevalne podatke,…

Pripravil: A. Knific, foto: Raytheon, Wikipedia

Povezani članki