Rusi testirajo oklepni osemkolesnik BTR-22

by Urednik

RUSIJA RAZVIJA NOVO KOLESNO OKLEPNO VOZILO

Na družbenih omrežjih se je pojavila nova fotografija ruskega kolesnega bojnega vozila / oklepnega transporterja pehote BTR-22, verjetno posneta med testiranji. Gre za različico s kupolo starejšega tipa BPPU-1.

Uradna predstavitev BTR-22 (prej BTR-82U – izboljšano) je potekala na  sejmu Armada 2023, kjer so ga označili za z imenom bumerang. Sam oklepnik pa je bil viden veliko prej med prevozom junija lani. V obeh primerih je vozilo imelo kupolo BPPU-1, znano s predhodnika BTR-82A. Zdelo se je, da bo ta rešitev zaradi svoje »cenenosti« in potrebe po kompromisu v ruski vojski postala ciljna, vendar pa so se kmalu po predstavitvi BTR-22 pojavile informacije o želji po integraciji vozila s sistemom kupole balista. Predhodno je bil predlagan kot posodobitev za omenjeni BTR-82A med sejmom Armada2020/2021 in lanskoletno izdajo. Kateri kupolni sistem bo dejansko uporabljen v ciljni konfiguraciji. pa bo pokazal čas.

Kupola opisane različice BTR-22 je znana (iz npr. BTR-82A ali modernizacije BMP-1AM basurmanin) BPPU-1, opremljena z avtomatskim topom 2A72 kalibra 30 mm in mitraljezom 7,62 mm PKTM. Orožje je stabilizirano v dveh ravninah in ima dnevno-nočni namerilni sistem TKN-4GA-01 (z nočnogledom in laserskim daljinomerom), ki ji omogoča boj proti sovražnikovi tehniki in živi sili ter zračnim ciljem na razdaljah do 2,5. km. Masa tega bojnega modula brez posadke je približno 1700 kg, zato ni videti nobenih sprememb v primerjavi s trenutno uporabljenim BTR-82A, kar kaže, da se zmogljivost zgoraj omenjenega orožja šteje za (trenutno) zadostno.

Če pogledamo novi oklepnik, ima drugačno obliko trupa v primerjavi s predhodno uporabljenimi BTR-60/70/80/82/90, pri čemer so v veliki meri črpali rešitve iz prototipnega bumeranga, kar je verjetno izboljšalo njegovo zaščito, zlasti v čelni hemisferi zaradi drugačnega kota oklepa. Glede na prihajajoče podatke naj bi zagotavljal popolno zaščito pred strelivom 12,7/14,5 mm, čeprav je lahko stopnja zaščite v sprednjem dela trupa še višja. Dvignjen je tudi njegov strop, kar bo povečalo udobje uporabe vozila s strani posadke in desantne skupine. Motor so preselili v prednji del vozila, kar je velika novost za ruske oblikovalce, ki so uporabili rešitve z zahoda. Poleg tega vozilo nima sposobnosti premagovanja vodnih ovir, zato vidimo opuščanje nekoč ključne zmogljivosti Rusov za tovrstna vozila. Verjetno je možna tudi integracija različnih vrst dodatne oklepne zaščite, ki so jih uporabili na primer na vozilih, ki so bila predstavljena na sejmu Armada, kot sta 2S25M Sprut-SDM1 ali BT-3F.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki