Revija Obramba avgust 2014

3,95 

e-Obramba

Opis

  • Kazalo vsebine
  • Vsebina
3 UVODNIK
4 INTERVJU: GENERAL PATRICK DE ROUSIERS
OROŽARSKI VRHUNEC LETA – EUROSATORY 2014
14 SKRATKA

OSREDNJE TEME
19 GAZA: »ZAPOR« NA 365 KM2 Z 1,8 MILIJONI ZAPORNIKI
– Aktualni komentar

OPREMA IN SISTEMI
22
IRANSKA ISLAMSKA REVOLUCIONARNA GARDA

SPECIALIST
28 RAZVOJ JAPONSKIH POMORSKODIVERZANTSKIH OROŽIJ IN OPREME
36 INTERAKTIVNI PILOT
– E-učenje
40 ADAPTER G-LINE
– Sodobne tehnologije za strelce
43 STARO, DOKAZANO IN PRILAGOJENO
– Oklep na Eurosatoryju 2014

49 VIZIJA PRIHODNOSTI
– Koncept novega ukrajinskega tanka FMBT
52 NOVI MOWAGI

56 KIPAT BARZEL
– Iron dome: železna kupola

KALIBER
59 NESKONČNOST NA OBZORJU
– Na obisku pri Strayer Voigt Infinity
63 ENOSTRELNE PIŠTOLE IN REVOLVERJI – IGLENICE DREYSE
– Nemško orožje s francoskim pridihom

INTERVJU: GENERAL PATRICK DE ROUSIERS
General Patrick de Rousiers, predsedujoči Vojaškemu odboru EU je bil na obisku v Slovenski vojski med 30. junijem in 2. julijem letos. Med njegovim obiskom je bilo govora o mnogih zanimivih temah. Mi smo se z njim pogovarjali v torek, 1. julija, v hotelu Vila Bled. Bilo je deževno popoldne, a general De Rousiers, francoski pilot z dolgo in zavidljivo vojaško kariero, je z nami delil nekaj svojih pogledov o varnostno-vojaških temah.

OROŽARSKI VRHUNEC LETA – EUROSATORY 2014
Od 16. do 20. junija letos je bila v Parizu razstava Eurosatory, ki se s svojim imenom navezuje na Evropo, a po izvoru razstavljavcev in obiskovalcev nedvomno zavzema svetovno merilo. Obojih je bilo več kot leta 2012 in kot običajno smo sodelavci Obrambe tudi letos zbrali gradivo za več člankov, začenjamo pa s splošno predstavitvijo razstave in z lahkim orožjem. Začetki slovite pariške razstave segajo v petdeseta leta preteklega stoletja, ko so v vojaškem centru Satory pri Versaillesu vsako leto priredili prikaz opreme francoske vojske. Leta 1967 je organizacijo prevzela Generalna direkcija za oborožitev (DGA) pri francoskem obrambnem ministrstvu in iz dotedanjega tehničnega zbora je nastala prava razstava vojaške opreme, znana pod imenom „Satory“. Ko je organizacijo prevzelo združenje francoske industrije za kopensko obrambo (GICAT), je že uveljavljena razstava leta 1992 dobila novo ime „Eurosatory“.

GAZA: »ZAPOR« NA 365 KM2 IN Z 1,8 MILIJONA ZAPORNIKI
Že od 8. julija izraelska vojaška letala, helikopterji, topništvo in vojaške ladje obstreljujejo različne cilje na palestinskem ozemlju v Gazi. Napadom iz zraka so sledili tudi vdori kopenske vojske, vključno z oklepnimi vozili in tudi s tanki. Izrael je spet v vojni s palestinskim gibanjem Hamas. Ta kot povračilo izstreljuje rakete na izraelska naseljena območja. To je bolj jalovo početje, čeprav naj bi Hamas zdaj imel tudi nekaj raket z dosegom približno 160 kilometrov, kajti tako imenovana železna kupola – izraelski protiraketni sistem – se je izkazala za učinkovito. Prestregla naj bi kar devet desetin že tako ne preveč natančnih Hamasovih raket.

IRANSKA ISLAMSKA REVOLUCIONARNA GARDA – NEOBIČAJNA KONVENCIONALNA VOJSKA Islamska revolucionarna garda – IRG (The islamic revolutionary guard corps) velja za najvplivnejšo institucijo znotraj iranskega političnega sistema. Teheranske zmožnosti projiciranja lastne moči v mednarodno okolje in ohranjanja stabilnosti znotraj Irana v večji meri temeljijo na tej elitni vojaški organizaciji, ki kljub visokemu integriranju v iranski politični sistem še vedno deluje kot ostale konvencionalne vojske. Čeprav ima skupina v svojih rokah dovolj moči in vpliva, na podlagi katerih se zlahka zoperstavlja zunanjim poskusom političnega degradiranja, se na obzorju kažejo prvi znaki težav znotraj vrst IRG.

RAZVOJ JAPONSKIH POMORSKO-DIVERZANTSKIH OROŽIJ IN OPREME: RAZKORAK MED MAKSIMALNIMI PRIČAKOVANJI IN MINIMALNIMI REZULTATI
Podobno kot v Italiji, ki je svoja prva pomorskodiverzantska orožja in opremo uspešno uporabila v prvi svetovni vojni, da bi potem na njih pozabila vse do kritičnega leta 1935, so tudi v drugih vojnih mornaricah med dvema svetovnima vojnama admiralštabi zmagovalk prve svetovne vojne podcenjevalno (in pogosto tudi posmehljivo) gledali na to novo zvrst mornariške oborožitve. Osredotočeni so bili na razvoj različnih vrst večjih površinskih vojnih ladij, podmornic in mornariških letal, kar je prispevalo k temu, da so bili rezultati, ki so jih italijanski pomorski diverzanti dosegli v končnici prve svetovne vojne zmanjšani in pripisani srečnemu naključju. Od takšnega vedenja je odstopal japonski admiralštab, ki je deset let po koncu prve svetovne vojne ugotovil, da se bo Japonska – ki je na Daljnem vzhodu že v 19. stoletju začela širiti svoj imperij na vzhodno Azijo in korak za korakom uresničevati geopolitični program »Velike vzhodnoazijske sfere blaginje« (angl. Greater East Asia Co-Prosperity Sphere) – prej ali slej morala tudi na morju spopasti z evropskimi kolonialnimi silami in z ZDA.

NA OBISKU PRI STRAYER VOIGT INFINITY
Ko smo se januarja letos potepali po ZDA, smo se na poti skozi Teksas oglasili pri dveh izdelovalcih orožja – STI in SVI. Predvsem prihod k drugemu je bil s strani enega od članov “ekspedicije” še posebej težko pričakovan. Robert se je namreč odločil, da bo obisk izkoristil za naročilo svoje nove pištole (za ostale je seveda veljalo obratno). Obiska sta bila napovedana tako pri prvem kot pri drugem podjetju, a sta se razlikovala kot noč in dan, tako da se bom v tem prispevku osredotočil predvsem na SVI, kjer so nas sprejeli povsem v skladu z njihovim individualnim pristopom k strankam.

STARO, DOKAZANO IN PRILAGOJENO
Na letošnji Eurosatory – največji letošnji svetovni sejem oborožitve in opreme v Parizu – smo odšli z velikimi pričakovanji: V katero smer bo krenila oborožitvena industrija po koncu bojevanja v Afganistanu, na enem najtežjih bojišč asimetričnega vojskovanja? Odzivi so bili zelo različni – edini skupni imenovalec je bilo bistveno manj (izvirnih) novosti in vse več nadgrajenih, posodobljenih in na vse možne načine spremenjenih starejših sistemov. Skupni imenovalec sejma bi se zato lahko glasil: staro, dokazano in prilagojeno – vendar za zmerno ceno.

IRON DOME: ŽELEZNA KUPOLA
Dandanes je namesto medcelinske balistične vojne velesil v ospredju »raketni« spopad Hamasa in Izraela. Hamas izstreljuje stotine raket po sistemu »kjer pade – pade«, cilji so večinoma izraelska mesta. Neselektivno raketiranje vsega, tudi elektrarn, ki oskrbujejo Gazo z elektriko, je seveda takoj spodbudilo izraelski odziv, ki ga danes vidimo v operaciji Varovalna meja (Protective Edge).

INTERAKTIVNI PILOT
Sodim v generacijo X, ki je v šolah po tablah pisala s kredami in znanje črpala iz zvezkov in knjig. Naš internet so bili starši, stari starši in ostalo sorodstvo, ki se je takrat še v živo pogovarjalo med seboj. A vse to se je spremenilo. Učenje je danes postalo interaktivno. Pravzaprav je življenje postalo interaktivno. Torej komuniciranje v vse smeri z vsemi deležniki. Vsakdo je lahko viden in slišen. Je to prednost ali slabost? Oboje! Dostop do virov informacij je danes mogoč iz naslonjača in to pomeni, da nam je prihranjena marsikatera pot in žal tudi marsikatera osebna izkušnja. Življenje se vse bolj odvija v virtualnem svetu. Tega se ponudniki storitev zelo dobro zavedajo, zato vse več svojih produktov ponujajo preko spleta. E-učenje ni prav nobena izjema.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba avgust 2014”