Revija Obramba, april 2017

4,10 

Šifra: RO04-2017 Kategoriji: , Značke: , , , , , ,

Opis

IZ VSEBINE:

Boj proti ISIS

Lahko bi mirno dejali »nova metla, nov pristop«. Dvojec Trump – Mattis očitno pri boju proti ISIS in drugim skrajnim skupinam ne bo tako zadržan, vsaj kar zadeva uporabo ameriških kopenskih enot. In če strategija nekdanjega predsednika Baracka Obame ni presegla napotitve omejenega kontingenta kopenskih sil in zračne podpore prozahodnim skupinam, razmišljata Trump in Mattis precej širše. Po njunem mnenju je vojaški poraz skrajnežev zgolj prva faza; nato jih je treba poraziti še na ravni podpore, ki jo uživajo med prebivalstvom v regiji, s čimer bi jim odvzeli »gorivo«.

IWA 2017 – orožni svet v malem na veliki razstavi – tokrat 44.

Mednarodna razstava orožja, zaščitne opreme in opreme za prosti čas v Nürnbergu – IWA – je zopet odprla vrata. Tokrat konec tedna prej kot ponavadi, od 3. do 6. marca. Razstava je vsako leto eden najpomembnejših dogodkov na začetku sezone, saj nam postreže z novostmi, ki bodo v ponudbi proizvajalcev in trgovcev v letošnji sezoni. Na letošnji razstavi je sodelovalo 1515 podjetij iz 57 držav, ki se ukvarjajo z izdelavo opreme ali storitvami, ki so namenjene predvsem področju orožja, lovstva in športnih dejavnosti. Letos je razstavo obiskalo več kot 49.000 obiskovalcev iz 120 držav.

Debata o 2 odstotkih za obrambo

Za Trumpovo administracijo je eno temeljnih vprašanj, ki jih nenehno ponavljajo v stiku z evropskimi zavezniki, višina evropskih obrambnih izdatkov. Tako nova administracija v Washingtonu vedno poudarja prispevek v višini 2 odstotkov BDP vsake članice Nata v skupno blagajno in se javno sprašuje, ali je Nato »dober posel« za ZDA. Tako sedanja Trumpova kot nekdanja Obamova administracija sta evropske zaveznice nenehno, včasih tudi na nediplomatski način, opozarjali na prenizke narodne prispevke v blagajno Nata. Trump se je 28. februarja pred kongresom celo pobahal, da je dolžan zaveznice prisiliti v povečan pritok sredstev. Celo obrambni sekretar James Mattis, ki v administraciji velja za zagovornika stabilizacije in iskanja dogovorov, je obrambne ministre držav Nata in druge zbrane na nedavni varnostni konferenci v Münchnu opozoril, da »Američani ne morejo vlagati več v prihodnjo varnost vaših otrok, kot to lahko naredite sami …, če ne želite, da ZDA zmanjšajo svoj prispevek k skupni varnosti, morajo vaše vlade pokazati jasno podporo skupnim vrednotam«. S tem je želel po mnenju Richarda Sokolskega in Gordona Adamsa opozoriti druge članice, da bi si ZDA lahko premislile glede nadaljnjega sodelovanja.

Obveščevalni aparat ISIS

Že od svojega pojava je ISIS pojem ekstremistične oziroma teroristične organizacije s številnimi atributi države. Zgodbe v medijih se večinoma ukvarjajo z boji na prednji bojni črti v Iraku in Siriji, uničevanjem kulturne dediščine s strani skrajnežev ter njihovimi zločini. Le malo pa vemo o delovanju obveščevalno-varnostnega sistema ISIS ter njegovem vodilnem osebju.

Polavtomatske karabinke Sergeja Simonova preprosto ni mogoče uničiti

Zagotovo je AK-47 med orožji ikona 20. stoletja, med puškami 2. svetovne vojne pa je bila brez dvoma ena od ikon – kar je sicer bolj vprašljivo – puška mosin-nagant. Obe so proizvajali v Rusiji, prav tako kot polavtomatsko karabinko Simonova SKS (ru: самозарядный карабин Симонова –  samopolnitveni karabin Simonova) v obdobju po drugi svetovni vojni. Razvili so jo v obdobju med mosin-nagantom in AK-47, imela je nabojnik z desetimi naboji, kar je pomenilo napredek v primerjavi s puškami, katerih razvoj je segal še v 19. stoletje in so bile običajno repetirke s petimi naboji, kot mosinka.

Ljudje te cenijo po dejanjih, ne po besedah

Franc Sever – Franta je pred kratkim dopolnil 94 let. Rodil se je 21. 3. 1923 v Šentjuriju pri Grosupljem. Oče je bil Maistrov borec in bataljonski trobentač ter učitelj trobente v slovenskem polku v avstroogrski vojski, mati pa šivilja. Imel je dva brata in dve sestri. Otroštvo je preživljal v domačem kraju, ki je med drugo svetovno vojno plačal velik krvni davek, saj je na obeh straneh padlo več kot 32 ljudi. Ta praznina se po Frantovih besedah pozna še danes. Za njim sta težko obdobje, ki ga je preživel v partizanih, in bogata letalska kariera tako v vojaškem kot civilnem letalstvu.

Pasivna in aktivna zaščita oklepa

Sodobno oklepno prebojno strelivo pomeni poraz vseh oklepnikov na bojišču, vključno z glavnimi (osnovnimi) bojnimi tanki (MBT), kljub velikemu napredku v njihovi mobilnosti in zaščiti (oklepu). Optimalni ukrep je dodajanje – povečevanje zaščite, tako aktivne kot pasivne. V tej smeri gredo prizadevanja konstruktorjev že nekaj desetletij, vendar napredujejo zelo počasi.

Je nacistična Nemčija res načrtovala radarsko nevidni reaktivni bombnik

Northrop Grumman je letos pokazal drugo prototipno bombniško letalo – leteče krilo – slabe radarske odzivnosti B-21 raider, naslednika bombnika B-2 spirit. Toda oba imata ‘’prednika’’ v nemški, v času nacizma nastali konstrukciji prvega nemškega letečega krila na reakcijski pogon. Toda cilj konstruktorjev tega nacističnega letala ni bila radarska nevidnost, temveč velika hitrost in dolg dolet. Gre za konstrukcijo bratov Horten.

Perkusijski revolverji Roberta Adamsa

Številni orožarski mojstri so po Svetovni razstavi leta 1851 nadaljevali izdelavo ‘’poprnic’’ in ‘’tranzicijskih’’ revolverjev, vendar je kaj kmalu postal jasno, da koncept sodobnega perkusijskega revolverja, kakršnega je promoviral Colt, preprosto nima alternative. Prvi je na Coltov izziv odgovoril londonski orožarski mojster Robert Adams (1809–1870), ki je že leta 1851 patentiral perkusijski revolver in ga zatem skromno predstavil na Svetovni razstavi na stojnici podjetja Deane & Deane, ki je združevalo več orožarjev iz Londona in Birminghama. Čeprav je ostal v senci Coltovega agresivnega nastopa, je perkusijski revolver Roberta Adamsa vzbudil precejšnjo pozornost in bil na koncu celo nagrajen z zlato medaljo.

KAZALO REVIJA OBRAMBA 4/2017

4 RAZVITO MALOOBMEJNO SODELOVANJE:  Koprska OZSČ v osnovnih črtah

7 BOJ Z ISISI:  Nova ameriška strategija

9 IWA OUTDOOR CLASIC 2017:  Orožni svet v malem na veliki razstavi

11 NA KRATKO

17 DEBATA O DVEH OSTOTKIH ZA OBRAMBO

20 OBVEŠČEVALNI APARAT ISIS: ”Tisti ki zavezujejo in odvezujejo: Emni…”

S P E C I A L I S T

27 ”ŠČUREK” MED OROŽJI – SKS

29 BOJKOT PRISILIL IZRAEL  K PRILAGAJANJU TUJIH IN RAZVOJU LASTNIH (VOJAŠKIH) TEHNOLOGIJ

34 PROPADLO PALUBNO LETALO – NAVDIH ZA F-35?:  Jak-38

37 LJUDJE TE CENIJO P0 DEJANJIH, NE PO BESEDAH:  Franc Sever – Franta: borec, pilot in direktor

43 TOR-M2, M2U, M2KM:  Protiletalski raketni sistem kratkega dosega

47 PASIVNA IN AKTIVNA ZAŠČITA OKLEPA

53 NEMCI ZNOVA SNUJEJE RADARSKO ‘NEVIDNO” LETALO

55 MED MITOM IN RESNIČNOSTJO:  Horten Ho229

K A L I B E R

57 KOZMONAVTSKO HIBRIDNO IN DRUGO SAMOOBRAMBNO OROŽJE

60 NOVOSTI S PODROĆJA TAKTIČNE OPREME:  IWA 2017

62 PERKUSIJSKI REVOLVERJI ROBERTA ADAMSA:  Angleški perkusijski revolverji – 3.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, april 2017”