Bolgari, Turki in Izraelci gasili gozdne požare v Makedoniji

by Urednik

POMOČ TUJIH LETAL ZA GAŠENJE PRI POŽARIH NA BALKANU

Letošnje poletje je bilo v Sredozemlju vsepovsod v znamenju požarov.  Najbolj prizadete na Balkanu so bile Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Albanija in Makedonija, na Iberskem polotoku pa Portugalska.

Ekstremno suho vreme z visokimi temperaturami je povzročilo vrsto gozdnih požarov, gašenje pa je zahtevalo sodelovanje ne samo z lokalnimi, pač pa tudi s protipožarnimi zmogljivostmi iz tujine.

Makedonija se je uspešno zoperstavljal požarom v naravi s svojimi tremi letali za gašenje Air Tractor AT-802A fire boss (vsak ima kapaciteto po 3104 l vode). Makedonski Direktorat za zaščito in reševanje – Direkcija za zaštita i spašuvanje – DZS) je bil v  boju s požari zelo uspešen, za gašenje pa so angažirali še dva transportna helikopterja Mi-17 Makedonskega vojnega letalstva, ki sta opremljena z vrečama za vodo sistema ”bamby bucket” za 2000 l vode.

V Makedoniji je samo v juliju gorelo kar na 25 mestih in vlada si je bila na jasnem, da samo z lastnimi zmogljivostmi za gašenje požarom ne bodo kos, zato so za pomoč prosili tudi druge države tako iz regije kot od drugod. Prva država, ki se je odzvala pozivu za pomoč, je bila sosednja Bolgarija. Zgodaj zjutraj 2. avgusta je tako na skopsko letališče Petrovec, na tamkajšnjo bazo Makedonskega vojnega letalstva priletel bolgarski helikopter Mi-17, opremljen z ”bamby bucketom” skupaj z 12 člani posadke. Med 2. in 5. avgustom so vzleteli kar 81 krat in spustili dvotonsko vodno bombo na različna požarišča v bližini Skopja. Zaradi malo preostalega naleta je moral bolgarski gasilski Mi-17 zapustiti požarišče in se zjutraj 6. avgusta vrniti v Bolgarijo na redni 100-urni pregled.

Naslednja država, ki se je odzvala na pomoč Makedoniji pri gašenju požarov v naravi, je bila Turčija. Pomagali so s transportnim helikopterjem Mi-8MZV-1, ki deluje v Turčiji na temelju pogodbe o gašenju požarov. Letalnik Burundavie Airline iz Kazahstana nosi napis v turščini ”ORMAN” (gozd) in rdečo identifikacijsko številko ’22’.  V bazo Petrovec je priletel 3. avgusta in ostal v Makedoniji vse do 7. avgusta, v gašenju požarov naletel skupaj 19,5 in spustil iz ”bumby bucketa” 82 vodnih bomb na požarišča.

Naslednja država, ki je priskočila Makedoncem na pomoč, je bil Izrael. Požare so v koordinirani akciji z Makedonci začeli Izraelci 7. avgusta, ko je na letališču Petrovec z Raytheonovim dvomotornim turbopropelerskim letalom Raytheon B200T zufit 4 iz sestave 135. eskadrilje ”Kralji neba” Izraelskih letalskih sil pristalo koordinacijsko moštvo. Dan kasneje (8. 8. 2017) je sledil prilet logističnega moštva na transportnem letalu C-130E hercules iz 131. eskadrilje ”Rumena ptica” Izraelskih letalskih sil. Istega dne je v Makedonijo v 6 ur in 15 minut trajajočem letu  priletel še par Air Tractorjev AT-802 izraelske Policije in tako dopolnil moštvo s štirimi letali in 27 pripadniki. Izraelsko moštvo sta v zraku in na tleh podpirala Chim-Nir in Elbit Syatems, tesno pa so sodelovali z makedonskim Direktoratom za zaščito in reševanje. Izraelska air tractorja sta tako 9. in 10. avgusta v 34 naletih na požarišča spustila kar 85.000 l vode, obogatene s peno. Izraelci so z gašenje prenehali 11. avgusta, ko so Makedonci lahko sami nadaljevali z gašenjem požarov v naravi.

Makedonci so tako ponovno vzpostavili popolno (100 %) pripravljenost svojih protipožarnih zmogljivosti, v letošnjem poletju pa ostali odvisni od vsega treh pilotov. Makedonska flota Air Tractorjev AT802 fire boss je letos od 3. maja do 10. avgusta naletela skupaj 164 ur vin v 365 naletih na požarišča spustila več kot 1,1 milijona litrov vode. Rezervoarje z vodo so amfibijski fire bossi polnili večinoma na letališču Petrovec, vodo pa so polnili – zajemali tudi na Mantovskem, Ohridskem, Mavrovskem in Tikveškem jezeru.

Pripravil: I. Božinovski, B. Knific, foto: I. Božinovski

 

Povezani članki