Revija Obramba, oktober 2017

4,10 

Šifra: RO10-2017 Kategoriji: , Oznaka:

Opis

IZ VSEBINE:

Vrednote za našo prepoznavnost: poštenost, pravičnost in  tovarištvo

To nikakor ni bil naš prvi pogovor – intervju – z generalmajorjem Ladislavom Lipičem, danes predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Prvega smo opravili že daljnega leta 1998, ko je bil na mednarodni vojaški vaji CAE ’98  – takrat za Slovensko vojsko pravem logističnem podvigu ob sodelovanju številnih transportnih zmogljivosti sodelujočih in njihovi namestitvi – v poveljstvu vaje bil sopoveljnik celotne vaje in poveljnik logistike države gostiteljice. In v določenem smislu je bila prav ta vaja ”usodna” za njegovo nadaljnjo kariero, saj je s svojim logističnim  značajem izpostavila njegovo znanje, širino in poznavanje vojaške stroke, ki ga je kasneje pripeljalo do najvišjega položaja v Slovenski vojski – načelnika Generalštaba  SV, ki jo je opravljal v najbolj delikatnem času – prehodu iz naborniške v profesionalno. Še pred tem je opravljal dolžnost namestnika načelnika GŠ in državnega sekretarja na MORS. Tudi iz tistih časov izvira kar nekaj pogovorov z njim kot  »prvim vojakom«, tokrat pa prvič v vlogi predsednika ene od najpomembnejših veteranskih in domoljubnih organizacij.

Helikopterji Oboroženih sil BiH ključni na požariščih

Letošnje poletje bo tudi v Bosni in Hercegovini ostalo v spominu po velikem številu požarov, protipožarni helikopterji OS BiH pa so bili tudi v tej sezoni ključni v pomoči civilnim strukturam pri premagovanju ognjene stihije. Letalsko osebje obeh eskadrilj brigade letalskih sil in zračne obrambe Oboroženih sil BiH – 1. helikopterska eskadrilja iz Mahovljanov pri Banjaluki in 2. helikopterska eskadrilja z Rajlovca pri Sarajevu – je imelo v tej protipožarni sezoni polne roke dela. Od marca do septembra sta bila osebje in tehnika vprežena v gašenje požarov do skrajnih zmogljivosti, da bi preprečili nesreče in še večjo materialno škodo.

Gorelo je po Hercegovini in zahodni Bosni, zmogljivosti Oboroženih sil BiH pa so bile dejavne iz zraka in s tal na lokacijah občin Konjic, Mostar, Tomislavgrad, Bileća, Trebinje, Međugorje, Berkovići, Livno, Gacko, Bosansko Grahovo, Drvar, Kupres, Ravno, Jablanica in Ljubinje.

Lovci, brezpilotniki, nočnogledi in drugo

 As the People’s Republic of China emerged from war and revolution in 1949, it became apparent that the Chinese economy lacked the capacity to…Kitajska je izšla iz revolucionarne vojne v letu 1949 in od tedaj je jasno, da sta država in državno gospodarstvo »lačna« zmogljivosti, s katerimi bi lahko najštevilčnejša država na svetu tekmovala z Zahodom in razvitimi državami. Tudi na področju naprednih vojaških tehnologij, na katerem so skušali praznino v petdesetih letih prejšnjega stoletja zapolnjevati z uvozom orožja iz Sovjetske zveze, potem pa v sedemdesetih in osemdesetih letih iz ZDA in Evrope. Kljub vsemu je bil porazni učinek kitajske kulturne revolucije tolikšen, da ga je mogoče zaznati še danes.

Samouničenje vojnih ladij in ladjevij

Znano je, da imajo vse vojne ladje in vojna ladjevja − tako kot tudi druga tehnična sredstva − omejeno življenjsko dobo (oz. življenje ladje). Življenjska doba je v času miru različna za konkretne vrste vojnih ladij (dolga življenjska doba letalonosilk se npr. ne da primerjati z relativno kratko življenjsko dobo rušilcev ali minolovcev); odvisna je v prvi vrsti od tega od tega, če so kakovostno zgrajene, koliko so velike, kako in koliko časa se uporabljajo za izvajanje nalog na morju in kako jih posadke in tehnična služba vzdržujejo. Na življenjsko dobo prav tako vpliva sistem baziranja na kopnem (na katerega se ladje in posadke opirajo), kakor tudi možnosti, ki jih ladijski trup in ladijski mehanizmi nudijo za posodobitev.

SIAF 2017

Zadnji konec tedna v avgustu so slovaške letalske sile in Republika Slovaška v letalski bazi Sliač, nedaleč od mesta Zvolen v osrednji Slovaški, priredile 7. mednarodni letalski festival SIAF 2017. Značilnost tega letalskega praznika je, da je dejansko vsako leto večji po obsegu in programu ter udeleženih nastopajočih letalih. Pa tudi odmev ljubiteljev letalstva je pričakovan: letos je prišlo v Sliač več kot 100.000 ljubiteljev letalstva z vsega sveta. Sonce je pripekalo, v zraku pa je lebdel vonj po kerozinu, ki se vsakemu pravemu ljubitelju letalstva dobesedno zarine v nos. In ne bi bili na Slovaškem, če se ne bi stočilo na hektolitre osvežujočega hladnega piva.

Oster spopad za 128-milijardni poljski oborožitveni trg

Petindvajseta izdaja poljske Mednarodne razstave obrambne industrije – MSPO – je bila na tradicionalnem prizorišču, v majhnem poljskem mestu Kielce, približno 150 km južno od Varšave. Razstava je potekala med 5. in 10. septembrom, razdelili pa so jo v dva tematska dela: poslovni dnevi so bili prvi štirje dnevi, zadnja dva dneva pa sta bila odprta za javnost, posvečena pa poljskim oboroženim silam. Revija Obramba je bila na razstavi prisotna 6. in 7. septembra. Udeležilo se je je 605 razstavljavcev, od katerih je bilo 297 domačih, preostalih 308 pa je prihajalo iz 27 različnih držav z vsega sveta. Vsak od teh si je prizadeval za košček pogače poljskega obrambnega proračuna, ki se povečuje po 2,5 odstotka BDP na leto in bo do leta 2030 dosegel skupaj izjemnih 128 milijard evrov.

»Ruski Švedi«?

V obdobju od začetka ruskega vojaškega posega v Siriji in stopnjevanja krize v Ukrajini pa vse do danes je bil v ruskih in tujih strokovnih virih poudarek predvsem na preučevanju tistih novih ruskih orožij in opreme, ki so bili po letu 2014 uporabljeni v bojnih akcijah na kopnem, na morju in v zraku.  V tem prispevku bomo zato predstavili nova manj znana orožja in opremo, ki sicer niso bili uporabljeni v bojnih akcijah, a zaslužijo pozornost, da jih preučimo, saj so v razvoju ruskih oboroženih sil znanilci novih trendov.

SU-30SM

Septembra 2015 so bila letala Su-30SM prva letala, ki so prispela v oporišče Hmejmim, in skupina štirih letal je od takrat ves čas prisotna v Siriji. Njihova osnovna naloga je varovanje letalskih skupin med napadi na cilje teroristov, v napadih na teroriste pa sodelujejo tudi sama. V vojni sodelujejo že dve leti in posadke so nabrale že veliko praktičnih izkušenj, ki jih vključujejo v usposabljanja, vaje in tekmovanja, kot je Aviadarts.

 

KAZALO REVIJA OBRAMBA 10/2017

4 Intervju: Ladislav Lipič – predsednik ZVVS

8 Izzivi za rezervne sile v boju proti terorizmu:  Kongres CIOR

10 Na kratko

18 Helikopterji OS BiH ključni na požariščih

21 Lovci, brezpilotniki, nočnogledi in drugo:  Kaj in koliko je KItajska pridobila na račun ”ukradenih” tehnologij

24 Znanstvena fantastika ali fantastična znanost?

S P E C I A L I S T

27 Samouničenje vojnih ladij in  ladjevij:  Posebna oblika vojskovanja na morju

34 SIAF 2017

38 Oster spopad za 128- milijardni poljski oborožitveni trg:  Sejem MSPO v Kielcah

43 Deset let delovanja:  Združenje vojaških gornikov Slovenije

46 ”Ruski Švedi?”:  Novi ruski desantni čolni (BK-16, BK-10 in BK-9)

53 Fulcrum – C: Su-30SM

K A L I B E R

59 Fenixa za službeno rabo:  TK47UE in FD30

62 Revolverji podjetja Webley s prelamljajočo zgradbo

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, oktober 2017”